Kategori: encyclopedia


Egenkapital

Globus 60x60Definition af Egenkapital

1. På en virksomheds balance er det mængden af de penge, som er bidraget af ejerne (aktionærer) plus overført resultat.

2. I kontekst til marginhandel er det værdien af værdipapirerne i en marginkonto minus det, som er lånt af mægleren.

3. I kontekst til ejendomme er det forskellen mellem den nuværende markedsværdi af ejendommen og den mængde, som ejeren stadig skylder på lånet. Det er mængden som ejeren ville modtage efter personen havde solgt ejendommen og betalt lånet af. Også kaldet friværdi.

IE 60x60InvestEd forklarer Egenkapital

Begrebets betydning afhænger meget af konteksten. I finans kan du generelt se på egenkapital som ejerskab i ethvert aktiv efter al gæld tillagt aktivet er betalt af. For eksempel bliver en bil eller et hus uden noget udestående gæld set som ejerens egenkapital, fordi han eller hun kan sælge varen for kontanter. Aktier er egenkapital, fordi de repræsenterer ejerskab i en virksomhed.

Egenkapitalafkast – Return on equity – ROE

Den overordnede definitionDefinition af Egenkapitalafkast – Return on equity – ROE

Mængden af nettoresultat som er genereret udtrykt i procentdel af aktionærernes egenkapital. Egenkapitalafkast måler en virksomheds rentabilitet ved at vise, hvor meget profit selskabet har genereret ud fra de penge, investorerne har lagt.

Egenkapitalafkast udtrykkes i procent og beregnes således:

Udregning af egenkapitalafkast

Nettoresultatet er for hele året (før udbetaling af udbytte til ordinære aktier men efter udbetaling til præferenceaktier). Aktionærernes egenkapital inkluderer ikke præferenceaktier.

InvestEds forklaring på begrebetInvestEd forklarer Egenkapitalafkast – Return on equity – ROE

Egenkapitalafkast er et brugbart nøgletal til at sammenligne rentabiliteten i en virksomhed med andre selskaber inden for samme industri.

Man kan variere udregningen på følgende to måder.

(I) Investorer der gerne vil se ”return on common equity” kan ændre formlen ovenfor ved at trække præferenceudbytte fra nettoresultatet og trække præferenceegenkapitalen fra aktionærernes egenkapital, hvilket giver følgende formel:

Udregning af return on common equity

(II) Investorer vil måske også beregne ændringen af egenkapitalafkastet for en periode ved først at bruge aktionærernes egenkapital fra begyndelsen af perioden som en nævner til at bestemme det begyndende egenkapitalafkast. Så kan aktionærernes egenkapital i slutningen af perioden bruges som tæller til at bestemme det endelige egenkapitalafkast. Ved at beregne det begyndende og det endelige egenkapitalafkast for en periode kan man finde ændringen i rentabiliteten over denne periode.

Ting at huske

Hvis nye aktier bliver udstedt, så brug det vægtede gennemsnit af antallet af aktier igennem året.

Du bør forvente et højere egenkapitalafkast hos virksomheder med høj vækst.

Ved at finde det gennemsnitlige egenkapital afkast over de sidste 5 til 10 år, kan du få en bedre idé af den historiske vækst.

Egenkapitalandel

Globus 60x60Definition af Egenkapitalandel

Forholdet mellem en virksomheds totale aktiver og egenkapital, som fungerer som en måling af virksomhedens finansielle gældssætning. Virksomheder finansierer købet af aktiver enten med egenkapital eller gæld, så en lav egenkapitalandel i procent indikerer, at en større portion af aktivfinansieringen sker igennem gæld. Dette nøgletal er en anden variation af gældsraten.

Beregnes således:

Egenkapitalandel = Egenkapital / Aktiver i alt

IE 60x60InvestEd forklarer Egenkapitalandel

En høj egenkapitalandel er nødvendigvis ikke bedre end en lav. For at skabe et bedre overblik over virksomhedens finansielle sundhed bør man også overveje andre finansielle nøgletal og målinger såsom overskudsgraden og aktivernes omsætningshastighed. Hvis det er billigere at låne end at udstede nye aktier, så vil det måske være mere omkostningseffektivt at finansiere købet af aktiver via gæld.

Egenkapitalmultiplikator

Globus 60x60Definition af Egenkapitalmultiplikator

Forholdet mellem en virksomheds totale aktiver og dens egenkapital. Egenkapitalmultiplikatoren er en måling af virksomhedens finansielle gearing. Virksomheder finansierer købet af deres aktiver via enten egenkapital eller gæld, så en høj egenkapitalmultiplikator indikerer, at en større portion af aktivernes finansiering er foregået via gæld. Multiplikatoren er en variation af gældsraten.

IE 60x60InvestEd forklarer Egenkapitalmultiplikator

Nøgletallet kan nemt beregnes. Hvis en virksomhed for eksempel har aktiver for 3 mia. kr. og en egenkapital på 1 mia kr., så vil egenkapitalmultiplikatoren være 3 (3/1), hvilket betyder, at en-tredjedel af virksomhedens aktiver er finansieret via egenkapital.

Egenkapitalmultiplikatoren giver investorer et billede af, hvilke finansieringsmetoder virksomheden gør brug af for at finansiere sine køb af nye aktiver.

En høj multiplikator er ikke nødvendigvis bedre end en lav multiplikator. For at kunne skabe et bedre billede af virksomhedens finansielle sundhed, så bør man som investor også kigge på andre finansielle nøgletal og målinger såsom overskudsgraden og aktivernes omsætningshastighed. Hvis det er billigere at låne end at udstede nye aktier, så er det måske mere omkostningseffektivt at stifte gæld.

Invested.dk