Ny i investering

Hvorfor skal du investere i aktiemarkedet?

1,3 millioner danskere ejer i dag én eller flere aktier. Og når du er kommet til denne side, har du sikkert også gjort dig nogle tanker om, hvorfor det kan være en god ide at investere i aktier, eller andre værdipapirer.

I 1997 kostede det en halv dollar et købe en Apple-aktie. Havde man på det tidspunkt valgt at købe aktier i Apple i stedet for at købe en Apple-computer, så havde man i dag haft aktier til en værdi af intet mindre end 15,2 millioner kroner.

Opret mig som bruger

 

Det er ikke altid, at det går så godt. Faktisk langtfra. Men ser man på aktiemarkedets udvikling, er det et faktum, at det er steget med 7-9 pct. per år i gennemsnit i løbet af de sidste 150 år. Og du har som aktionær mulighed for at få andel i denne stigning ved at investere bredt i markedet.

Se verdensmarkedets udvikling nedenfor:

En række firmaer såsom Google, Facebook, Apple og Amazon har igennem de sidste ti år vist, at virksomheder kan vokse med en hast – og til en størrelse – som aldrig nogensinde er set før. Men desværre fører væksten ikke altid nye jobs med sig. Besøger man Amazons lagre, vil man kunne se, at mange af medarbejderne er robotter, ikke mennesker. Og imens arbejder Google og Facebook på at skabe kunstig intelligens, som kan automatisere opgaver, som i dag bliver udført af mennesker.

Tendensen er helt klar. De virksomheder og mennesker, som tjener mange penge, vil tjene endnu flere penge i fremtiden. Disse store virksomheder vil sandsynligvis nå nye højder, løse nye udfordringer og generere større og større overskud, men uden at det nødvendigvis kommer almindelige mennesker økonomisk til gode.

Heldigvis har du en mulighed for at få en andel i den rigdom, de skaber. Også selv om du ikke selv er særligt rig. Du kan nemlig tage skridtet fra at være forbruger til at være medejer, og det kan du gøre ved at eje en aktie.

På en måde er du allerede i gang med at investere. Hvis du har et job, investerer du hver dag din egen tid og bytter den om til penge. Måske tjener du 30.000 kr. om måneden, 40.000 kr. eller mere. Måske kan du tage nogle ekstra-timer på arbejdet, så du tjener 45.000 kr. Problemet med den form for investering er, at der er et naturligt maksimum for, hvor mange af døgnets timer du kan bruge på at arbejde. Så du rammer hurtigt loftet.

Men inden for investering findes det samme loft ikke.

Havde du investeret 100.000 kr. helt bredt i aktiemarkedet største virksomheder for 40 år siden, så ville det være blevet til 7,7 mio. kroner i dag (hvis man ser bort fra skat). Det vigtigste er derfor at komme i gang og at lægge en plan for dine investeringer. Det er det, som vi gerne vil give dig her på Invested.dk. Og du behøver ikke at have 100.000 kr. for at investere.

Hvornår skal du investere i aktiemarkedet?

Når man læser nyhederne, vil man ofte få et indtryk af, at det går dårligere end det i virkeligheden gør. Sensationer og dårligt nyt sælger stadig aviser og giver flere klik, og derfor kan man godt blive nervøs for at investere sine penge. Men ser man på det gennemsnitlige afkast over mange år, så ser det positivt ud. Her går det generelt op.

Hvad nu, hvis det går galt? Hvad nu, hvis man taber sine penge? Risikoen er der naturligvis altid, særligt på den korte bane, og derfor kan man godt føle sig fristet til at sidde lidt på sidelinjen og vente på “det perfekte øjeblik”.

Men det perfekte øjeblik kommer aldrig.

Det bedste tidspunkt at investere er NU. Lige nu – i dag. Venter du med at investere, vil du have kortere tid til at nyde godt af effekten af renters rente – et simpelt, men vigtigt princip at forstå. Hvis du investerer 100.000 kroner i dag og får 6% i afkast i 30 år, så vil du tjene 6000 kroner om året, hvis du trækker overskuddet ud hvert år. Det bliver samlet set til en formue på 280.000 kroner. Men hvis du geninvesterer overskuddet, så vil du i løbet af samme periode opnå en formue på over det dobbelte, hele 574.000 kroner, fordi dit afkast bliver større, år for år. Det er derfor, det er vigtigt at komme i gang hurtigst muligt. For jo flere år, du investerer, jo mere får du ud af effekten af renters rente.

Hvordan skal du investere i aktiemarkedet?

De fleste nye investorer klarer sig dårligere end udviklingen på aktiemarkedet generelt. Det skyldes, at man inden for investering har en tendens til at begå en række grundlæggende fejl:

2 ud af 3 danske aktieinvestorer ejer kun en enkelt aktie og spreder dermed ikke risikoen godt nok. Som investor handler man ofte med følelserne og ud fra lidt løse fornemmelser omkring, hvad der kan være en god investering.

Det er umuligt at svare kort på, hvordan man skal investere i aktiemarkedet, eller på andre markeder for den sags skyld. Der findes mange måder at gøre det på. På Invested.dk vil vi give dig et overblik over, hvordan du kan lægge en strategi og få succes med dine investeringer, uden at du skal bruge al din fritid på det.

Investering behøver ikke kun at være for folk, som har mange penge. Du kan begynde i dag med at lægge et lille beløb til side hver måned. Så er du i gang, og så kan du få glæde at de positive effekter, som nogle af verdens rigeste mennesker også nyder godt af.

Du kan få en god start ved at blive medlem af Invested.dk. Indsatsen er lav. Det er gratis at være med, men til gengæld skal du bruge nogle timer hist og her på at sætte dig ind i den nye verden, der åbner sig, når man beskæftiger sig med investering.

Så til at begynde med er din tid det eneste, du behøver at investere. Vi lover dig, at det ikke bliver kedeligt. Og samtidig har du taget det første skridt i retning af at investere i din egen fremtid.

Opret mig som bruger

 

 

Invested.dk