Din kapital er i fare. Andre gebyrer forekommer. For mere information besøg denne side

Guides

Guide til investering i guld og køb af guld. Sådan gør du.

Hvis man er bekymret for verdensøkonomien eller den storpolitiske udvikling, så er investering i guld en af de måder, man kan søge dækning. Det skyldes, at guld ofte stiger, når aktierne for alvor falder. Gulds styrke er blandt andet, at det ikke rammes af inflation. Samtidig har guld traditionelt set været eftertragtet i årtusinder. Et stykke guld har ikke andre ejere, end præcis den person, der ejer af det. Det står i modsætning til for eksempel pengesedler, hvis værdi og ejerskab dybest set styres af staten.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

I det følgende vil vi gennemgå adskellige metoder til, hvordan du som privatperson kan spekulere i guld. Vi vil gennemgå investering i fysisk guld samt også investering i det gyldne metal via aktier og certifikater (ETF’er)

>>>>>1. Investering i fysisk guld

>>>>>2. Investering i guld via certifikater

>>>>>3. Spekulation i guld via aktier og ETF

>>>>>4. Hvorfor købe guld?

Køb af fysisk guld

Når du køber et stykke guld, så køber du samtidig et stykke af verdenshistorien. Alt guld på jorden blev skabt for milliarder af år siden under en nuklear kædereaktion i universet og som sådan er guld nærmest uforgængeligt. Samtidig bevarer guld sin glans til alle tider, og de forhold er med til at gøre guld særdeles attraktivt at eje.

Guldmønt: Australian Kangaroo

Hvis du vil købe fysisk guld som investering, er det bedst at købe det igennem autoriserede forhandlere, fordi du dermed har større sikkerhed for, at du rent faktisk køber ren investeringsguld og ikke en legering. I Danmark kan du for eksempel købe guld igennem nyfortuna.dk, tavex.dk eller vitusguld.dk. Du kan enten møde op i deres fysiske forretninger, eller du kan købe det online og få dit guld tilsendt med kuréer.

Måske kender du nogen, der har købt guld andre steder – for eksempel som såkaldt skrotguld eller hos en tandlæge, der bruger guld til plombering, såkaldt dental guld. Men begge dele er en risikofyldt investering. Det kan godt være, at du kan købe skrotguld billigt, men samtidig er det ofte svært at sælge igen. Det skyldes, at indholdet ikke er ordentlig bestemt og kvantificeret.

Det er langt bedre at investere i guld i form af prægede mønter eller som stemplede guldbarer hos autoriserede forhandlere, fordi den type guld er meget nemmere at omsætte. En canadisk maple leaf-guldmønt eller en schweizisk guldbarre kan sælges hurtigt over alt i verden, fordi guldopkøberne præcis kender indholdet og værdien af guldet.

Til gengæld kommer du også til at betale en højere pris for guldet, hvis det skal være stemplet eller præget. Når du køber fysisk guld, skal du kigge på det såkaldte spread for at finde prisen. Spread er udtryk for forskellen mellem købsprisen og salgsprisen. I danske forretninger ligger den typisk på mellem 4-7%, og dette kan opfattes som en slags kommission ved investering i guld.

Eksempel: Lad os sige, at kursen på guld ligger i 1300 amerikanske dollars per ounce (troy ounce). Du køber dernæst en guldmønt, der vejer 1 ounce til et spread på 6%. Da de 6% er forskellen mellem købs- og salgspris, betaler du altså 3% ekstra for at købe din mønt og 3% ekstra i forhold til kursen på guld for at sælge din mønt. Da du i dette eksempel ønsker at købe, skal du altså betale 3% af 1300 USD = 39 USD, for at købe mønten her og nu.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Man kan også sige, at prisen på guld dermed skal stige med 6%, før du kan være sikker på, at du får overskud, når du sælger mønten igen. Det er en relativt høj pris at betale.

Guldmønt: American Eagle

Typisk er det sådan, at du kan spare lidt i spread, jo større portion guld du køber. Når man er ny guldinvestor drømmer man måske om at købe en guldbarre på 100 gram eller mere. En guldbarre ser smuk ud og åbner mulighed for ”mængderabat” – men til gengæld mister man ved køb af en guldbarre muligheden for at sælge sit guld tilbage ”lidt ad gangen”. Man skal nemlig ikke give sig til at klippe sin guldbarre op, fordi den dermed ender med at blive betegnet som ”skrotguld” og dermed er langt mindre værd.

Forskellen mellem købs- og salgspris – det såkaldte spread – er defineret af butikken, men tallet siger i bund og grund noget om guldets omsættelighed. Jo bedre omsættelighed, desto lavere spread. Det er også årsagen til, at man som investor generelt ikke skal lade sig friste af eksotiske guldmønter eller særudgaver. Hold dig i stedet til kendte mærker fra traditionsrige ”guldlande”. De er oftest billigst og nemmest at omsætte:

 • American Eagle: Den mest populære mønt, introduceret i 1986
 • Canadian Maple Leaf: Anset for at være en af de smukkeste, introduceret i 1979
 • Australian Kangaroo: Introduceret i 1987, kan oftest fås med et godt spread. Udseendet varierer.
 • South African Krugerrand: Tæt på at være lige så populær som American Eagle, introduceret i 1967

Gode råd ved køb af fysisk guld:

1. Køb hos autoriserede forhandlere, så du ved, hvad du får

2. Køb guld, der er stemplet eller præget, så du kan omsætte det hurtigt igen

3. Køb kendte mærker såsom American Eagle, South African Krugerrand eller Canadian Maple Leaf, der nemt kan omsættes.

4. Køb i passende portionsstørrelser, så portionerne står i forhold til de mængder du måske senere ønsker at sælge igen. Husk, at en guldbarre kun kan sælges som eet stykke.

Tænk over følgende, inden du investerer i fysisk guld:

Man kan investere i guld både via fysisk guld eller via ETF eller guldmineaktier.

1. Det er relativt dyrt at købe fysisk guld, og det betyder, at du virkelig skal have en lang tidshorisont og samtidig skal have et relativt pessimistisk syn på verdensøkonomien. Måske passer det bedre til dit temperament at investere i guld via fonde (ETF)? Dette er som regel langt billigere og hurtigere at omsætte.

2. Hvor planlægger du at opbevare dit guld? Det er relativt sikkert at opbevare sit guld i en bankboks i dit pengeinstitut, men du betaler ofte et årligt gebyr for at have en bankboks. Du skal derfor overveje om denne faste udgift står mål med værdien af din beholdning guld? Ejer du kun et par guldmønter, er det næppe udgiften værd at betale for en bankboks.

3. Selvom vægten på guld og sølv til tider angives i kilo eller danske gram, så er den officielle måleenhed for ædelmetaller såkaldt troy ounce. En troy ounce forkortes oz og er lig med præcis 31,1034768 gram. Bemærk, at en troy ounce IKKE er det samme som en engelsk ounce.

4. Den højeste karat inden for guld angives med værdien 24, hvilket er lig med eller højere end 99,9% rent guld. Guldsmykker har ofte kun en renhed på 14 eller 18 karat, hvilket også betyder, at guldsmykker ofte ikke er deres ”vægt værd i guld”. Som investor skal du heller købe guldbarrer eller guldmønter.

5. Guld og sølvs renhed angives i metallets finhed i tusindedele. 1 oz Canadisk Maple Leaf guldmønt har for eksempel en finhed på .9999, hvilket betyder, at mønten består af 99,99% rent guld.

Investering guld via certifikater

Siden 2003 har det været ret nemt for private investorer at spekulere direkte i prisen på guld – også uden at eje fysisk guld. I 2003 åbnede nemlig den første guld-understøttede fond. Den blev solgt på den australske børs og hedder ETFS Physical Gold GOLD. Siden er der kommet mange flere guld-fonde til, og den største kaldes SPDR Gold Shares (også kendt som SPDR Gold Trust).

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Det er nemt for private at investere i den slags certifikator De kan købes samme sted, som de fleste private handler deres aktier (igennem banken eller via en handelsplatform, f.eks. Saxo Bank eller handelsplatformen eToro), og man søger dem frem og køber dem på nøjagtigt samme måde, som man køber en aktie.

Fondene har lagre af fysisk guld. På den måde er investering i guld blevet nemmere.

Idéen med et guld-understøttet certifikat er ganske simpelt, at sælgeren opbevarer en stor mængde guld, og at du ved at købe en del af “fonden” på den måde bliver medejer af en lille del af dette guld. Du får altså ikke leveret guldet til dig privat, men du køber et papir på, at du ejer en del af det.

Det største guldpapir (SPDR Gold Shares) har således omkring 800 tons guld liggende i depoter, blandt andet i London, og titusindvis af private og store investorer har papir på, at de ejer en del af dette guld.

Den store fordel som privat guldinvestor er, at man lynhurtigt kan købe og sælge guld-ETF’er på børsen. Likviditeten er høj, og omkostninger er lave. Typisk betaler man 0,25-0,45% i omkostninger om året for at eje en guld ETF.

Her er nogle af de mest populære guld-papirer:

1. SPDR Gold Trust (SPD) 0,4% fee : Verdens største fond, der følger prisen på guld i USD og ejer guldet rent fysisk (ca. 770 tons) placeret fysisk i London. Kan købes af danskere via handelsplatformen eToro.

2. iShares Gold Trust (IAU) 0,25% fee: Verdens næststørste fond, der følger prisen på guld i USD og ejer guldet fysisk (ca. 330 tons).

3. Xtrackers Physical Gold ETC EUR (XAD5) 0,25% fee: Den næststørste tyske guld-ETF, der følger prisen på guld denomineret i EUR og ejer guldet fysisk (ca. 70 tons)

4. Xetra-Gold (4GLD) 0,35% fee: Den største tyske fond, der følger prisen på guld denomineret i EUR og ejer fysisk guld (ca. 200 tons)

Nedenstående graf viser udviklingen på SPDR Gold Trust (SPD)

Gode råd ved spekulation i guld via certifikater

1. Sørg for, at fonden har lave årlige omkostninger og et stort lager af guld

2. Hvis du bor i Danmark er det smart, hvis fonden er denomineret i EUR, for så spekulerer du ikke samtidig i en fremmed valuta, for eksempel dollaren

Tænk over følgende, når du investerer i guld via certifikater

1. Certifikaterne er i nogen grad presset af deres egen succes. Flere eksperter betvivler, at fondene rent faktisk ikke ejer samme mængde guld, som den mængde, de har solgt. Det betyder, at deres beholdning kan være gearet.

2. Som guld-investor er man ofte bekymret for verdens tilstand – både økonomisk og politisk. Det er ofte derfor, at man investerer i guld. Men ved at investere i et guld-certifikat, køber man sig i princippet ind i den økonomiske konstruktion, som man også er bekymret for. Hvis verdensøkonomien for alvor kollapser eller hvis en ny verdenskrig truer, kan der være risiko for, at værdipapirerne konfiskeres, og at dit lille krav om guld via et certifikat aldrig kan indfries. Den risiko undgår du, hvis du i stedet ejer fysisk guld.

3. Hvis man investerer i den type certifikater med frie midler, beskattes det som kapitalindkomst efter lagerprincippet. Man bør samtidig være opmærksom på, at ved investering for frie midler behandles eventuelle tab anderledes end for fonde.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Investering i guld via aktier

En aktie er helt enkelt en del af ejerskabet i en virksomhed, og aktier repræsenterer et krav på virksomhedens aktiver og indtjening. Hvis du vil investere i guld, er det derfor helt oplagt at købe aktier i et mineselskab, der udvinder guld. Når prisen på guld stiger, tjener selskabet bag guldminen øjeblikkeligt flere penge, og dermed stiger aktiekursen typisk også.

Guldminer udvinder fysisk guld

Derfor har spekulation i ædelmetaller via mineselskaber i årtier været den mest almindelige guld-investering blandt private. Køb guldminer lyder simpelt, men desværre er det ikke helt så enkelt. Der findes nemlig tusindvis af guldminer, og selskabernes værdi er langfra kun styret af prisen på guld.

Ligesom i alle andre firmaer, kan selskaberne været tynget af dårlig ledelse, problemer med økonomien, geologiske udfordringer, strejker, miljøforhold, politiske forhindringer osv. osv. Guldminer er hele tiden afhængige af forekomsten af guld, og hvis guldet slipper op, eller hvis selskabet ikke formår at finde nye guldforekomster, ja, så kollapser værdien af selskabet.

Som privat investor siddende i Danmark kan det være meget, meget svært at vurdere, hvorvidt en guldmine i Canada eller Sydafrika har potentiale på længere sigt. Ofte ved eksperterne det ikke engang. Det er derfor forbundet med meget stor økonomisk risiko at investere i guldminer. Til gengæld kan man også være heldig at ramme rigtigt, og så kan man som privat investor af og til få sin investering flere tusinde gange igen, for eksempel hvis guldprisen stiger, samtidig med, at mineselskabet finder en ny forekomst at guld.

Som privat investor i Danmark kan det være en god idé at undersøge, hvilke mineselskaberne som eksperterne investerer i. En af verdens rigste guldmine-investorer er f.eks. canadiske Eric Sprott. Sprott har en baggund som fundmanagere hos Merrill Lynch, og anbefalede opkøb af guld og guldminer lige før finanskrisen i 2008. Selv er Eric Sprott blevet milliardær på sine investeringer i miner, senest Kirkland Gold, der steg 10000% i værdi fra 2015 til 2019.

I sommeren 2019 offentliggjorde Eric Sprott, at han havde investeret i følgende miner:

4 million i Tudor Gold, $7.7 million i Discovery Metals, $33 million i Continental Gold, $2.6 million i Ely Gold Royalties, $2 million i Silver One Resources, $20 million i Jaguar Resources, $13 million i Americas Silver, $19.8 million i Pure Gold Mining, $9.2 million i Rio2, $7 million i Wallbridge Mining, $5 million i Aurion, $1.6 million i Golden Predator Mining, $1.4 million i Canarc Rresource.

De fleste af ovenstående guldminer kan købes igennem Saxo Banks handelsplatform.

Du kan se alle hans investeringer i grafikken herunder.

Nogle af Eric Sprotts investeringer i guldminer.

Når først guldprisen stiger, er det normalt, at de bedste guldminer følger efter med endnu kraftigere stigninger, fordi deres rentabilitet pludselig øges kraftigt. Man skal dog vide, at investering i små guld-mineselskaber er forbundet med meget stor risiko, og at stigninger meget hurtigt kan efterfølges af meget kraftige fald.

Hvis man ikke tør satse på enkelte guldmine-selskaber, kan man i stedet investere i fonde (ETF’er), der indeholder en håndfuld guldminer. På den måde spreder man risikoen. Her er nogle af de mest populære ETF’er

1. VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX) 0,53% fee : Verdens største fond, der følger de store guldmineselskaber (46 i alt) vægtet mest mod Barrick Gold Corp og Newmont Gold Corp.

2. VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF (GDXJ) 0,54% fee: Verdens største fond, der følger de mindre guldmineselskaber (70 i alt) vægtet mest mod Kinross Gold Corp og Evolution Mining Ltd. Kan også købes på den italienske børs i EUR.

3. iShares Gold Producers UCITS ETF (IS0E) 0,55% fee: En stor fond denomineret i EUR, der følger prisen på de største guldminer (49 i alt) vægtet mest mod Barrick Gold Corp og Newmont Gold Corp

4. iShares MSCI Global Gold Miners ETF (RING) 0,39% fee: Fond med lave gebyrer, der tracker store globale mineselskaber (42 i alt) vægtet mest mod Barrick Gold Corp og Newmont Gold Corp. Den fond har haft den bedste performance i år.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Hvorfor investere i guld?

Farao Tut Ankh Amon dødsmaske i guld, 3300 år gammel.

Guld har i årtusinder fungeret som betalingsmiddel. Det skyldes, at guld har en række helt særlige egenskaber, der har gjort det attraktivt for mennesker at eje til alle tider:

 • Guld er smukt
 • Guld eroderer ikke
 • Guld bevarer sin glans
 • Guld blander sig ikke naturligt med andre metaller
 • Guld er det mest formbare af alle metaller
 • Guld optræder i den kristne skabelsesberetning og i mange andre
  religioner
 • Guld er sjældent
 • Guld er svært tilgængeligt
 • Guld kan kun skabes “kunstigt” ved en nuclear reaktion
 • Guld stammer fra gammaglimt
 • Mennesket har en naturlig trang til guld

I de sidste mange hundrede år har pengesedler fungeret som ihændehaverbevis for guld. Sådan er det officielt ikke længere, hvor f.eks. dollars og euros værdi står alene og blandt andet garanteres af staten. Men hvis staterne kommer i krise ses det ofte, at mennesker på trods af udviklingen stadig søger mod guld som en slags ”sikker havn”.

Verdens store centralbanker bliver ved med at sænke renterne og pumpe penge ud i markedet. Men hvor længe kan festen blive ved? I de seneste måneder er store private investorer, hedgefonde og sågar lande begyndt at købe mere og mere guld. Det skyldes frygten for, at store politiske spændinger kan skabe grundlæggende uro, samtidig med, at verdenshistoriens største pengepolitiske eksperiment (lave rente og store monetære indsprøjtninger) måske står foran et sammenbrud.

I sådanne omgivelser kan gængse valutaer som f.eks. dollars, euro, yuan, yen og ruble pludselig falde i værdi. Private og investorer flygter i den slags situationer typisk mod investering i guld, der i tusindvis af år har haft en værdi.

Nedenstående graf viser, hvordan centralbankerne i de senere år er begyndt at købe rekordstore mængder af guld. Trenden skyldes sandsynligvis, at centralbankerne prøver at polstre sig selv mod den næste finanskrise. Samtidig tyder meget på, at især Kina og Rusland arbejder på at gøre sig mere uafhængig af amerikanske dollars. En af vejene til det, kan være at skabe en alternativ monetær orden, der f.eks. er funderet i en guldstandard ligesom det var tilfældet med dollaren før 1971.

Denne udvikling vil for alvor ryste valutamarkederne og være ekstremt positivt for guld.

Der er mange alvorlige grunde til at købe guld netop nu:

1. Store centralbanker opkøber store mængder af guld, største mængder siden 1971 (positivt for guld)
2. Forsat lave bankrenter (positivt for guld)
3. Storpolitisk uro/ Rusland, Kina, Storbritannien, USA, Iran etc. (positivt for guld)
4. Handelskrig / Kina, USA (positivt for guld)
5. Lempelig pengepolitik skaber risiko for pludselig inflation (positivt for guld)
6. Større og større risiko for recession (positivt for guld)
7. Befolkningernes tillid til stater og regeringer er i historisk krise (positivt for guld)

Hvordan køber jeg guld?

Man kan både købe fysisk guld, guld som ETF eller guld via en guldmineaktie. Hvis du ønsker fysisk guld, kan du besøge en guldhandler i en af de større, danske byer. Du har brug for en handelsplatform, hvis du ønsker investering i guld via ETF eller aktier.

Hvordan køber jeg guld som aktier?

Du har brug for en online handelsplatform, hvis du ønsker at købe guldaktier. Hos handelsplatformen Markets har du adgang til mange guldmineselskaber, også på den canadiske børs, der er verdens førende inden for guldaktier.

Hvordan køber jeg guldmønter?

Du kan købe guldmønter hos en række guldhandlere. Dem finder du typisk i en række større danske byer. Sørg for at køb de klassiske mønter såsom American Eagle, South African Krugerrand eller Canadian Maple Leaf, der nemt kan omsættes.

Er guld som investering fornuftigt?

Guldprisen svinger meget. Men guld bliver generelt betragtet som en slags forsikring af værdi, hvis der politisk eller økonomisk uro i verden. Hvis man frygter det, kan guld vise sig at være en god, langsigtet investering.

Hvad er guldprisen?

Guldprisen opnåede for nyligt historiske rekorder. Guldprisen svinger dog meget, så den aktuelle guldpris kan findes via en graf her på siden. Hvis du køber fysisk guld betaler du typisk lidt mere, end den aktuelle spotpris i guld.

Udkig efter noget andet end Guld? Stærk indeks-investering kan være svaret!

Med indeksinvestering (ETF) køber du en hel håndfuld aktier med et enkelt klik! Det er en snusfornuftigt og smart løsning for mange private investorer. Download vores omfattede guide. ETF'er fra mange brancher og hele verden samlet i en praktisk PDF lige til at printe.

Del denne artikel

Invested.dk