Guides

Skatteregler for investorer

Skat og investering hænger unægtelig sammen og må ikke undervurderes. Naturligvis er det sjovere at handle aktier, end at lave skatteregnskab, men ens skatteregnskab kan i sidste ende være afgørende for, hvor meget man tjener som investor.

Vi har skrevet en lang række artikler, som tilsammen kommer stort set hele vejen rundt om de danske skatteregler, som desværre ikke altid er lige logiske og til tider er decideret komplicerede.

Som investor kan man således helt uforvarende også komme til at snyde sig selv. F.eks. ved at komme til at betale en højere end nødvendig skat af ens afkast, hvis man får investeret i et i skattemæssig henseende uhensigtsmæssig produkt eller ved at miste muligheden for at kunne fratrække eventuelle tab på et senere tidspunkt, hvis man ikke får indberettet sine handler i rette tid.

De forskellige artikler omhandler forskellige skattemiljøer såsom frie midler, pensionsmidler, den nye aktiesparekonto samt investering med selskabsmidler. Du kan finde en samlet oversigt nedenfor.

GRATIS aktiehandel? Det kan nu lade sig gøre hos eToro >> Læs mere

Vi har også en interessant artikel, som belyser de muligheder man trods alt har for at optimere sin skat. Det danske skattesystem opererer med mange forskellige skattesatser, alt efter hvordan man investerer. Måske det også er muligt for dig at spare lidt i skat? Vi har også udgivet en artikel, som beskriver de muligheder man har, hvis man ønsker at investere igennem en juridisk enhed som f.eks. et anpartsselskab.

Overordnet set behandles skat af afkast fra investering af frie midler for privatpersoner som aktieindkomst, som kapitalindkomst og i visse tilfælde som personlig indkomst. Aktieindkomst behandles særskilt i relation til skatteberegningen, mens kapitalindkomst og personlig indkomst medregnes til den almindelige skattepligtige indkomst. I artiklerne går vi i særdeleshed i dybden med disse beskatningsformer, idet det typisk er her reglerne kan blive komplicerede f.eks. i forhold tabsfradagsmulighederne. For nyligt er der blevet vedtaget ændringer i beskatningen af udenlandske fonde, f.eks. ETF´er så en del af disse fra 2020 skal beskattes som aktieindkomst i stedet for kapitalindkomst. Læs mere om disse ændringer her.

Reglene for beskatning af pensionsmidler og midler på en aktiesparekonto er noget nemmere, idet skatten automatisk beregnes og betales direkte fra ordningen. Beskatningsniveauet er ligeledes lavere. I forhold til handel igennem et selskab er beskatningen også noget nemmere, idet skatten som hovedregel opgøres ultimo en regnskabsperiode på samme måde som f.eks. pensionsmidler. Den eneste forskel er stort set skattesatsen, og at man selv (eller eventuelt en revisor eller anden rådgiver) skal opgøre skatten.

Artiklerne om skat er skrevet af cand.merc.jur Andreas Damgaard og er senest ajourført april 2019.

 


Oversigt over samtlige artikler i "Skatteregler for investorer":

>>> Overordnet om skat af afkast fra investering
>>> Indberetning til Skattestyrelsen og udfyldelse af selvangivelse
>>> Skatteregler for aktier
>>> Skatteregler for investeringsforeninger
>>> Skatteregler for udenlandske fonde, herunder ETF
>>> Skatteregler for obligationer
>>> Skatteregler for finansielle kontrakter, herunder certifikater
>>> Optimering af skat af afkast fra investering
>>> FAQ om skat for investorer
>>> Aktiesparekonto
>>> Fordele og ulemper ved at investere igennem et selskab
>>> Skattegrænser 2018-2019


Har du svært ved at forstå de mange begreber og ord, så tag et kig i vores Ordforklaring vedrørende skatteregler.

Artiklerne er skrevet af cand.merc.jur. Andreas Damgaard og senest ajourført april 2019.

Ansvarsfraskrivelse:
Oplysningerne i ovenstående artikler er ikke en udtømmende beskrivelse af skattereglerne på området, og skal ikke betragtes som individuel skatterådgivning. Der tages forbehold for eventuelle fejl og mangler ligesom skattereglerne kan ændre sig fremover. Individuelle forhold hos den enkelte investor kan desuden være afgørende, hvorfor der opfordres til at søge individuel rådgivning hos en skatterådgiver eller direkte hos Skattestyrelsen (SKAT). Brug af oplysningerne sker på eget ansvar og tager udgangspunkt i, at man har fuld skattepligt i Danmark.

Del denne artikel

Invested.dk