Den centralbank som er ansvarlig for det monetære system i Den Europæiske Union (EU) og valutaen euro. Banken blev grundlagt i Tyskland i juni 1998 og arbejder med andre nationale banker hos EU’s medlemslande for at skabe en pengepolitik, der hjælper med at bibeholde prisstabiliteten i EU.
Den Europæiske Centralbank har været ansvarlig for pengepolitikken i EU siden den 1. januar 1999, da euroen blev indført. ECB’s ansvar er at udarbejde pengepolitik, lede valutaen, holde valutareserver, udstede pengesedler og mange andre ting.
En international organisation skabt med det formål at:
1. Fremme international finansiel stabilitet og monetært samarbejde.
2. Facilitere international handel.
3. Fremme høj beskæftigelse og bæredygtig økonomisk vækst.
4. Reducere fattigdom.
IMF spiller tre store roller i det globale monetære system. Fonden undersøger og overvåger økonomiske og finansielle udviklinger, låner penge til lande med betalingsbalanceproblemer og kommer med teknisk assistance og træning til lande, der ønsker det.
En økonomisk recession der begyndte den 29. oktober 1929 som følge af krakket på det amerikanske aktiemarked. Den Store Depression skabte sine rødder i USA men spredte sig hurtigt til Europa og resten af verden. Den varede næsten et årti og skabte massiv fattigdom, hungersnød, arbejdsløshed og politisk uro.
NYSE krakkede den 24. oktober 1929 på en dag, som kendes som den Sorte Torsdag. Tusindvis af mennesker tabte næsten hele værdien af deres investeringer. Trenden fortsatte, og den efterfølgende tirsdag, sorte tirsdag, faldt Dow Jones Industrial Average med 12%, hvilket markerede starten af Den Store Depression. Den internationale handel faldt drastisk sammen med indkomsten, skatteindtægterne og priserne.
Mange økonomer mente, at Den Store Depression var bevis på, at ukontrolleret kapitalisme var en farlig ideologi. Dette gjorde, at nogle nationer ændrede deres politiske strukturer, såsom Tyskland der indførte fascismen.