nyhed

Sådan udnytter du tab på aktiemarkedet i 2023

Aktiemarkedet har i 2023 udviklet sig i flere retninger. Alt efter hvordan man har været eksponeret har mange typisk enten tjent godt eller tabt en del evt. på visse dele af ens portefølje. Hvis man har handlet for frie midler, har man ofte mulighed for at udnytte tab til at minimere den samlede skattebetaling. Så læs med nedenfor og se, om du allerede i år har mulighed for at spare lidt i skat som plaster på såret.

Gennemsnitligt er verdensindekset (MSCI World) ultimo november i år steget ca. 16% målt i USD. USD overfor DKK er dog faldet med et par procent i år. Det brede amerikanske S&P500 indeks har også klaret sig fint med ca. 19% i afkast år til dato mens teknologiindekset Nasdaq i perioden er oppe med hele 36% målt i USD.

Har man haft mange danske aktier i sin portefølje har man været mindre heldig, da C25 indekset kun ligger knap 1% oppe for året. Det dækker dog over store forskelle mellem en aktie som Novo Nordisk, som jævnligt sætter nye kursrekorder og de grønne aktier Vestas og Ørsted, som har fået mange tæsk i år. Har man haft mange af sidstnævnte slags i sin portefølje, vil man næppe synes det har været et godt investeringsår. Og særligt i det tilfælde kan det være, man bør overveje at reagere inden udgangen af året, hvis man ikke har fået realiseret sine tab.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Er man en langsigtet investor, der investerer bredt og diversificeret, betyder det ikke det store, når markedet enkelte år falder. Over årene stiger aktiemarkedet typisk 7-9% i gennemsnit, så har man en passende tidshorisont og en veldiversificeret portefølje, vil tab opstået i de enkelte år alt andet lige blive absorberet i kommende års positive afkast. Det kræver dog, at man forbliver eksponeret i aktiemarkedet i en vis tid.

Har man haft tab medfører det, at man som udgangspunkt skal betale mindre i skat, men alt efter hvordan man har investeret sine frie midler er det ikke sikkert, at det sker automatisk for den enkelte. Det er særligt i forhold til aktieindkomsten, at man i visse tilfælde har mulighed for at justere og minimere skatten, hvilket i givet fald skal ske inden årets udgang.

Enkeltaktier og aktiebaserede udbyttebetalende investeringsforeninger

Mange aktier og udbyttebetalende investeringsforeninger og fonde har i år udloddet pæne udbytter uanset de noget pauvre investeringsresultater opnået i 2022. Har man fået del i disse udbytter vil det således i sig selv bevirke, at man skal betale en del i aktieindkomst uanset at man eventuelt i løbet af 2023 har haft urealiserede kurstab på dele af sin aktiebeholdning.

Allerede ved udbetalingen af udbytterne har man typisk fået tilbageholdt op til 27% i udbytteskat alt efter om der er tale om danske eller udenlandske værdipapirer. Denne skat vil man dog kunne få tilbage, hvis man inden årets udgang realiserer urealiserede tab på aktier eller de såkaldte aktiebaserede IMB’er, som kan rummes i udbytterne. IMB´er er skattemæssigt set investeringsinstitutter med minimumsbeskatning dvs. investeringsforeninger, som udlodder udbytte og er underlagt regler om minimumsbeskatning og udlodning. Det kan naturligvis også tænkes, at man tidligere på året allerede har solgt aktier eller aktiebaserede IMB´er med gevinst eller tab. Hvis der er tale om tab, vil dette automatisk blive modregnet i den betalte udbytteskat. Er der tale om gevinst, vil man skulle beskattes af denne, men man har mulighed for at minimere skattebetalingen ved at realisere aktiepositioner med tab.

Har man haft aktier, der er faldet voldsomt i løbet af året, og har man haft sine aktier i længere tid fx over årrække, vil man dog ikke nødvendigvis have et urealiseret tab på den enkelte position siden anskaffelsen. Men har man været uheldig med enkeltaktier eller aktiebaserede IMB´er, vil man skattemæssigt set med fordel kunne realisere alle eller en del af tabene, så man kan modregne disse i eksempelvis allerede udbetalte udbytter eller andre gevinster, som beskattes som aktieindkomst. Det giver særlig god mening at nedbringe aktieindkomst, hvis man har haft udbytter og anden positiv aktieindkomst over bundgrænsen, som i 2023 udgør 58.900 kr. (dobbelt op for ægtefæller), idet man beskattes med 42% af den aktieindkomst som ligger over bundgrænsen. Nedbringer man aktieindkomsten til under bundgrænsen er skattesatsen i stedet 27%.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Har man rigeligt med tab på aktiepositioner, som man alligevel overvejer at afhænde, kan man således sagtens nedbringe aktieindkomsten helt ned til 0 eller derunder. Hvis man realiserer et samlet negativt nettoresultat fra børsnoterede aktier og aktiebaserede IMB´er, som bevirker en samlet negativ aktieindkomst, vil man dog kun kunne fratrække dette i kommende års positive aktieindkomst fra tilsvarende typer værdipapirer. Det er endvidere en betingelse for senere hen at kunne udnytte tabet, at Skat oplyses om de enkelte køb i rette tid, dvs. senest 1. juli året efter skatteåret. Det sker typisk automatisk når man handler igennem en dansk finansiel udbyder. Man vil, når man logger på hos skat.dk, i sin personlige skattemappe kunne finde alle de indberettede køb og salg, hvilket typisk sker i løbet af de første par måneder efter skatteåret.

Ønsker man på længere sigt at være investeret i de aktier, som man har solgt for at kunne udnytte tabsfradraget, kan man eventuelt vælge at genkøbe aktierne kort efter salget. Skattestyrelsens kriterium i forhold til at man kan få fradrag for tabet er, at man skal have løbet en risiko i forbindelse med salg og genkøb. Hvor lang tid der således skal gå, afhænger bl.a. af likviditeten i de pågældende aktier. Det er muligt, at det kan være inden for samme dag fx med nogle timers mellemrum, men lader man der gå en dags tid, vil man formentlig ikke havne i problemer. Man skal i den forbindelse også være opmærksom på de transaktionsomkostninger, der opstår såsom kurtage, mulige depotgebyrer, spreadomkostninger samt risikoen for, at aktien kan nå at stige, inden man får genkøbt.

Har man en ægtefælle, som man er samlevende med, skal man ligeledes indtænke dennes eventuelle aktieindkomst og bundfradrag, idet man sambeskattes i forhold til aktieindkomsten.

Visse aktiebaserede investeringsselskaber såsom ETF´er beskattes også som aktieindkomst

Hvis man investerer i aktiebaserede investeringsselskaber fx ETF´er, som er optaget på Skats positivliste, bliver man lagerbeskattet af nettoresultatet fra disse som aktieindkomst. Lagerbeskatningen medfører, at man skal beskattes af årets samlede værditilvækst af investeringsselskaber, dvs. af både det realiserede og det urealiserede nettoresultat udover eventuelle udbytter. Nettoresultatet tæller derfor med i den samlede aktieindkomst.

Har man et samlet negativt nettoresultat fra denne type investeringsselskaber, vil det automatisk blive modregnet i anden aktieindkomst, herunder også i udbetalte udbytter. I så fald vil man automatisk få den tilbageholdte udbytteskat på typisk 27% retur, når ens samlede skat for 2023 opgøres i løbet af foråret 2024. I dette tilfælde behøver man således ikke foretage sig noget. Dette er i modsætning til et negativt nettoresultat opnået fra børsnoterede enkeltaktier og udbyttebetalende aktiebaserede investeringsforeninger (IMB´er), som man alene vil kunne fratrække i kommende års tilsvarende gevinster i aktieindkomsten.

Har man samlet set et positivt nettoresultat fra de lagerbeskattede aktiebaserede investeringsselskaber og samtidig urealiserede tab fra enkeltaktier eller aktiebaserede IMB´er, kan man overveje at realisere nogle af disse for at nedbringe den samlede aktieindkomst.

Få fart på din investering: Se certifikaterne hos en Danmarks førende udstedere Klik her

Kapitalindkomst

I forhold til kapitalindkomst er det yderst begrænset hvad man kan gøre for at justere på skattebetalingen henimod slutningen af året, idet man stort set altid lagerbeskattes af afkast fra værdipapirer, som beskattes som kapitalindkomst.

Har man investeret i akkumulerende investeringsforeninger eller investeringsselskaber, som ikke er optaget på Skats positivliste i 2023, beskattes man af afkastet som kapitalindkomst efter lagerprincippet. Det gælder uanset om det enkelte investeringsselskab er aktiebaseret eller ej. Tilsvarende beskattes man som kapitalindkomst af afkast og i visse tilfælde også af kursgevinster fra obligationer (som er købt efter 27. januar 2010) og udloddende obligationsbaserede investeringsforeninger (obligationsbaserede IMB´er). Denne type værdipapirer beskattes efter realisationsprincippet.

Man beskattes også af afkast fra finansielle kontrakter fx CFD´er eller certifikater som kapitalindkomst efter lagerprincippet. Har man et samlet tab på finansielle kontrakter, eksisterer der visse begrænsninger i forhold til at kunne modregne tabet. Læs mere om disse her.

Med til kapitalindkomst tæller desuden renter, herunder eksempelvis renter fra realkredit- og banklån. Med stigende renter eksempelvis fra kortvarige realkreditlån, der refinansieres begynder disse at fylde en del igen i modsætning til tidligere års lavrentemiljø. Har man negativ kapitalindkomst fra renter, vil positiv kapitalindkomst fra ovennævnte typer af værdipapirer blive modregnet.

Har man samlet set en negativ nettokapitalindkomst på over 50.000 kr. (dobbelt op for samlevende ægtefæller), begrænses skatteværdien til ca. 25% svarende til et ligningsmæssigt fradrag. Beløb op til grænsen har en fradragsværdi på ca. 33% alt efter bopælskommune mv.

Der er således asymmetri i beskatningen, idet man af positivt nettokapitalindkomst betaler enten ca. 37% eller 42%, hvis ens personlige indkomst dvs. inkl. lønindkomst ol. i 2023 er over topskatteniveauet på 568.900 kr. plus bundfradraget på 48.800 kr. (dobbelt op for samlevende ægtefæller). Er man gift og samlevende med sin ægtefælle beskattes positiv nettokapitalindkomst hos den ægtefælle, som har den højeste indkomst.

Over årene kan denne asymmetri således medføre en vis skattemæssig ulempe, som man ikke kan gøre så meget ved, hvis man over længere tid investerer i kapitalindkomstbeskattede værdipapirer.

Har man i løbet af året oparbejdet et negativ resultat, som beskattes som kapitalindkomst, kan man altså ikke umiddelbart ændre på dette fx ved at realisere positioner med gevinst, idet disse allerede medregnes i det samlede resultat. Man får dog automatisk fradrag for tabene i slutskatten for året, når denne gøres op i løbet af foråret 2024 med de fradragsværdier, der er anført ovenfor. Har man eksisterede positioner i obligationsbaserede IMB´eller obligationer købt efter 27. januar 2010, er det dog muligt at fratrække eventuelle tab fra disse, hvis man realiserer tabene inden udgangen af året.

Kryptovaluta

Gevinster fra handel med kryptovaluta beskattes som hovedregel efter spekulationsreglerne, hvorved realiserede gevinster på de enkelte positioner beskattes som personlig indkomst med op til ca. 52% skat alt efter ens øvrige indkomstforhold. Tab på realiserede positioner har derimod alene en fradragsværdi svarende til et ligningsmæssigt fradrag på ca. 25%. Man kan som udgangspunkt ikke modregne tab i gevinster på de forskellige positioner, hvilket giver en ekstra uhensigtsmæssig asymmetri i beskatningen.

Hvis man i år ønsker at få fradrag for urealiserede tabsgivende kryptovalutapositioner, skal man realisere tabene inden udgangen af 2023. Realiserer man tilsvarende gevinstgivende positioner, bliver man beskattet af disse. Læs mere om beskatning af kryptovaluta her.

Få fart på din investering: Se certifikaterne hos en Danmarks førende udstedere Klik her

Mere om optimering af skat af investering

Læs mere her om hvordan man generelt optimerer skatten af investering eller download gratis vores omfattende Skatteguide for investorer, som bredt omhandler alle relevante skatteregler (kræver Premium medlemskab af Invested.dk).

Den 29. november 2023 afholdt invested.dk en Talk om optimering af skat af investeringsafkast og udnyttelse af tab på aktier. Som Premium medlem af Invested.dk kan man frit gense hele Talken og downloade de anvendte slides.

 

 

Del denne artikel

Invested.dk