Professionel investor: I bedste fald går markedet sidelæns

Det danske trader og investor Peter Arendt fra minagro.dk har med stor præcision kaldt tidligere kriser – både i aktiemarkedet generelt, samt i enkeltaktier.

Lige nu ser Peter Arendt meget stor usikkerhed i aktiemarkedet, og han tror ikke på, at vi står foran en stor aktiefest.

”Jeg ser simpelthen ikke en reel mulighed for, at vi får en ny aktiefest lige nu og her, der er simpelthen for mange faktorer, der signalerer ar vi vi stadig står i en krisesituation,” sagde Peter Arendt under et live webinar hos invested.dk den 23. april. (Se uddrag nederst)

”I bedste fald ser vi et aktiemarked, der konsoliderer i store bevægelser sidelæns i lang tid. Men jer ser en overvejende sandsynlighed for, at aktiemarkedet skal ned igen fra nuværende niveau”.

Få nøjagtig det, du betaler for med kurtagefri aktieinvestering >>> Gå til eToro

Hvis man allerede er stort eksponeret i aktiemarkedet, er der, ifølge Arendt, god grund til at overveje, hvor meget man kan tåle at tabe.

”Man skal gøre op med sig selv, hvad man er villig til at tabe i kroner og ører. Vi står i en eget usikker situation, og det er i hvert fald ikke tidspunktet til at gå all-in i aktier nu og her”

Det betyder dog ikke, at alt er skidt, for der kan sagtens være gode aktier imellem undestreger Peter Arendt, der for eksempel nævner Ambu-aktien som en mulighed.

”Der vil være aktier, der kan stige, og der er sikkert også aktier, du allerede har i porteføljen, der vil stige fint i de næste par år”.

Se en lille del af webinaret med Peter Arendt herunder. Du kan se lignende live webinarer hver med børseksperter hver uge hos invested.dk – det er gratis.

Det er muligt at få personlig sparring og gennemgang af sine aktieportefølje med Peter Arendt her.


Markedet bliver nødt til at forholde sig til den manglende profit

Aktiemarkedet er meget skrøbeligt. Det mener Andreas Steno Larsen, der er markedsstrateg hos Nordea. Synspunktet kom frem på en webinar den 22. marts hos invested.dk.

”Det ser ud til, at vi skal have et kæmpe fald i virksomhedhederne indtjeningsevne bredt set. Det er helt uhørte tal,” sagde Andreas Steno Larsen, der også mente, at centralbankernes kræfter til at løfte markedet på et tidspunkt ikke længere er nok.

”Med så dårlig en indtjeningsvækst, så tror jeg simpelthen ikke, at der er noget at gøre for centralbankerne. De kan ultimativt ikke redde markederne for på en eller anden måde at skulle forholde sig til den manglende profit,” uddybede han.

Hør dele af webinaret herunder. Du kan se nye live webinarer hver uge som gratis medlem af invested.dk.

 


Storinvestor Lars Tvede er optimistisk på den lange bane: Her køber jeg.

Den danske finansmand, iværksætter og storinvestor Lars Tvede har et overordnet optimistisk syn på aktiemarkedet på den lange bane. Også selvom aktierne er dykket voldsomt i de seneste uger på grund af udbredelsen af coronavirus.

Under et webinar hos invested.dk (torsdag den 2. april) understregede Lars Tvede, at han er på udkig efter at købe op i aktiemarkedet, når det store amerikanske indeks kaldet S&P 500 dykker ned i området mellem 2150 USD og 2400 USD.

Se hvilke aktier Warren Buffett lige har købt >> Bliv medlem

Lars Tvede tvivler nemlig på, at aktiemarkedet generelt skal ret meget længere ned, og det betyder, at prisen på mellem 2150 USD og 2400 USD efter Tvedes mening er god i forhold til at købe brede ETF’er i de brancher, man er interesseret i. Det kan for eksempel være ETF’er, der dækker store amerikanske tech-virksomheder, eller virksomheder, der ikke er så afhængige udendørs-liv, for eksempel Amazon.

Man kan læse i denne artikel, hvordan man leder efter ETF’er.

Lars Tvede har hidtil formået at time sine køb i aktiemarkedet meget præcist i forhold til den nuværende krise. Det kan ikke mindst ses på nedenstående billede, hvor vi har indsat Lars Tvede køb og salg i aktiemarkedet i de seneste dage.

På ovenstående graf har vi indsat Lars Tvedes køb og salg i aktiemarkedet i forhold til det store amerikanske indeks S&P 500. Lars Tvede er eksponeret i ETF’er.

Lars Tvede er uddannet ingeniør, økonom og derivatives trader. Gennem sin karriere har han stiftet og finansieret en række virksomheder inden for primært informationsteknologi og finansvæsen. Han har desuden skrevet 16 bøger om bl.a. markedsanalyse, nationaløkonomi, entreprenørskab, fremtiden og vestlig civilisation.

Se hvilke aktier Warren Buffett lige har købt >> Bliv medlem

Se dele af webinaret fra invested.dk herunder. Man kan se flere webinarer i deres fulde længe ved at melde sig ind hos invested.dk og tilmelde sig flere webinarer, hvor eksperter fortæller om aktiemarkedet her og nu.

 

 


Coronavirus: Aktierne stiger, men der kan komme endnu et ryk ned

I de seneste dage er aktiemarkedet steget kraftigt oven på de første meget markante fald i forbindelse med udbredelsen af corona-virus i hele den vestlige verden. I nedenstående video analyserer Michael Friis Jørgensen situationen lige nu på aktiemarkedet (26. marts 2020). Michael Friis Jørgensen er aktiechef hos Alm. Brand, og er en af Danmarks mest benyttede analytikere.

Michael Friis Jørgensen mener, at det er sandsynligt, at vi får endnu en tur ned i aktiekurserne, før markedet stabiliserer sig. Den risikovillige investorer kan dog godt lede efter solide aktier i dette miljø.

Michael Friis Jørgensen afholdt nedenstående webinaret for invested.dk den 26. marts 2020 kl. 13:00. På invested.dk har vi hver uge gratis live webinarer for alle private investorer, hvor man kan logge ind og lære mere om det aktuelle aktiemarked eller forberede sine strategier.

I forbindelse med udbruddet corona-virus, har Alm. Brand desuden skabt en side, hvor investorer kan følge udviklingen i aktiemarkedet i forbindelse med udbruddet. Siden hedder Investering og coronavirus.


Kom hurtigt i gang med investering. Sådan gør du.

Måske hører du af og til i medierne, at aktiemarkedet stiger hurtigt og kraftigt? Når man læser den slags nyheder, er det naturligt at ærgre sig, hvis man ikke selv ejer aktier.

Denne artikel er til dig, der gerne vil hurtigt og snusfornuftigt ind i aktiemarkedet, men endnu ikke har taget springet. Vi beskæftiger os ikke med, om det lige nu er klogt at gå ind i markedet. Det skal du desværre selv tage stilling til. Men heldigvis er det sådan, at aktiemarkedet generelt stiger 8% om året i gennemsnit. Sådan har det i hvert fald været i de sidste 100 år.

For at kunne handle billigt og sikkert, skal du vælge en handelsplatform, der har licens og som er dedikeret til aktier. Du kan godt handle igennem din bank. Men det er oftest ikke særlig billigt.

Få nøjagtig det, du betaler for med kurtagefri aktieinvestering >>> Gå til eToro

Sådan vælger du handelsplatform

I denne artikel har vi fokus på to handelsplatforme. Nemlig handelsplatformen eToro og handelsplatformen Saxo Investor. Hver handelsplatform har sine egne fordele og særkender.

eToro: International handelsplatform med licens i EU og Danmark. Platformen er overskuelig, samtidig med, at den også har nogle helt unikke features. For eksempel kan du lade erfarne investorer styre din portefølje, hvis du ønsker det. Du kan naturligvis også handle aktier helt selv. eToro kræver ingen kurtage eller overnight gebyrer på de fleste aktier, så handelsplatformen er særdeles konkurrencedygtig på prisen. Læs vores anmeldelse af eToro.

Saxo Investor: Dansk handelsplatform under Saxo Bank med livens i EU og Danmark. Platformen er overskuelig at bruge, og der er ingen ingen minimumskurtage og ingen depotgebyrer. Hvis du senere bliver en mere erfaren investor, kan du med samme brugerprofil også bruge Saxo Trader og Saxo Trader Pro, hvor du kan handle meget avancerede produkter, hvis du ønsker det. Saxos platforme tilbyder titusindvis af forskellige aktier og værdipapirer, du kan investere i. Læs vores anmeldelse af Saxo Investor.

Begge platform er gode, så du vælger blot een af dem.

Det er ikke så svært at komme i gang med investering

Når du har valgt enten handelsplatforme eToro eller Saxo Investor trykker du på “bliv kunde” eller “join now”, og så skal du udfylde en række oplysninger om dig selv. Senere skal du også indsende ID-papirer. Det er præcis på samme måde, som hvis du skal være kunde i en traditionel bank. Handelsplatformen skal naturligvis vide, hvem du er.

Du kan med det samme indsætte penge på din konto. Som regel kan du bruge dit Visa-kort eller dit Mastercard til at overføre penge til handelsplatformen. Det kan ske med det samme, og pengene står nu på din handelskonto, hvor du kan bruge dem til at købe aktier for. Det er dine penge, og de er først investeret, når du rent faktisk køber en aktie. Hvis du fortryder det hele igen, kan du bare overføre pengene tilbage til din bankkonto. Det er dog sjovest at overføre dem tilbage, hvis du først har købt en aktie og måske ligefrem har tjent penge, så du kan overføre et større beløb tilbage til din bank, end det du i første omgang overførte.

Sådan køber du en aktie

Det lyder måske indviklet at købe en aktie, men det er det egentlig ikke. Det er altid klogt at starte med et mindre beløb, så man lige får følelsen af, hvad det vil sige at købe en aktie. Lad os sige, at du ønsker at købe aktier i den danske vindmølleproducent Vestas.

Du åbner nu din handelsplatform – for eksempel eToro eller Saxo Investor. Oftest er det nemmest at bruge søgefeltet i handelsplatformen, når du skal finde en aktie. På begge handelsplatforme er søgefeltet angivet med et forstørrelsesglas-symbol.

Du indtaster nu navnet “Vestas” i søgefeltet eller børsforkortelsen for Vestas, der er VWS. Hvis du får flere resultater op i søgefeltet, skal du vælge den, der handles på den københavnske fondsbørs og derfor er noteret med navnet “NASDAQ OMX Copenhagen”. Måske er der ligefrem et lille dansk flag ved navnet også.

Når du har fundet aktien, trykker du simpelthen bare på navnet, altså Vestas. Nu skal du til at købe selve aktien, og det foregår lidt forskelligt på henholdsvis eToro og hos SaxoInvestor.

Du kan se en video nederst her i artiklen, hvis du er i tvivl om, hvordan det hele fungerer i praksis.

Køb af Vestas igennem handelsplatformen eToro:

Handelsvinduet hos eToro som det ser ud, når du vil købe en Vestas-aktie

Når du har trykket dig frem til Vestas, finder du nu knappen “Trade” oppe i højre hjørne. Den trykker du på. Nu åbnes selve handelsvinduet, hvor du kan se en masse tal og knappen “Open trade”. Øverst i dette købsvindue, skal du sikre dig, at du har trykket på “buy”-feltet. Dernæst vælger du, hvor mange aktier, du ønsker at købe for. Dette tal er som regel angivet i dollars (USD). 1 dollars har typisk en værdi på mellem 6-7 danske kroner. Så hvis du vælger at købe Vestas-aktier for f.eks. 200 amerikanske dollars (USD, så skal du altså gange beløbet med 6-7 danske kroner for at få værdien. 200 USD svarer altså ca. til 1300 danske kroner i skrivende stund (marts 2020). 1300 danske kroner er et fint lille beløb af starte med. Inden du nu trykker på “Open trade” skal du blot sikre dig, at værdien “leverage” står på “X1”. Så er du nemlig sikker på, at du køber selve aktien.

Nu er du klar til at købe, trykker du simpelthen bare på “Open trade”. Første gang du køber, kommer der sandsynligvis nu et nyt vindue op, hvor eToro beder om din underskrift. Her kan du meget enkelt blot skrive under med din mus. Når det er gjort, trykker du dig videre og BUM! Nu har du købt aktier i Vestas.

Tillykke!

Hvis aktiekursen stiger i værdi, vil du også kunne se værdien af din investering stige. Og omvendt.

Hvorfor betale mere? Invester i aktier på eToro uden at betale kurtage >> Start nu

Du kan også se en video nederst her i artiklen, hvis du er i tvivl om, hvordan køb fungerer i praksis.

Køb af Vestas igennem handelsplatformen Saxo Investor

Handelsvinduet som det ser ud hos Saxo Investor, når man vil købe Vestas-aktien

Når du har fundet frem til Vestas-aktien på Saxo Investor skal du lige sikre dig, at den handles på fondsbørsen i København kaldet NASDAQ OMX Copenhagen. Du skal også sikre dig, at du kan se det lille symbol kaldet “EQ” ved navnet. Det er en forkortelse for det engelske “equity”, der egentlig bare betyder aktie.

Du er nu klar til at købe ved at trykke på den blå knap med teksten “Køb”. Nu åbnes selve handelsvinduet, hvor du skal angive, hvor mange Vestas-aktier, du vil købe. I skrivende stund koster en Vestas-aktie 557 kroner, men den pris skifter naturligvis hele tiden, når kursen stiger og falder. Hvis du taster “2” i feltet “aktier”, så kan du se prisen for 2 aktier, hvilket i skrivende stund svarer til 1114 kroner. Før du køber aktien, skal du blot sikre dig, at du har valgt “Marked” ud fra feltet “Type”. Det betyder nemlig, at du køber til markedskurs.

Når du har sikret dig dette, trykker du blot på “køb” og BUM! Nu har du købt aktier i Vestas.

Tillykke!

Hvis aktiekursen stiger i værdi, vil du også kunne se værdien af din investering stige. Og omvendt.

Du kan også se en video nederst her i artiklen, hvis du er i tvivl om, hvordan køb fungerer i praksis.

Sådan køber du et helt aktieindeks på een gang

Normalt, når man handler med aktier, vælger man en virksomhed, som man har tillid til, og som man derfor vælger at satse på i forhold til en fremtidig værdistigning. For eksempel Vestas. Metoden kan give et højt afkast, men desværre er metoden også forbundet med relativ stor risiko, for hvem siger, at virksomheden har succes i fremtiden, og har du i virkeligheden som privatperson tilstrækkelig indsigt til at vurdere firmaets potentiale?

Et snusfornuftigt alternativ til køb af enkeltaktier er at købe en hel gruppe af aktier – på én gang. Det kan lade sig gøre ved hjælp af såkaldte ETF’er, der er en forkortelse for Exchange Traded Fonds. Det lyder måske dyrt og indviklet. Men det er det ikke. ETF’er kan også købes hos handelsplatformen eToro eller hos Saxo Investor, og du kan ofte købe dig ind for et par hundrede kroner.

Få nøjagtig det, du betaler for med kurtagefri aktieinvestering >>> Gå til eToro

Hvis du for eksempel vil købe dig ind i nogle af verdens største aktieselskaber på een gang, så er det faktist muligt med den ETF, der MSCI World.

Hos eToro kan du finde den under navnet SWDA (iShares Cores MSCI World UCITS ETF) og hos Saxo Bank kan du lede efter IQQW, der dækker over næsten samme ETF. Begge dele er et papir, der følger verdensindekset MSCI World.

Du køber denne ETF på præcis samme måde, som du køber en aktie. Men forskellen er altså, at du med en sådan ETF køber en ganske lille bid af hver af verdens største og stærkeste selskaber på een gang, heriblandt Apple, Microsoft, Novo Nordisk, men også flere hundrede andre selskaber i USA, Europa og Asien.

Følgende video viser, hvordan du nemt kan foretage din første handel i et verdensindeks. Verdensindekset er steget med i gennemsnit 8% om året i mange år, og den stigning kan du blive en del af. ACWI kan for eksempel købes hos eToro og IQQW kan f.eks. købes enkelt hos SaxoInvestor. Også for små midler.

>>> Åbn konto hos eToro

>>> Åbn konto hos Saxo Investor

 

Du kan dig ind i mange forskellige ETF’er og på den måde eksponere dig mod lande, sektorer eller industrier på een gang. Det kan du læse mere om i artiklen Passiv investering og ETF. Du kan også købe dig ind i de største danske aktier (i indekset C25) på samme måde. Det kan du læse mere om i artiklen om den danske ETF her.Aktier: Derfor er Corona meget værre, end du tror

I de seneste dage er aktiekurserne faldet med en tyngde og en voldsomhed, der kun er set under finanskrisen i 2008 og under Wall Street-krakket i 1929. Alligevel har markederne stadig intet begreb om, hvad vi har i vente.

Sådan lyder den kulsorte melding fra nogle af de medier, der bliver lyttet mest til blandt hedgefund-managerer og store familiefonde i hele verden.

Bliv gratis medlem af invested.dk, og få e-bog med 7 metoder til investering >> Meld mig ind

”Om tre uger har vi over 1 million mennesker uden for Kina, der er smittet med corona. Regeringer og – til en vis grad – de finansielle markeder, har stadig intet begreb, hvad der er på vej,” lyder det mandag fra Erik Townsend, der driver MarcoVoices, en af de største, uafhængige podcast om makroøkonomi i verden.

Andreas Steno Larsen fra Nordea: “Selv en rentenedsættelse fra den amerikanske centralbank kan ikke redde aktierne”.

Allerede i slutningen af januar prøvede Erik Townsend at råbe finansmarkederne op, blot ved at lave nogle simple fremskrivninger af, hvad corona-virus, karantæne og fabrikslukninger kommer til at betyde for økonomien. Og ifølge Erik Townsend har markedet – selv efter de seneste store fald – stadig slet ikke priset katastofens omfang ind.

I gårsdagens udgave af MacroVoices bliver hans meget negative synspunkter bakket op af Juliette Declercq, der er grundlægger af det ansete finansielle analyseinstitut JDI Research. Juliette Declercq er kendt for en ekstrem pragmatisk og underbygget tilgang til det finansielle marked, og hun har en baggrund som strateg hos JPMorgan, Stone Milliner og Idalion.

“På det nuværende kursniveaer står USA foran en recession, men et ydeligere fald i indtjening, vil få udbyttet til at kollapse, og det vil betyde yderligere nedgang i aktiekurserne”, siger hun og uddyber:

”Præsident Donald Trump er fortsat i total fornægtelse. Trump vil få presset den toneangivne rente ned på nul. Men det vil ikke løse problemet. USA er ekstrem udsat i forhold til virussen, fordi landet ikke har gratis sundhedsforsikring”.

Antallet af hospitalssenge i Europa for kritisk syge. Ifølge JDI Research

For at understrege problemets omfang har Juliette Declercq fremskrevet behovet for kritisk syge sengepladser i forskellige lande efterhånden som corona – næsten uvægerligt – vil sprede sig.

”Med en eksponentiel tilvækst i antallet af corona-smittede på 22% per dag (lavt sat), vil behøvet for senge til kritisk syge på hospitalerne overstige det samlede antal af senge til kritisk syge i Europa i slutningen af marts,” skriver Juliette Declercq i en rapport om risikoen.

Manglen på sengepladser er en situation, der er særdeles kritisk og som med sikkerhed ved koste mange menneskeliv. Derfor er de europæiske og amerikanske politikere, ifølge Juliette Declercq, nødt til gribe til ekstreme metoder som det er set i Kina og nu også i Italien. Det vil sige privat karantæne, nedlukning af offentlige transport, nedlukning af fabrikker, undtagelsestilstand og i værste fald indsættelse af militæret i forsøge på at afspærre byområder.

Disse tiltag vil få ganske alvorlige konsekvenser for økonomien og derfor også for aktiekurserne.

Det samme mener Raoul Paul, der er ejer af Global Macro Investor og driver et af de største nichemedier for finansfolk, RealVision, der følges af hundredstusindvis af formuende investorer globalt. Raoul Paul frygter, at corona-virus vil afsløre et ekstremt skrøbeligt finansielt system, der i sidste ende kan lede til kollaps blandt europæiske banker med uoverskuelige følger.

”Vi står midt i meget bekymrende tider. Vær forsigtig. Vi er stadig meget tidligt i forløbet,” skriver han på sin Twitter-profil.

Bliv gratis medlem af invested.dk, og få e-bog med 7 metoder til investering >> Meld mig ind

De fleste danske finansfolk går ikke så vidt i deres forudsigelser, og her prøver man fortsat at holde hovedet koldt. Men markedsstrateg Andreas Steno Larsen fra Nordea er dog alligevel ganske bekymret.

Derfor er corona “Ikke bare en influenza”. Det er både mere smitsom og mere dødelig.

”Måske kommer vi i Vesten til at bokse med virussen længere end Kina gjorde? Sådan ser det unægteligt ud, når man vurderer Virus-data i øjeblikket. Vores basis-scenarie er derfor, at vi skal indstille os på yderligere rejse-restriktioner, karantæner og andre lignende inddæmningstiltag for at forhindre virussen i at sprede sig for hurtigt. Dette kommer selvfølgelig ikke uden mærkbare økonomiske efterspørgselskonsekvenser, og det er dem som aktiemarkedet reagerer på i øjeblikket. Massive finans- og pengepolitiske lempelser er formentlig nødvendige,” siger Andreas Steno Larsen til invested.dk og understreger:

“Selv en rentenedsættelse fra den amerikanske centralbank kan ikke redde aktierne i denne omgang. Virusinddæmning er nøglen!”

Til de meget aktive og erfarne tradere foreslår Juliette Declercq fra JDI Research følgende strategi i forhold til den nuværende krise:

Stay super defensive via long UST 2yr (from
1.59%) and long EUR/BRL (from 4.28 for USD/BRL and 1.1113 for EUR/USD).
Stay liquid. Use Biden victory type rallies to offload risk. Look to add to our
defensive portfolio by re-selling USD/JPY at 106.75.

Du kan få ugentlige live webinare om børsmarkedet og mange flere relevante nyheder om aktierne her og nu som gratis medlem af invested.dk

Det store amerikanske Dow Jones-indeks:


Professionel investor: Pas på pengene lige nu i aktiemarkedet!

Professionel investor Peter Arendt fra minagro.dk ser bekymrende tegn i aktiekurserne i disse uger. I et interview med invested.dk i går, den 5. marts 2020, gennemgik han aktiekurserne ud fra såkaldt teknisk analyse. Du kan se hele video-interviewet i bunden af denne artikel.

Aktiemarkederne over det meste af verden er ramt hårdt i disse dage. De store fald er udløst af den såkaldte corona-virus, der har lukket industrien, service-sektoren og turismen over store dele af verden. Og meget tyder på, at den negative udvikling ikke er overstået endnu.

Hvis du vil lære mere om Peter Arendt og hans metoder, kan du booke en privat skypesession med ham her. Du kan også læse mere om, hvordan du kan investere i et faldende marked her.


Corona-virus og aktier. Hvor skal vi hen?

Hvordan bliver aktierne påvirket af corona-virus i de næste måneder? Andreas Steno er markedsstrateg hos Nordea, og i dette video-interview hos invested.dk giver han sit syn på udviklingen.

Den frygtede coronavirus er i fuld gang med at sprede sig fra Kina og til resten af verden, og udviklingen har i de seneste dage sendt chokbølger igennem aktiekurserne med kolossale fald til følge. Også i Danmark.

Andreas er markeds- og valutastrateg hos Nordea, og han følger virusudbruddet tæt i forhold til børserne.

Også danske virksomheder er nemlig begyndt at mærke konsekvenserne med både svigtende leverancer, men også svigtende ordre. Hele udviklingen truer i værste fald med at kaste verden ud i recession – en tilstand, der allerede var tæt på før virus-udbruddet.

Man kan deltage i mange flere webinarer om aktie og aktiemarkedet på invested.dk, hvis man er gratis medlem.


Screening af indeksbaserede ETF´er

Med tusindevis af udenlandske indeksbaserede ETF´er (Exchange Traded Funds) at vælge i mellem, kan det føles som lidt af et mareridt at skulle finde netop den eller de fonde man skal investere i.

Nedenfor gennemgås forskellige måder, hvorpå man kan screene fondsmarkedet for de billige indeksfonde. Screenerne kan effektivt anvendes til at søge efter egnede fonde på markedet f.eks. inden for en bestemt region, omkostningsniveau, om de udbetaler udbytte eller ikke mv. Når man har fundet nogle potentielle investeringskandidater kan man eventuelt se nærmere på hvordan fondene har klaret sig i forhold til andre konkurrerende fonde på markedet og undersøge de enkelte fondes Centrale Investorinformation. Af informationen kan man bl.a. læse mere om hvordan fonden er struktureret, fondens resultater i forhold til benchmarkindeks og omkostningsniveau.

 

SaxoInvestor
demoudgaven af Saxo Banks SaxoInvestor platform kan man finde en ETF screener, hvor man kan søge på specifikke lande, på omkostninger, på afkast, på ratings mv. Der findes endvidere prædefinerede lister for Aktier, obligationer, nye markeder og globale aktier. Er man på udkig efter ETF´er, som er godkendte til investering på en aktiesparekonto kan man på SaxoInvestor demoplatformen se en liste, der viser disse. Listen er dog ikke helt udtømmende.

Man kan ikke nødvendigvis finde alle fonde i demoudgaven. Er man kunde har man adgang til mere information om de enkelte fonde og kan læse Saxo Banks analytikeres forslag til hvilke ETF´er, der kan være værd at kigge nærmere på .

Man kan handle et meget stort antal ETF´er hos SaxoInvestor uden at betale minimumskurtage.

 

Nordnet
Man kan via Nordnets hjemmeside eller via Nordnets handelsplatform søge efter potentielle ETF´ er.  Man kan finde søgefunktionen til ETF´er her.

Det er muligt at filtrere søgningen på fondstyper fx aktier eller renter, på regioner, på udbydere og hvorvidt fonden udbetaler udbytte eller er akkumulerende. Man kan også søge på om fondene er bæredygtige og man kan søge efter fonde som f.eks. har fravalgt at investere i sort energi, tobak, våben mv. Nedenfor ses en søgning på ETF´er som er eksponeret mod USA og Nordamerika, hvor søgningen er sorteret efter laveste årlige omkostninger. Man kan ligeledes sortere på fx afkast. Bl.a. kan det ses, at de årlige omkostninger i disse fonde er helt nede på 0,04% om året.

 

Søgning efter indeks ETF´er med eksponering mod USA, som er sorteret efter laveste årlige omkostninger først. Tryk på billedet for at forstørre det.

Man kan i alt handle ca. 1600 ETF´er hos Nordnet til en lav kurtage. Desuden er det muligt at undgå at betale købskurtage for et udvalgt antal ETF´er fra iShares og Xtrackers via Nordnets månedsopsparing. Læse mere om dette i vores anmeldelse af Nordnet her.

 

Morningstar Danmark
Morningstar besidder omfattende information om alle investeringsfonde på markedet og gør det let at sammenholde disse. Link til Morningstars ETF screener med filtre findes her.

Som det ses af billedet nedenfor kan man bl.a. søge på regioner, på udbydere og forvaltningsstil (skal angives som passiv). Tryk på “Vis mere” i bunden til højre for at få flere valgmuligheder. Herefter kan man under fx ETF Structure bl.a. sortere efter om fondene skal være syntetisk eller fysisk replicerende. Under Udlodning kan man vælge om fonden skal være udbyttebetalende eller akkumulerende (Vækst).

 

JustETF.com
Den engelsksprogede hjemmeside JustETF.com indeholder en masse relevant information især om europæisk baserede ETF´er. For at screene ETF markedet efter specifikke fonde skal man klikke på ETF Search i toppen af hjemmesiden. Herefter får man et væld af valgmuligheder. Eksempelvis kan man vælge aktivklasse såsom Equity, hvis det er aktiebaserede ETF´er man leder efter. Dernæst kan man vælge region f.eks. World. Man kan også vælge om man vil se udbyttebetalende eller akkumulerende fonde, hvorvidt de er syntesiske eller fysiske og meget mere.

Nedenfor er vist en søgning hvor kriterierne Equity, World og akkumulerende er valgt, hvilket resulterer i et resultat på 123 forskellige fonde, som vises med laveste omkostninger først (kolonnen TER in % p.a.). Man kan fx også se hvor store de enkelte fonde er, altså hvor meget der samlet set er forvaltet (Fund Size) eller hvilket afkast fondene har givet. Man kan klikke videre på de enkelte fonde og nærstudere disse. Man kan aflæse fondens ISIN, så man med denne kan søge efter fonden på sin handelsplatform. Ved at bruge netop ISIN er man sikker på man får fat i den rigtige fond. Mange fonde ligner som nævnt hinanden navnemæssigt og det er f.eks. ikke altid lige let at se, om fonden er udbyttebetalende eller akkumulerende.

 


Lipidors spray-teknologi kan give kurshop

Der findes mange mulige kandidater inden for biotek, som potentielt kan give store gevinster på længere sigt. En af dem jeg finder meget interessant, er Lipidor AB, som jeg også selv ejer aktier i. Lipidors fokus ligger i udvikling af forbedrede versioner af allerede markedsførte produkter på dermatology-markedet. Her omdanner de produktet til sprayform ved hjælp af deres teknologi AKVANO. Dette gøres for at dække uopfyldte medicinske behov og forbedre livskvaliteten hos patienten ved mere behagelig anvendelse. Teknologien kan anvendes på flere forskellige produkter inden for dermatology, og derfor er der stor mulighed for mange partnerskaber i form lanceringer af nuværende produkter i sprayform fremadrettet.

Skarp ung investor: Frederik Nikolajsen laver aktieanalyser for invested.dk. Frederik læser erhvervsøkonomi på Aarhus Universitet og fik i 2019 en tredjeplads blandt 52.000 deltagere i Børsens Aktiespil. Han vandt desuden førstepladsen i gruppen for aktive tradere under daytrader.dk

Interessen for virksomheden ses også blandt flere private investorer, hvor der blandt andet findes facebookgruppen ”Lipidor aktieägare”, der har omkring 1200 medlemmer. Her deles der informationer, diverse meninger og holdninger, som jeg kan anbefale at følge med i.

Vi ser i det hele taget for tiden en utrolig stor lyst til at investere i højrisiko aktier, og herunder især biotek, med mulighed for store gevinster. Dette skyldes også den store vidensdeling som sker på tværs af forskellige investeringssider og grupper. Der er ofte meget positiv omtale, hvilket man skal være opmærksom på, da det ofte lokker til hurtige og muligvis dårlige beslutninger. Her spiller især følelsen af at glippe en stigning ind, da disse aktier oftest tager store spring ad gangen. Derfor er det vigtigt også selv lave sin egen analyse og sætte sig ind i casen, før man tager beslutningen om at købe.

Fundamentalt

Lipidor er i udvikling- og lanceringsfasen og blev noteret den 27. september 2019, hvilket indbragte omtrent SEK 25 millioner. Omsætningen er minimal, og derved ikke nok til at opnå positive pengestrømme, hvilket dog ofte ses for mindre biotek virksomheder i denne fase. Her er i Q3 2019 vurderet at finansieringen er sikret i mindst 12 måneder, men at yderligere kapital kan være nødvendig for at fremskynde udviklingsmulighederne.

Få nøjagtig det, du betaler for med kurtagefri aktieinvestering >>> Gå til eToro

I forhold til 2020 ses der flere kurstriggere. I deres pipeline er der lige nu 3 mulige partnerskaber, og et eget produkt. Den 24. januar annoncerede Lipidor positive resultater af deres eget produkt AKP-01 fase lll studiet som omhandler spray mod psoriasis. Lipidor er derfor nu i gang med at finde partner til projektet for at skabe den bedst mulige vej i forhold til lancering. Dette vil desuden også kunne bidrage til et potentielt positivt cash flow, og derved finansieringen af yderligere studier.

Teknisk analyse

Lipidor AB på en dagsgraf.

I forhold til det tekniske, ses der en stigende trendkanal med støtteniveauer omkring kurs 15-16 SEK, 17 og 18 SEK, hvorimod modstand først ses omkring toppen af trendkanalen ved kurs 22 SEK. Her ser vi dog tendens til, at der brydes ud af kanalen, hvilket potentiel kan give en højere kurs og en ny trendkanal, hvis kursen kan holde sig over. Kursen ligger lige nu omtrent i midten af trendkanalen, hvilket viser en relativ fin mulighed for potentielle stigninger. I forhold til RSI, er Lipidor hverken over- eller underkøbt, hvilket også støtter et potentielt højere niveau. Volumen har været høj på det sidste, men er aftagende fra de seneste dage, hvor der højest sandsynligt har været en del gevinsthjemtagninger fra kortsigtede investorer, hvilket også kan skyldes faldet efter den succesfulde fase lll.

Jeg er gået i køb

Lipidor AB er meget volatil, grundet især den lave volumen, så den kan derfor svinge meget op og ned fra dag til dag. Derudover har Lipidor negativ indtjening, og kursen er derfor baseret på høje forventninger, hvilket giver høj risiko. Jeg ser dog en stor upside på lang sigt, hertil potentielt en stigning på 100% i 2020, og større stigninger på meget længere sigt, hvorfor den kommer til at ligge stille for mig et stykke tid. Jeg har på nuværende tidspunkt øget min beholdning.

Lipidor kan købes via Saxo Bank.