Spørgsmål

Hvad er forskellen mellem lineær regression og multipel regression?

I statistik modellerer lineær regression forholdet mellem en afhængig variabel og en eller flere forklarende variabler ved brug af en lineær funktion. Hvis to eller flere forklarende variabler har et lineært forhold med den afhængige variabel, kaldes regressionen for multipel lineær regression. Multipel regression er en bredere klasse med regressioner, der omfatter lineære og ikke-lineære regressioner med flere forklarende variable.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Regressionsanalyse er en meget brugt metode til at analysere et forhold mellem afhængige og forklarende variable. Dog betyder dette statistiske forhold ikke, at den forklarende variabel er skylden i den afhængige variabel; der er i stedet en betydelig forbindelse i dataen. Lineær regression forsøger at tegne en linje, som kommer tættest på dataen ved at finde en hældning og et skæringspunkt, der definerer linjen og minimerer regressionsfejl. Dog følger mange forhold i mange mængde data ikke en ret linje, og derfor bruger statistikere ikke-lineære regressioner i stedet.

Det er sjældent, at en afhængig variabel kun kan forklares med én variabel. I dette tilfælde bruger en analytiker multipel regression, hvilket forsøger at forklare afhængige variable ved brug af mere end én uafhængig variabel. Multiple regressioner kan både være lineære og ikke-lineære.

Forestil dig en analytiker, der ønsker at opstille et lineært forhold mellem den daglige kursændring i en virksomheds aktie og andre forklarende variable såsom den daglige ændring i handelsvolumen og det overordnede aktiemarked. Hvis han/hun kører en regressionsanalyse med den daglige ændring i volumen som en uafhængig variabel, ville dette være et eksempel på en simpel lineær regression med én forklarende variabel. Hvis analytikeren dog tilføjer den daglige ændring i det overordnede aktiemarked i regressionsanalysen, ville dette være en multipel lineær regression.

 

Her kan du stille et finansielt spørgsmål

Del denne artikel

Invested.dk