Investering

Skat offentliggør positivliste over ETF´er mv. som fra 2020 skal beskattes som aktieindkomst

Skattestyrelsen har endelig offentliggjort den længe ventede positivliste for ETF´ mv. (dvs. aktiebaserede investeringsselskaber), som fra og med 2020 skal beskattes som aktieindkomst i stedet for kapitalindkomst efter lagerprincippet. For at et investeringsselskab kan komme på listen kræves det, at selskabet er aktiebaseret dvs. mindst halvdelen af porteføljen er investeret i aktier samt at udbyderen har anmodet Skat herom. Læs mere om baggrunden for de ændrede regler her.

Såfremt et investeringsselskab ikke fremgår af listen, vil dette i 2020 fortsat blive beskattet som kapitalindkomst uanset om der er tale om en obligationsbaseret eller et aktiebaseret selskab.

Ca. 1400 forskellige investeringsselskaber har fundet vej til listen, herunder lidt over 200 indeks ETF´er fra Ishares og Xtrackers samt den hidtil eneste danskbaserede XACT C25 indeksfond.

I forhold til frie midler anbefales det, at man gennemgår sin portefølje og sikrer sig, at der fra og med 2020 er overenstemmelse mellem om man ønsker at blive beskattet som aktieindkomst eller kapitalindkomst. Aktieindkomst beskattes fra 27% og op til 42% mens kapitalindkomst typisk beskattes fra ca. 37% til ca. 42% alt efter hvilken kommune man er bosat i og ens øvrige kapitalindkomstforhold. Læs mere om skattesatserne og optimering af skatten her.

Listen ændrer ikke noget for beskatning i forhold til pensionsmidler mens det vil blive muligt at købe de selskaber, der fremgår af positivlisten til sin aktiesparekonto fra og med 2020.

Du kan downloade listen til f.eks. Excel her. Man kan i Excel søge på fondskode (ISIN) eller på den enkelte fonds navn. Nemmest bliver det, hvis man sorterer listen alfabetisk efter navn.

Del denne artikel

Invested.dk