aktiekurser

Ejer du aktier? I aften sker der noget skelsættende

Som almindelig dansker med et par aktier i porteføljen, tænker man måske ikke på, at dagen i dag (31. juli 2019) er noget særligt. Men det kan den i høj grad blive.

Om få timer – klokken 20:00 dansk tid – vil formanden for Den Amerikanske Centralbank, Jerome Powell, sætte sig foran de rullende kameraer og annoncere en mulig ny, styrende rente i USA.

Meddelelsen vil med sikkerhed sende store bevægelser igennem børsmarkederne over hele verden, også i Danmark. Renten har nemlig betydning for, hvor billigt det er at låne penge i USA, og dermed også for, hvor mange penge som private, virksomheder og fonde har råd til at spytte ind i aktiemarkedet. Jo lavere rente, desto flere penge har tendens til at gå ind i aktiemarkedet og jo mere stiger kurserne typisk.

I aften klokken 20:00 vil tusindvis af investorers øjne være stift rettet mod Jerome Powell

I aften forventer analytikerne med stor sikkerhed, at Jerome Powell vil sætte renten ned, og det er i sig selv en skelsættende nyhed.

Den toneangivende rente i USA er nemlig ikke blevet sat ned siden finanskrisen i 2008, og dermed bryder centralbanken nu med sin egen politik. I de seneste mange år har centralbanken nemlig ment, at renten IKKE skulle sættes ned, men derimod hæves, så USA og verden kunne være klædt ordentlig på, når/hvis en ny krise på et tidspunkt rammer markederne.

Men nu går centralbanken altså sandsynligvis den modsatte vej med en rentesænkning. Der er mange meninger om, hvorfor den amerikanske centralbank nu sandsynligvis vælger at sænke renten.

De fleste analytikere ser det som et tegn på, at centralbanken ikke er tilfreds med væksten i USA. Banken ser tilsyneladende krisetegn, og det ønsker man at bremse ved at gøre det mere attraktivt at låne penge. Andre analytikere mener dog også, at centralbanken bliver presset af den amerikanske præsident Donald Trump.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Selvom præsidenten ikke har indflydelse på beslutningerne i centralbanken, har Donald Trump alligevel i meget kraftige vendinger – blandt andet på Twitter – opfordret til, at renten sættes ned. Donald Trump er nemlig gået ind i sin valgkamp, og han vil gerne have gode væksttal i USA, så han kan vise vælgerne, at han er en god præsident, som de skal genvælge. En lav rente vil på den måde hjælpe Trump med at få mere ”gang i hjulene”.

Den nuværende toneangivne rente i USA. Som det ses er renten ikke sat ned siden finanskrisen. Men i aften sker det sandsynligvis igen.

En tredje årsag til en lavere rente, skal måske slet ikke findes i frygten for lav vækst, men derimod som en tegn på, at Den Amerikanske Centralbank ønsker en ekstra stærk privat sektor, der kan være med til at finansiere den efterhånden gigantiske amerikanske statsgæld.

Uanset hvad, så er den sandsynlige rentesænkning i aften et overordnet tegn på, at der åbenbart er så grundlæggende problemer i den amerikanske økonomi, at der er brug for en ekstraordinær saltvandsindsprøjtning.

Men hvordan skal man forholde sig til alt det som privat investor?

På den korte bane plejer en rentesænkning at være god for aktie-markedet. Den lave rente betyder gode låneforhold, og det betyder gode muligheder for kapital til aktiekøb. Lige nu ligger centralbank-renten på 2.50%, og de fleste analytikere venter, at renten fra i aften falder til 2.25%.

Siden 1990 har det store amerikanske indeks S&P500 steget med gennemsnitligt 0,57% en måned efter et cut på 25-basispoint, og hele 1,25% i gennemsnit på en måned, hvor cuttet har været på 50 basispoint. Den kommende rentesænkning lover med andre ord godt for amerikanske vækstaktier generelt på den korte bane.

Få fart på din investering: Se certifikaterne hos en Danmarks førende udstedere Klik her

Lavere renter fører typisk til stigende aktiekurser, men kan også være tegn på, at økonomien underliggende har det dårligt. Hvis man er nervøs for det, kan investering i guldminer f.eks. være en stabiliserende faktor i porteføljen.

På den lidt længere bane er analytikerne dog nervøse for markedet generelt. Når den Amerikanske Centralbank nu pludselig har behov for at sætte renten ned, så er det jo netop et tegn på en grundlæggende sygdom i systemet. Analytikerne spørger sig selv, hvad der sker med aktiemarkedet, hvis denne sygdom pludselig slår ud med fuld kraft? Hvilke værktøjer har centralbanken da tilbage til at redde den amerikanske økonomi og en evt. kommende inflation?

Det kan vise sig, at den Amerikanske Centralbank i alt for mange år har benyttet sig af lave renter og tilmed spyttet så mange penge ud i markedet, at det hele har udviklet sig til at økonomisk boble, der ikke længere kan styres.

Den slags tanker bør give private investorer grund til også købe mere defensive aktier på sigt og måske ligefrem også guld og/eller guldminer, der typisk fungerer som en stabiliserende faktor under et nyt finansielt krak.

Hvordan skal man forholde sig som privat investor til aftenens nyhed:

Slet ingen rentesækning: Dette vil være en stor overraskelse for markedet, hvis der slet ikke kommer en rentesænkning i aften. Sænkningen er nemlig allerede priset noget ind i kurserne. Hvis der alligevel ikke kommer en rentesækning, vil det sandsynligvis betyde kraftigt faldende kurser.

Rentesænkning ned til 2,25%: Markedet forventer allerede en rentesænkning på 25 basispoint, og det vil sandsynligvis være det scenarie, der rykker MINDST ved markedet. Hvis man ser på historiske data, burde en sådan sænkning dog betyde moderat stigende aktiekurser i den næste måned. Det vil man for eksempel kunne udnytte igennem investering i en ETF, der tracker S&P 500-indekset.

Rentesænkning ned til 2.00%: En sænkning på 50 basispoint vil være en overraskelse og en voldsom indsprøjtning til markedet. Kurserne vil sandsynligvis rykke kraftigt op og ned i timerne efter som en slags chokreaktion, men historiske data tyder på, at markedet i den følgende måned vil have relativt stærke stigninger. Det vil man for eksempel kunne udnytte igennem investering i en ETF, der tracker S&P 500-indekset.

Som privat investor bør man dog generelt se en evt. rentenedsættelse som et udtryk for en grundlæggende sygdom i økonomien. Selvom en sænkning sandsynligvis vil føre til stigende aktiekurser over de næste måneder, så bør man også forberede sig på, at der kan være en stor økonomisk boble under opsejling. Her kan man prøve at stabilisere porteføljen med investering i f.eks. guldminer, da guld hidtil er blevet opfattet som en slags sikkerhed under kriser. Her på siden har vi tidligere omtalt investering i guld.  Vi har også planlagt et webinar om investering i netop guld.

Del denne artikel

Invested.dk