aktiekurser

Guld i 6-årig kursrekord! Skal du købe guldmine-aktier nu?

Prisen på guld er steget kraftigt i de seneste uger, og ligger nu oppe i en pris på hele 1410 USD for en ounce, hvilket sidst blev set for seks år siden. Det betyder også, at guldmine-selskaber har haft kronede dage efter flere års mange interesse for guld. Således er en af verdens største mineselskaber Barric Gold Corp. (ticker ABX) steget med over 30% på mindre end en måned.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Den enkle forklaring er, at dollars-kursen er faldet i de seneste uger. Guldprisen regnes i dollars, og med dollarsvækkelsen er guldet omregnet blevet billigere i forhold til andre valutaer og kan derfor virke mere attraktivt.

Der er dog også andre og mere dybereliggende forklaringer på, at guldet pludselig stiger kraftigt i pris. For det første ser mange investorer guld som en slags sikkerhed i urolige tider, og selvom aktiemarkedet i øjeblikket er stigende, så tyder investorernes trang til guld på, at mange i virkeligheden er bange for, hvad der kan ske med aktiekurserne i de kommende måneder.

Og der er nok at være nervøs for: Handelskrigen mellem USA og Kina er stadig uafklaret, og samtidig stiger spændingerne i Mellemøsten mellem Iran og USA. Oven i dette signalerer verdens store centralbanker fortsat, at verdensøkonomien bevæger sig på tynd is. Det gør de ved at holde renten i ro, fordi de ved, at verdensøkonomien ikke kan holde til, at det er for dyrt at låne penge.

En anden stor og underliggende årsag til stigende guldpriser kan findes i helt gennemgribende politiske ændringer i verden. Rusland og Kina har længe pønset på at slippe fri af USA’s dominans, og det kan blandt andet gøres ved at blive mindre afhængig af amerikanske dollars. Derfor har Kina og USA igennem de seneste 10 år opkøbt enorme mængder af guld, der dermed kan danne et slags fundament under deres egne valutaer og dermed økonomiske uafhængighed.

Det samme gøres også i stigende grad af andre stater, blandt andet Indien, Kazakhstan og Tyrkiet. Ungarn er også igen begyndt at opkøbe store mængder guld. I 2018 har Ungarn således købt 657 tons guld, og det er første gang, at landet igen køber guld siden 1986.

Disse fundamentale ændringer har skabt en helt ny ”guld-ideologi” blandt visse amerikanske investorer, der tror på, at guld i de kommende år kan nå helt op i 5000 USD per ounce eller mere.
Andre – mere pragmatiske investorer – anerkender, at guld nu har brudt et særdeles interessant modstandsniveau (1350 USD) i opadgående retning, men at man i første omgang næppe skal satse på mere end 1700 USD-1900 USD per ounce.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Som privat trader kan man derfor godt hoppe med på vognen og købe guld, også selv man måske ikke ligefrem håber på en pris oppe i 5000 USD per ounce. Enten kan man spekulere i guld direkte på markedet, eller også kan man vælge en mere inddirekte tilgang i form af opkøb i guldemine-aktier. Et af verdens største guldemineselskaber, canadiske Barrick Gold Corp., er steget over 30% i den seneste måned. Det samme er  amerikanske Newmont, der netop har købet et andet stort guldmineselskab, nemlig Goldcorp, og derfor nu kan handles under navnet Newmont  Goldcorp (NGT), der siden sammenlægningen i april er steget næsten 20%.

En anden mulighed er at købe en såkaldt ETF, hvor du køber en samling af mineselskaber igennem et enkelt papir. Den meste kendte guldmine-ETF kaldes GDX og indeholder både Barrick Gold Corp, Newmont  Goldcorp og 45 andre guldemineselskaber. Som dansker kan man også vælge L&G Gold Mining UCITS ETF, der er denomineret i euro og tracker DAXglobal Gold Miners-indekset.

Hvis du hellere vil handle guld direkte skal du lede efter kontrakten med navnet  XAUUSD på din  handelsplatformen eller blot GC, der tickersymbolet på guld. De modige kan købe nu – som for eksempel foreslået af den danske trader Peter Arendt – mens de mere snusfornuftige kan se tiden an. Sommeren kan sagtens byde på et dyk i kursen ned under 1300 USD, hvorefter man som tålmodig investor kan købe op, hvis prisen på guld igen stryger op over 1400 USD. Dermed er den opadgående trend nemlig for alvor bekræftet.

Prisen på guld siden 2012 på den dagsgraf. Som det kan se er prisen i de seneste dage brudt op over de mange toppe helt tilbage fra 2013/14

Udkig efter noget andet end Barrick gold? Stærk indeks-investering kan være svaret!

Med indeksinvestering (ETF) køber du en hel håndfuld aktier med et enkelt klik! Det er en snusfornuftigt og smart løsning for mange private investorer. Download vores omfattede guide. ETF'er fra mange brancher og hele verden samlet i en praktisk PDF lige til at printe.

Del denne artikel

Invested.dk