Strategier

Turtle trading: En markedslegende

Meget få mennesker associerer filmen ”Bossen og Bumsen” fra 1983 som en af de bedste historier nogensinde. Men mange ved ikke, at i samme år, som filmen blev udgivet, blev et virkeligt, lignende eksperiment lavet af de legendariske tradere, Richard Dennis og William Eckhardt. Som resultat beviste eksperimentet, at alle kan lære at trade.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Turtle-eksperimentet

I starten af 1980’erne var Dennis velkendt i finansverdenen som en overvældende succes. Han havde forvandlet en nette sum af 5.000 dollars til mere end 100 mio. dollars. Ham og hans partner Eckhardt diskuterede ofte deres succes. Dennis mente, at alle kunne lære at handle på futuresmarkedet, hvor Eckhardt nærmere mente, at Dennis havde en speciel evne, der skabte hans succes.

Eksperimentet blev sat op af Dennis for at finde svar på denne debat. Dennis fandt en gruppe mennesker, som han skulle lære hans regler til, og så ville han have dem til at handle med rigtige penge. Dennis troede så stærkt på sine idéer, at han til sidst endte med at give dem sine egne penge, som de kunne handle for. Træningen varede i to uger og blev repeteret om og om igen. Han kaldte sine elever ”skildpadder” efter sin erindring om nogle skildpaddefarme, han havde besøgt i Singapore og besluttede så, at han kunne vokse disse tradere så hurtigt og effektivt som farmskildpadder.

 

Skildpadderne findes

For at afgøre væddemålet satte Dennis en reklame i The Wall Street Journal, hvorefter tusindvis af mennesker ansøgte om at lære at handle råvarefutures. Kun 14 tradere ville komme igennem det første ”turtle”-program. Ingen kendte de nøjagtige kriterier, som Dennis brugte, men processen inkluderede en række sandt-eller-falskt spørgsmål som dem nedenfor:

 1. De store penge kan tjenes i trading, når man kan gå langt ved lavpunkterne efter en stor nedtrend.
 2. Det er ikke behjælpeligt at kigge på hver eneste kurs på det marked, man handler på.
 3. Andres meninger om markedet er gode at følge.
 4. Hvis man har 10.000$ at risikere, så bør man risikere 2.500$ pr. handel.
 5. Ved indtagelse af en position bør man vide præcist, hvor man bør likvidere sin position, hvis et tab forekommer.

Bare så du ved det, så er 1 og 3 falske, og 2, 4 og 5 er sande ifølge turtle-metoden.

 

Reglerne

”Skildpadderne” blev undervist i specifikt, hvordan man kan implementere en trendfølgende strategi. Idéen er, at ”trenden er din ven”, så du bør købe futures, der bryder ud på oversiden af handelsintervaller og shorte nedbrud. I praksis betyder dette for eksempel, at man kunne købe et nyt 4-ugers højdepunkt. Nedenstående graf viser en typisk turtle trading strategi.

 

Denne handel blev lavet ved et nyt 40-dages højdepunkt. Udgangssignalet var en lukning under det 20-dages lavpunkt. Dennis’ nøjagtige parametre blev holdt hemmelige i mange år og er nu beskyttet af forskellige ophavsrette. I bogen ”The Complete Turtle Trader: The Legend, the Lessons, the Results” (2007) dækker forfatteren Michael Covel over nogle af de specifikke regler:

 • Kig på kurser i stedet for at afhænge af information fra fjernsynet eller avisen.
 • Hav noget fleksibilitet i at sætte parametrene for dine købs- og salgssignaler. Test forskellige parametre på forskellige markeder og find ud af, hvad der bedst virker fra dit personlige perspektiv.
 • Planlæg din udgang, som du planlægger din indgang. Vid, hvornår du vil tage profit, og hvornår du vil skære dit tab.
 • Brug average true range til at beregne volatilitet og brug denne til at variere din positionsstørrelse. Indtag større positioner i mindre volatile markeder og formindsk din eksponering på de mest volatile markeder.
 • Aldrig risikér mere end 2% af din konto på en enkelt handel.
 • Hvis du gerne vil skabe store afkast, så bør du være bekvem med store tab.
Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Virkede det?

Ifølge den forhenværende ”skildpadde”, Russell Sands, tjente Dennis’ to klasser som gruppe mere end 175 mio. dollars på kun fem år. Richard Dennis havde uden tvivl bevist, at man som begynder kan lære at trade med succes. Sands hævder, at systemet stadig virker og siger, at hvis du startede med 10.000 dollars i begyndelsen af 2007 og fulgte de originale turtle-regler, ville du have sluttet året med 25.000 dollars.

Selv uden Dennis’ hjælp kan privatpersoner bruge de basale turtle-regler i deres egen trading. Den generelle idé er at købe udbrud og lukke handlen, når kursen begynder at konsolidere eller vende rundt. Shorthandler bør laves under samme princip, fordi et marked både står over for optrends og nedtrends. Hvor alle tidsrammer kan bruges som et indgangssignal, bør udgangssignalet være betydeligt kortere for at maksimere de profitable handler.

Til trods for den store succes er bagsiden ved turtle trading mindst lige så stor som fordelen. Tab kan forventes med ethvert handelssystem, men de har det med at være specielt dybe i trendfølgende strategier. Grunden til dette er, at de fleste udbrud har det med at være falske bevægelser, hvilket resulterer i et stort antal tabende handler. Som resultat forventer udøverne at have ret 40-50% af gangene og være klar til store tab.

 

Konklusion

Historien om hvordan en gruppe ikke-tradere lærte at trade efter stor profit er en af de største aktiemarkedslegender. Det er også en rigtig god lektie i, hvordan det at holde sig til et specifikt sæt beviste kriterier kan hjælpe tradere med at skabe større afkast.

Del denne artikel

Invested.dk