Spørgsmål

Hvordan styrer de økonomiske renter opsparingerne og investeringerne i en økonomi?

I moderne økonomisk teori er der folk, der tjener flere penge, end de behøver bruge. Der er også folk, der ønsker flere penge, end de lige nu har mulighed for. Et naturligt marked opstår mellem de, der har et overskud af penge (sparere) og de, der har et underskud af penge (låntagere). Sparere, investorer og långiver er kun villige til at skille sig af med deres penge i dag, fordi de er blevet lovet flere penge i fremtiden. Det er renten, der bestemmer hvor mange flere.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Udbud og efterspørgsel efter lån

Renten beskriver, hvor meget låntagere skal betale for at låne penge og den gevinst, långivere får fra deres opsparing. Ligesom på ethvert andet marked er markedet efter penge styret af udbud og efterspørgsel. Når den relative efterspørgsel efter lån stiger, så stiger renten. Når det relative udbud af lån stiger, så falder renten.

Efterspørgselskurven efter lån peger nedad, og udbudskurven peger opad. Den naturlige rente i en økonomi balancerer mellem udbuddet og efterspørgslen. Denne mekanisme sender et signal til sparerne om, hvor værdifulde deres penge kunne blive. Ligeså informerer den potentielle låntagere om, hvor værdifuldt deres nuværende brug af lån skal være for at gøre op med omkostningerne.

Den naturlige rente er for det meste blot en teori i den moderne økonomi. Centralbanker, såsom ECB, Nationalbanken og Federal Reserve, manipulerer med renterne for at påvirke pengepolitikken. For eksempel kan en centralbank gøre det billigere at låne og mindre attraktivt at spare op ved at sænke renterne i økonomien.

 

Renter, kapitalstruktur og økonomien

Antag, at en iværksætter gerne vil starte en produktionsvirksomhed. Iværksætteren kan ikke begynde at skabe en omsætning, før produktionsfaktorerne, såsom fabrik og maskiner, er på plads og driftsklare. Disse rammebetingelser kaldes sommetider for en virksomheds kapitalstruktur.

De fleste iværksættere har ikke sparet nok penge op til at købe eller bygge en fabrik og nogle maskiner. De bliver for det meste nødt til at låne pengene til at starte op. Det er meget nemmere at låne, hvis renten på lånet er lav, fordi det vil koste mindre at betale lånet tilbage. Hvis renten er så høj, at iværksætteren ikke er overbevist om, at han/hun kan tjene pengene tilbage, så kommer virksomheden måske aldrig i gang.

Det er sådan, renten hjælper med at bestemme den overordnede kapitalstruktur i økonomien.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Likviditetspræference vs. tidspræference

Økonomer er ofte uenige i den sande natur af renter. Renter skal reflektere det fortidige og fremtidige forbrug, og de lægger et tillæg til risiko og likviditetssikkerhed. Dette er i bund og grund forskellen mellem likviditetspræference og tidspræference.

Del denne artikel

Invested.dk