aktiekurser

Aktie-raketter gav afkast på 82% i 2020

For et år siden lancerede invested.dk sine nytårsraketter for 2020, og nu er det tid til at gøre status. Sikke et år! 2020 blev som bekendt meget anderledes, end mange forventede, og det gik særdeles hårdt for sig.

Men heldigvis har vores aktieanbefalinger vist sig at kunne klare sig igennem de hårde tider i corona-krisen, så vi samlet set er endt med et afkast, der ligger på 82% på basis af anbefalingerne. En enkelt raket er endda stukket helt af med et afkast på 415%. Verdensindekset MSCI er, trods de store sving, steget med 15,9% i samme periode.

Holdet bag invested.dk sidder i disse dage og arbejder på det kommende års anbefalinger, og hvis du er interesseret i at modtage dem som en af de første, så skriv dig op og få besked som en af de første, når vi lancerer vores aktie-raketter for 2021.

Her en gennemgang af de aktier, vi anbefalede sidste år:

Digital Turbine Inc. (APPS). Afkast: 415%

Den absolutte topscorer blandt sidste års aktieraketter blev virksomheden Digital Turbine. Digital Turbine er et amerikansk selskab, der blandt andet beskæftiger sig med at forud-installere apps på nye mobiltelefoner med android-styresystem, og da vi valgte aktien til porteføljen sidste år, skrev vi, at ”forretningsmodellen er så skarp, at den med lidt held kan sende selskabet op blandt de bedste aktier i 2020”. Dette held var i den grad med selskabet i det forgangne år, for det blev til en stigning i aktiekurs på over 300%.

Med over 6000 nye Androids-apps per dag, er der i den grad rift om de forud-installerede pladser på nye Android-telefoner, og her har Digital Turbine meget stærke aftaler med teleselskaberne, så det er deres valg af apps, der ligger på åbningsskærmen, når den nye Android-telefon pakkes ud. I 2020 lykkedes det for Digital Turbine at øge indtjeningen per telefon – ikke mindst under corona-nedlukningen – men Digital Turbine foretog også et strategisk opkøb af selskabet Mobile Posse, der arbejder med reklameløsninger på telefonerne. Opkøbet gør det muligt for Digital Turbine at tjene penge i hele telefonens levetid, så pengestrømmen ikke kun er koncentreret omkring nye telefoner. Mange analytikere forventer derfor, at Digital Turbine kan fortsætte sine gode takter – også i fremtiden.

Nike Inc. (NKE). Afkast: 48,69%

Nike er en af de raketter, som havde mest fart på i 2020. I begyndelsen af året blev den amerikanske sportsgigant ligesom alle andre ramt af corona-krisen, men i det seneste kvartal er virksomheden kommet stærkt igen og har slået forventningerne på både top- og bundlinje. Nike, som er verdens største producent af sportsudstyr, har droppet mange af sine distributionspartnere, inklusive Amazon of Zappos.

Til gengæld har de selv satset på onlinesalget, som steget med hele 82%, og i nogle regioner blev det mere end fordoblet. 2020 er et år, hvor der er blevet brugt færre penge på rejser og forlystelser, men sportsudstyr er stadig populært, og Nike ser ud til at ligge rigtig stærkt i kurven frem mod julesalget 2020.

iShares Gold Producers UCITS ETF (IS0E), DB. Afkast: 34,95%

Sidste år valgte vi at tilføje guld i vores 2020-portefølje, fordi vi ønskede en sikkerhed mod uro – en rolle, der traditionelt er blevet tildelt guld. Det viste sig, at året 2020 blev meget mere uroligt, end vi i vores vildeste fantasi havde forestillet os, og heldigvis udfyldte guld i det store hele sin rolle som ”sikker havn”. Men da corona-krisen ramte hårdest i marts 2020 tømte investorerne deres lommer for alt i panik, og i den periode røg også guld ud ”med badevandet”.

Perioden var dog særdeles speciel, for prisen på fysisk guld stak pludseligt af fra papir-markedet, simpelthen fordi grænserne lukkede, så ingen længere kunne få leveret guld i fysisk form. Det hele endte dog lykkeligt for guldet der nåede en ny verdenshistorisk pris-rekord på næsten 2100 dollars for en troy ounce i august. Siden er guld korrigeret ned, men men udsigt til en lempelig pengepolitik i hele verden på bagsiden af corona, kan guld meget vel stå foran nye rekorder i fremtiden. Vi vurderer dog, at der godt kan gå fra måneder til år, før guldet igen for alvor rykker.

Fortinet Inc (FTNT). Afkast: 26,69%

Amerikanske Fortinet, som udvikler software til IT-sikkerhed, har klaret sig fornuftigt igennem året. Virksomhedens produkter oplever en stigende efterspørgsel i forbindelse med corona-pandemien. Med millioner af medarbejdere, som fortsat arbejder hjemme, er mange virksomheder meget sårbare over for IT-trusler i form af hacking og sikkerhedsbrud. Det afspejler sig også i virksomhedens resultater, og til en vis grad i aktiekursus – selv om mange investorer måske have håbet på endnu mere.

I tredje kvartal steg software-koncernens omsætning med 19% i forhold til forrige år, og i fjerde kvartal forventer ledelsen, at indtjening vil stige med 26%. Det ser derfor ud til, at Fortinet stadig er på rette spor og kan ses som en stærk vækstaktie, som stadig har mulighed for gode stigninger, også i de kommende år.

Kering SA (KER.PA). Afkast: 14,97%

Den franske luksuskoncern Kering, der blandt andet ejer kendte modemærker som Gucci, Alexander McQueen, Balenciaga og Saint Laurent, fik en hård medfart i forbindelse med coronakrisen, da virksomheden tidligere på året blev ramt af butikslukninger verden over. Men trods dette har aktien haft en pænt afkast, siden vi anbefalede den i december 2019. Gradvise genåbninger og ophævelse af lockdowns i nogle regioner har henover sommeren hjulpet salget opad. Kering langtfra ude af krisen, da der nu pålægges restriktioner og lockdowns over dele af Europa.

Ledelsen er også forsigtig med at komme med forudsigelser om den kommende tid. Kering har klaret sig godt i Asien og USA, men er blevet hårdt ramt af de rejserestriktioner, som stadig eksisterer over hele verden. Virksomheden kunne dog godt være en vinderaktie på lidt længere sigt, når man på et tidspunkt kommer på den anden side af pandemien, hvor nogle analytikere forudser en “revenge buying” fra forbrugernes side, som man allerede kan se det til en vis grad i Kina.

Danske Bank A/S (DANSKE.CO). Afkast: 12,71%

Danske Bank gik ind i 2020 med en lang række skandalesager i bagagen, og de fleste investorer har formentlig tænkt, at nu var der snart ikke flere skeletter, som kunne vælte ud af skabet. I den seneste sag kan bankens kunder kan have betalt en overpris, når banken har rådet kunden til at sælge sin bolig gennem bankens egen mæglerkæde, Home. Hvor mange kunder, det drejer sig om, er fortsat uklart.

Samtlige banker er desuden presset af de meget lave renter, som vi oplever i disse år, og det sætter indtjeningen under pres. Er man aktionær i Danske Bank kan man håbe på, at når der løbende kan skabes klarhed om diverse skandalesager, så vil det føre til, at børsen reagerer positivt, for ser man kun på de økonomiske nøgletal, så må aktien siges at være billig. Der er dog for meget usikkerhed omkring aktien og den aktuelle økonomiske situation til, at vi kommer til at anbefale den igen i 2021.

The Walt Disney Company (DIS). Afkast: 2,06%

Disney er den af vores raketter, som klarede sig dårligst i 2020, med et beskedet, men dog positivt afkast. Ærlig talt var det lidt af en skuffelse. Årsagen til aktiens relativt dårligere performance er naturligvis, at den amerikanske underholdningskoncern har været stærkt underdrejet, siden covid-19 for alvor ramte den vestlige verden fra omkring marts måned og frem. Under normale omstændigheder opnår lidt over 35% af sin omsætning fra dens forlystelsesparker og resorts, men denne del af forretningen har som bekendt været stærkt underdrejet. Mange af parkerne har været lukket i dele af 2020, og det har ført til, at Disney afskedigede 28.000 mennesker i deres Parks-division.

2020 har dog ikke kun været en klagesang for Disney-koncern, for deres streaming-tjeneste Disney+ nåede op på hele 73 mio. abonnenter. Dette lover godt for fremtiden, og der er en fair chance for, at aktien kan blive blandt vinderne i 2021, hvis det lykkes at vende tilbage til mere normale tilstande, så forlystesparkerne kan åbnes igen, og Disneys store filmproduktioner igen kan blive vist for et stort publikum i biograferne, fremfor at blive streamet på nettet.


Holdet bag invested.dk sidder i disse dage og arbejder på det kommende års anbefalinger, og hvis du er interesseret i at modtage dem som en af de første, så skriv dig op og få besked som en af de første, når vi lancerer vores aktie-raketter for 2021.

Del denne artikel

Invested.dk