Markeder

Giv din portefølje et ryk med kaffe

Din morgenrutine bliver måske lidt dyrere, især hvis du bruger kaffe til at få dit koffeinfix og få dig igang. Priserne på råvaren er steget voldsomt i løbet af de sidste par uger på grund af vejrproblemer, der har skåret i udbuddet. I mellemtiden er den globale efterspørgsel efter koffeinholdige drikke, drevet af vækstmarkeder, fortsat med at stige.

Alt i alt ser det ud som om, at råvaren vil blive konfronteret med et klassisk udbud-/efterspørgselsproblem i den nærmeste fremtid.

Måske endnu vigtigere for din portefølje – Det ser ud til, at problemet ikke vil aftage i den nærmeste fremtid. For investorer kunne tiden måske være inde til at tilføje et ryk af java til deres beholdninger.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Uvejr i Brasilien

Kaffe har haft noget af et år hidtil i 2014. Siden begyndelsen af ​​året er kaffefutures steget med imponerende 38% og havde for nyligt deres bedste endagsstigning i et helt årti.

For det første har det varme tørre vejr i Brasilien haft sin effekt på kaffehøsten. Nationen står overfor en af de tørreste regnsæsoner i årtier, og det har skadet meget af landets kaffehøst. Den pure varme har skadet de vigtige tidlige vækstfaser af planten. Analytikere estimerer nu, at næsten 10% af Brasiliens kaffehøst vil blive tabt på grund af hedebølgen. Det betyder meget, da Brasilien udbyder omkring 1/3 af verdens kaffefix og producerer omkring 4 gange volumen af den næststørste udbyder, Colombia.

På den anden side har indonesiske producenter det modsatte problem – for meget regn. Monsuner, ligesom regn og vind, har forstyrret de kritiske blomster- og bestøvningsfaser i de asiatiske landes høst. Både Java og Sumatra (Indonesiens hovedregioner for kaffe) har modtaget hele 76 cm regn de sidste 30 dage. Det er næsten 250% over de gennemsnitlige mængder. Overordnet set vil det skære i Indonesiens kaffehøst output med 17% dette år og ramme den laveste mængde produktion siden 2011.

Og alligevel stiger efterspørgslen stadig efter den sorte bønne.

På længere sigt er efterspørgslen efter kaffe stadig forventet til at vokse mens vækstmarkedsnationer i høj grad nu drejer hovederne til kaffedrikken. Selv traditionelle te-drikkende nationer som Kina og Indian tager nu kaffe til sig.

 

Bryg dig en kop profit

Til trods for dens nylige stigninger ligger de langsigtede udbud/efterspørgsel begrænsninger fast. Til investorer der ønsker at risikoafdække deres portefølje, vil tilføjelse af den bløde råvare være det værd.

Den nemmeste vej er igennem Barclay’s sponsorede iPath DJ-UBS Coffee ETN (NYSE:JO). ETN’en tracker en kurv af kortsigtede futurekontrakter og har været blevet revet over i 2014. Udover comeback potentialet tilbyder JO et meget korreleret aktiv. Gebyrer for fonden er 0,75%. Barclay’s sponsorerer også iPath Pure Beta Coffee ETN (NASDAQ:CAFE). Denne fond bruger en unik listestrategi til at eliminere problemerne med contango på futuresmarkedet. Dog har CAFE ikke levet op til hypet med deres afkastresultater. Investorer er bedre stillet hos JO.

Til de investorer der gerne vil undgå volatiliteten på futuresmarkedet, er kafferisterne med prismagt et godt køb. Sidste gang prisen på kaffe steg, kunne Starbucks (NASDAQ:SBUX) og Dunkin Brands (NASDAQ:DKNK) både hæve priserne for forbrugerne. Da futures’ne faldt sidste år, blev prisstigningerne hængende, hvilket gav begge virksomheder høje profitmargins. Analytikere forudser, at SBUX og J. M. Smucker’s (NYSE;SJM) vil hæve priserne før eller senere. Selv om de har nok at udbyde langt ind i fremtiden.

Endnu et interessant bud ville være Green Mountain Coffee Roasters (NASDAQ:GMCR). Ud over at lave ristede bønner, har virksomhedens Keurig enkeltkops kaffemaskiner taget USA med storm. I løbet af de 13 uger op til jul i 2011 solgte Green Mountain 4 millioner Keurig maskiner. Antallet fortsætter med at stige, og giver GMCR masser af prismagt for K-kopperne, der skal bruges til at køre maskinerne.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Konklusion

Verden fortsætter med at drikke mere kaffe. Dog fortsætter udbuddet med at falde. De nylige vejrproblemer forværrer disse udbudsbegrænsninger. For investorer er det måske tid til at brygge en kop kaffe til deres porteføljer. De ovenstående idéer kunne være gode måder at spille på højere kaffepriser i fremtiden.

Bemærk – Forfatteren ejede ikke nogle af virksomhederne nævnt i denne artikel under udarbejdelse af artiklen.

Del denne artikel

Invested.dk