Investering

Sådan kan man satse højt på et regnskabstal

Nu på onsdag den 3. april aflægger den store danske bioscience-koncern Chr. Hansen regnskab for anden kvartal. Ved sidste regnskab i januar gik det relativt voldsomt for sig med først et stort fald og siden en stor stigning på omkring 8%.

Regnskabsaflæggelser kan i det hele taget være en lækkerbisken for aktiehandlere, der ønsker en relativt hurtig gevinst. I det tilfælde kan man nemlig følge en såkaldt PEAD-strategi, hvor man køber op i aktierne i de virksomheder, hvor regnskabet overrasker positivt.  Undersøgelser viser nemlig, at aktierne har tendens til at bevæge sig i samme retning som overraskelsen udløser (positivt eller negativt) i op til 60 dage efter regnskabsaflæggelsen. Tendensen kaldes også Post Earnings Announcement Drift (PEAD).

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

På baggrund af PEAD-strategien kan man altså købe op i en virksomhed med et regnskab, der overrasker. Normalt vil man købe aktier, men man kan også benytte sig af såkaldte Bull/bear-certifikater med gearing, hvis man ønsker ekstra fart på investeringen.

Et eksempel på PEAD sås tydeligt i kursen på det amerikanske selskab Twilio, der her vises på en dagsgraf. Pilen markerer dagen for det overraskende og positive regnskab.

Hvis man for eksempel køber et certifikat i Chr. Hansen med gearingsfaktor 5, ja, så kan man gange sin gevinst (og naturligvis også sit tab) med faktor 5 i forhold til aktien procentuelle stigning eller fald.

Hos Nordnet og hos de fleste store netbanker kan finde den type bull/bear-certifikator, hvor man kan geare sine positioner. I tilfældet med Chr. Hansen kan certifikaterne for eksempel have navnene:

BULL CHR X5 VNT (certifikat fra Vontobel med gearing 5, hvis du tror på stigning i Chr. Hansen.)
BEAR CHR X5 VNT (certifikat fra Vontobel med gearing 5, hvis du tror på fald i Chr. Hansen.)

Du kan læse mere om Vontobels certifkator her. (sponsoreret)

Ideen er altså at købe aktier eller bull-certifikater i virksomheder, der byder på de største positive overraskelser i forbindelse med deres regnskabsaflæggelse. PEAD-strategien  er blandt andet beskrevet af Brandt and Kishore (Fuqua School of Business, Duke University), og viser, at man kan opnå et godt afkast, hvis man benytter metoden systematisk. Du kan læse mere om undersøgelsen her.

Bevægelser efter regnskabsoverraskelser

Hvis man bruger Bull/bear-certifikater i forbindelse med PEAD-strategien kan afkastet øges markant, men man bør dog ikke holde certifikaterne mere end nogle få dage pga. udgifterne i forbindelse med certifikatet. Men hvis man køber på grund af et regnskab, spekulerer man netop også i en hurtig gevinst.

Chr. Hansens regnskab for første kvartal, der blev offentliggjort i januar viste nogle svaghedstegn, i forhold til hvad markedet havde forventet. Regnskabet førte først til skuffelse og kursfald, men få minutter senere til stigning.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Det daværende regnskab var derfor ikke helt oplagt i forhold til PEAD-strategien. Men havde man formået at købe for 50.000 kroner bull-certifikater i Chr. Hansen med gearingsfaktor 5 i kurs 585 DKK, netop da regskabet kom ud den 17. januar 2019, så havde man kunnet inkassere 15000 kroner i kursgevinst få minutter senere, hvor kursen strøg op i 626 DKK. Men det kræver held og is i maven. Hvis man i stedet havde købt i kurs 585 DKK og holdt i 60 dage som PEAD-strategien lægger op til, ja, så havde kursgevinsten været omkring 17%, der så igen kunne ganges med faktor 5, hvis du f.eks. havde købt BULL CHR X5 VNT-certifikaterne. (herfra skal også trækkes udgifter til certifikatet)

Benytter man sig af certifikator til gearing, skal man vide, er der ofte er relativt høje entry-omkostninger (5-6%), så man skal føle sig relativt sikker i sin sag, når man satser på et regnskabstal.

Se kalenderen for danske virksomheders regnskabsdatoer her

Se kalenderen for amerikanske selskabers regnskabsdatoer her

Del denne artikel

Invested.dk