nyhed

Certifikater fra Vontobel: Nu kan du geare din investering endnu mere

Vil du gerne have ekstra fart på dine investeringer? Så kan såkaldte bull- bear-certifikater være svaret for dig, hvis du hører til de lidt mere risikovillige investorer. Den schweiziske bank Vontobel har netop lanceret en række nye certifikater i Danmark, der betyder, at du nu kan geare dine investeringer op til faktor 18. Gearing betyder kort sagt, at du som investor kan gange din gevinst eller dit tab op med en bestemt gearingsfaktor. Som dansk investor har man hidtil måtte nøjes med en gearingsfaktor på 15 på de fleste certifikater, men nu trykker flere udbydere en ekstra gang på speederen – blandt andet altså Vontobel, hvor man nu kan geare med op til faktor 18.

Langt de fleste danskere – over 1 million mennesker – investerer i aktier, og de fleste lader det blive ved det. Men er man lidt mere avanceret og risikovillig, kan man altså vælge at bruge certifikater til at supplere sin aktieportefølje, og herunder eventuelt også til at neutralisere risikoen. Sidstnævnte kan man for eksempel gøre, hvis man frygter for, at markedet i en kortere periode vil falde. Eller hvis man i en periode regner med, at markedet stiger, og man derfor vil have ekstra fart på sin investering.

Et eksempel på, hvordan et certifikat med en gearingfaktor på 4 virker. Markedet går op lidt over 2%, og i samme periode er afkastet på certifikatet lige over 8%.

Vontobels bull- og bear-certifikater kan handles hos en række danske banker samt Nordnet. Dermed skaber de konkurrence til Nordea, som ellers sidder på certifikat-markedet med en andel på ca. 90%. Certifikater er et moderne investeringsinstrument, der falder ind under paraplyen Exchange Traded Products, eller ETP´er. Det er produkter, der bliver handlet på en børs, og som følger prisudviklingen på det underliggende aktiv, for eksempel prisen på guld.

Med et bull-certikat har man mulighed for at satse på, at et marked stiger, mens man med et bear-certifikat kan tjene på et faldende marked, og samtidig gøre det med en gearing, som kan variere fra 2 til 18 gange. Med gearing ganger man altså sin gevinst eller sit tab op med gearingsfaktoren. Man kan “gå lang” i markedet og satse på, at det skal op, og “gå kort” og dermed tjene på at markedet skal ned. Der kan både være tale om en specifik aktie, et aktieindeks eller en råvare som for eksempel olie.

Satser man på, at Apple-aktien skal stige, kan man via Vontobels produkter gøre det med en gearing på 2-10 gange. Har man gearet sin investering med en faktor 2, så fordobles både positive og negative udsving i markedet. Så hvis aktien stiger i 4% på en dag i forbindelse med et regnskab, vil gevinsten altså være 8%.

Nogle eksempler på produkter, som man kan handle er følgende:

BULL GOOG X5 VNT: Certifkat, hvor man satser på, at Alphabet-aktien (tidl. Google) vil stige, med en faktor på 5

BEAR DANSKE X3 VNT: Certifikat, hvor man satser på, at Danske Bank-aktien vil falde, med en faktor 3

BULL CO1 X10 VNT: Certifikat, hvor man satser på, at Brent-råolie vil stige, med en faktor på 10

BULL DAX X10 VNT: Et certifikat, hvor man satser på, at det tyske DAX-indeks vil stige, med en faktor på 10

En komplet liste over alle produkter kan ses her

Hvis der er et Vontobel-produkt, der ikke findes på listen, kan man altid ringe til sin bank eller broker og opfordre dem til at hjælpe med at gøre produktet tilgængeligt.

Har man for eksempel Nordnet som handelsplatform, kan man søge på produktnavnene og dermed få dem frem. Herunder ses en søgning på bull-cerfikatet til Alphabet-aktien med en gearing på faktor 5. På Nordnet skal man være opmærksom på, at man først skal gennemgå en videnstest for at kunne handle produkterne.

Som investor skal man være opmærksom på, at man handler med gearede produkter, og både gevinster og tab forstørres. Det betyder naturligvis, at risikoen er højere end ved almindelig aktiehandel, og derfor er det produkter, som anbefales til investorer, som har en vis erfaring og er i stand til at håndtere den højere risiko.

Certifikater bliver allerede tilbudt af flere investeringshuse, men Vontobel kommer til at skille sig ud ved at udbyde produkter med det hidtil højeste gearing niveau på det danske marked f.eks. på enkeltaktier, hvor det vil være muligt at geare op til en faktor på 10. Indtil nu har man kun kunnet investere i certifikater på enkeltaktier med 5 gange gearing. Som ny investor i gearede investeringer giver det dog god mening at holde sig til aktiver med en lavere gearing, indtil man får en fornemmelse af, hvordan den slags produkter kan rykke. Certifikaterne kan benyttes som selvstændige investeringer, eller som en mulighed for at afdække en risiko.

For eksempel er man som aktieinvestor fokuseret på, at markedet over tid går opad, men er man i en periode nervøs for, hvordan markedet kan udvikle i løbet af de kommende dage, så kan man mindske tabet ved et eventuelt fald i aktiemarkedet ved at købe et bear-certifikat, så man på denne måde neutraliserer effekten af et faldende marked. Hvis man tager fejl og markedet går opad, så vil man gå glip af noget af gevinsten, da man samtidig med at man tjener på det stigende marked, taber penge på bear-certifikatet.

Man kan finde mere information om Vontobels certifikater her, hvor der også er værktøjer til at simulere effekten af certifikaterne.

Man skal være opmærksom på, at man ved gearing reelt låner penge til sine investeringer. For dette skal man naturligvis betale en løbende rente, som automatisk fratrækkes i værdien af certifikatet sammen med de årlige omkostninger. Renter og omkostninger fratrækkes på daglig basis, hvis man holder certifikatet over natten.  På ovenstående link forklares langt mere om de risici, der er forbundet med at handle certifikater samt de omkostninger, der er forbundet med investeringen.

Handel med certifikater er ikke nødvendigvis egnet for alle investorer, men man kan dog ikke risikere at miste mere end sin investering.

Denne artikel er sponsoreret af Bank Vontobel

Del denne artikel

Invested.dk