Basal trading

Kom hurtigt i gang med investering. Sådan gør du.

Måske hører du af og til i medierne, at aktiemarkedet stiger hurtigt og kraftigt? Når man læser den slags nyheder, er det naturligt at ærgre sig, hvis man ikke selv ejer aktier.

Denne artikel er til dig, der gerne vil hurtigt og snusfornuftigt ind i aktiemarkedet, men endnu ikke har taget springet. Vi beskæftiger os ikke med, om det lige nu er klogt at gå ind i markedet. Det skal du desværre selv tage stilling til. Men heldigvis er det sådan, at aktiemarkedet generelt stiger 8% om året i gennemsnit. Sådan har det i hvert fald været i de sidste 100 år.

For at kunne handle billigt og sikkert, skal du vælge en handelsplatform, der har licens og som er dedikeret til aktier. Du kan godt handle igennem din bank. Men det er oftest ikke særlig billigt.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Sådan vælger du handelsplatform

I denne artikel har vi fokus på to handelsplatforme. Nemlig handelsplatformen eToro og handelsplatformen Saxo Investor. Hver handelsplatform har sine egne fordele og særkender.

eToro: International handelsplatform med licens i EU og Danmark. Platformen er overskuelig, samtidig med, at den også har nogle helt unikke features. For eksempel kan du lade erfarne investorer styre din portefølje, hvis du ønsker det. Du kan naturligvis også handle aktier helt selv. eToro kræver ingen kurtage eller overnight gebyrer på de fleste aktier, så handelsplatformen er særdeles konkurrencedygtig på prisen. Læs vores anmeldelse af eToro.

Saxo Investor: Dansk handelsplatform under Saxo Bank med livens i EU og Danmark. Platformen er overskuelig at bruge, og der er ingen ingen minimumskurtage og ingen depotgebyrer. Hvis du senere bliver en mere erfaren investor, kan du med samme brugerprofil også bruge Saxo Trader og Saxo Trader Pro, hvor du kan handle meget avancerede produkter, hvis du ønsker det. Saxos platforme tilbyder titusindvis af forskellige aktier og værdipapirer, du kan investere i. Læs vores anmeldelse af Saxo Investor.

Begge platform er gode, så du vælger blot een af dem.

Det er ikke så svært at komme i gang med investering

Når du har valgt enten handelsplatforme eToro eller Saxo Investor trykker du på “bliv kunde” eller “join now”, og så skal du udfylde en række oplysninger om dig selv. Senere skal du også indsende ID-papirer. Det er præcis på samme måde, som hvis du skal være kunde i en traditionel bank. Handelsplatformen skal naturligvis vide, hvem du er.

Du kan med det samme indsætte penge på din konto. Som regel kan du bruge dit Visa-kort eller dit Mastercard til at overføre penge til handelsplatformen. Det kan ske med det samme, og pengene står nu på din handelskonto, hvor du kan bruge dem til at købe aktier for. Det er dine penge, og de er først investeret, når du rent faktisk køber en aktie. Hvis du fortryder det hele igen, kan du bare overføre pengene tilbage til din bankkonto. Det er dog sjovest at overføre dem tilbage, hvis du først har købt en aktie og måske ligefrem har tjent penge, så du kan overføre et større beløb tilbage til din bank, end det du i første omgang overførte.

Sådan køber du en aktie

Det lyder måske indviklet at købe en aktie, men det er det egentlig ikke. Det er altid klogt at starte med et mindre beløb, så man lige får følelsen af, hvad det vil sige at købe en aktie. Lad os sige, at du ønsker at købe aktier i den danske vindmølleproducent Vestas.

Du åbner nu din handelsplatform – for eksempel eToro eller Saxo Investor. Oftest er det nemmest at bruge søgefeltet i handelsplatformen, når du skal finde en aktie. På begge handelsplatforme er søgefeltet angivet med et forstørrelsesglas-symbol.

Du indtaster nu navnet “Vestas” i søgefeltet eller børsforkortelsen for Vestas, der er VWS. Hvis du får flere resultater op i søgefeltet, skal du vælge den, der handles på den københavnske fondsbørs og derfor er noteret med navnet “NASDAQ OMX Copenhagen”. Måske er der ligefrem et lille dansk flag ved navnet også.

Når du har fundet aktien, trykker du simpelthen bare på navnet, altså Vestas. Nu skal du til at købe selve aktien, og det foregår lidt forskelligt på henholdsvis eToro og hos SaxoInvestor.

Du kan se en video nederst her i artiklen, hvis du er i tvivl om, hvordan det hele fungerer i praksis.

Køb af Vestas igennem handelsplatformen eToro:

Handelsvinduet hos eToro som det ser ud, når du vil købe en Vestas-aktie

Når du har trykket dig frem til Vestas, finder du nu knappen “Trade” oppe i højre hjørne. Den trykker du på. Nu åbnes selve handelsvinduet, hvor du kan se en masse tal og knappen “Open trade”. Øverst i dette købsvindue, skal du sikre dig, at du har trykket på “buy”-feltet. Dernæst vælger du, hvor mange aktier, du ønsker at købe for. Dette tal er som regel angivet i dollars (USD). 1 dollars har typisk en værdi på mellem 6-7 danske kroner. Så hvis du vælger at købe Vestas-aktier for f.eks. 200 amerikanske dollars (USD, så skal du altså gange beløbet med 6-7 danske kroner for at få værdien. 200 USD svarer altså ca. til 1300 danske kroner i skrivende stund (marts 2020). 1300 danske kroner er et fint lille beløb af starte med. Inden du nu trykker på “Open trade” skal du blot sikre dig, at værdien “leverage” står på “X1”. Så er du nemlig sikker på, at du køber selve aktien.

Nu er du klar til at købe, trykker du simpelthen bare på “Open trade”. Første gang du køber, kommer der sandsynligvis nu et nyt vindue op, hvor eToro beder om din underskrift. Her kan du meget enkelt blot skrive under med din mus. Når det er gjort, trykker du dig videre og BUM! Nu har du købt aktier i Vestas.

Tillykke!

Hvis aktiekursen stiger i værdi, vil du også kunne se værdien af din investering stige. Og omvendt.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Du kan også se en video nederst her i artiklen, hvis du er i tvivl om, hvordan køb fungerer i praksis.

Køb af Vestas igennem handelsplatformen Saxo Investor

Handelsvinduet som det ser ud hos Saxo Investor, når man vil købe Vestas-aktien

Når du har fundet frem til Vestas-aktien på Saxo Investor skal du lige sikre dig, at den handles på fondsbørsen i København kaldet NASDAQ OMX Copenhagen. Du skal også sikre dig, at du kan se det lille symbol kaldet “EQ” ved navnet. Det er en forkortelse for det engelske “equity”, der egentlig bare betyder aktie.

Du er nu klar til at købe ved at trykke på den blå knap med teksten “Køb”. Nu åbnes selve handelsvinduet, hvor du skal angive, hvor mange Vestas-aktier, du vil købe. I skrivende stund koster en Vestas-aktie 557 kroner, men den pris skifter naturligvis hele tiden, når kursen stiger og falder. Hvis du taster “2” i feltet “aktier”, så kan du se prisen for 2 aktier, hvilket i skrivende stund svarer til 1114 kroner. Før du køber aktien, skal du blot sikre dig, at du har valgt “Marked” ud fra feltet “Type”. Det betyder nemlig, at du køber til markedskurs.

Når du har sikret dig dette, trykker du blot på “køb” og BUM! Nu har du købt aktier i Vestas.

Tillykke!

Hvis aktiekursen stiger i værdi, vil du også kunne se værdien af din investering stige. Og omvendt.

Du kan også se en video nederst her i artiklen, hvis du er i tvivl om, hvordan køb fungerer i praksis.

Sådan køber du et helt aktieindeks på een gang

Normalt, når man handler med aktier, vælger man en virksomhed, som man har tillid til, og som man derfor vælger at satse på i forhold til en fremtidig værdistigning. For eksempel Vestas. Metoden kan give et højt afkast, men desværre er metoden også forbundet med relativ stor risiko, for hvem siger, at virksomheden har succes i fremtiden, og har du i virkeligheden som privatperson tilstrækkelig indsigt til at vurdere firmaets potentiale?

Et snusfornuftigt alternativ til køb af enkeltaktier er at købe en hel gruppe af aktier – på én gang. Det kan lade sig gøre ved hjælp af såkaldte ETF’er, der er en forkortelse for Exchange Traded Fonds. Det lyder måske dyrt og indviklet. Men det er det ikke. ETF’er kan også købes hos handelsplatformen eToro eller hos Saxo Investor, og du kan ofte købe dig ind for et par hundrede kroner.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Hvis du for eksempel vil købe dig ind i nogle af verdens største aktieselskaber på een gang, så er det faktist muligt med den ETF, der MSCI World.

Hos eToro kan du finde den under navnet SWDA (iShares Cores MSCI World UCITS ETF) og hos Saxo Bank kan du lede efter IQQW, der dækker over næsten samme ETF. Begge dele er et papir, der følger verdensindekset MSCI World.

Du køber denne ETF på præcis samme måde, som du køber en aktie. Men forskellen er altså, at du med en sådan ETF køber en ganske lille bid af hver af verdens største og stærkeste selskaber på een gang, heriblandt Apple, Microsoft, Novo Nordisk, men også flere hundrede andre selskaber i USA, Europa og Asien.

Følgende video viser, hvordan du nemt kan foretage din første handel i et verdensindeks. Verdensindekset er steget med i gennemsnit 8% om året i mange år, og den stigning kan du blive en del af. ACWI kan for eksempel købes hos eToro og IQQW kan f.eks. købes enkelt hos SaxoInvestor. Også for små midler.

>>> Åbn konto hos eToro

>>> Åbn konto hos Saxo Investor

 

Du kan dig ind i mange forskellige ETF’er og på den måde eksponere dig mod lande, sektorer eller industrier på een gang. Det kan du læse mere om i artiklen Passiv investering og ETF. Du kan også købe dig ind i de største danske aktier (i indekset C25) på samme måde. Det kan du læse mere om i artiklen om den danske ETF her.


Del denne artikel

Invested.dk