Investering

Køb denne blue chip aktie billigere end Buffett gjorde

Alle der investerer penge kender til Warren Buffett – den rigeste og mest succesfulde aktieinvestor, verden har kendt til. Modsat mange andre milliardærer, der har tjent deres formue på én virkelig god idé, har Buffett skabt sin ved konstant at udplukke vindende investeringer. Der findes formentlig ingen bedre investor at snuppe idéer fra.

Hvad der måske overrasker mange, er hvor koncentreret Warren Buffett’s massive portefølje stadig er. Ifølge hans seneste årsrapport, havde hans selskab Berkshire Hathaway en 117 mia. dollar aktieportefølje, hvor 64 mia. (eller 54,7%) af disse kun lå i fire virksomheder.

Buffett har altid holdt en meget koncentreret portefølje. Grunden til dette er, at han er skarpt fokuseret på ikke at begå fejl. Hans regel nummer 1 er: Aldrig tab penge. Hans regel nummer 2 er: Glem ikke regel nummer 1. Hvis en investering ikke er en absolut home-run, så investerer han ikke en eneste dollar. Så da han for tre år siden investerede den største enkelte sum penge i hans karriere i én virksomhed, fik han folks opmærksomhed.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Buffett begyndte på stille vis at opkøbe en massiv position på 11 mia. dollars i International Business Machines Corp. (IBM) i 2011. Han gik stille ved dørene, fordi han fik en speciel fritagelse fra SEC om at kunne opkøbe aktier uden at offentliggøre hans handlinger. Dette er uden tvivl den største andel han nogensinde har opkøbt af en børsnoteret virksomhed.

Nu, tre år senere, er IBM aktierne blevet slået ned, og vi har nu en mulighed for at investere ved siden af Buffett til kurser, som er bedre end de, han betalte for sin position. Ifølge Berkshire’s årsrapport i 2013 ejede virksomheden 68,1 mio. aktier og har betalt 11,68 mia. dollars for dem. Det betyder, at Buffett i gennemsnit betalte 171,76$ for disse aktier. Aktien handles nu til 161$.

Buffett’s investering var lidt af en afvigelse fra hans side, fordi han altid har prædiket, at han undgår at købe aktier i teknologivirksomheder, da de er svære for ham at forstå med hensyn til deres forretningsplan og udsigter.

Buffett’s kernestrategi er at købe virksomheder, der har enorme ”moats” (voldgrave) omkring sig – hvilket betyder, at et typisk Buffett-selskab næsten er immun over for konkurrence. Buffett mener, at en suveræn virksomhed med en beskyttende voldgrav igennem tiden vil kunne vokse sin indtjening med en acceptabel vækstrate. Jo større denne voldgrav er, jo mindre chance er der for, at Buffett’s investering ikke vil virke på langt sigt. (Lær mere: Hvordan Warren Buffett investerer)

Denne mangel på ”voldgrav” er, hvad der fik Buffett til at undgå teknologisektoren, som hele tiden skifter, og hvor det er svært at opbygge en konkurrencemæssig voldgrav. IBM er dog en smule forskellig fra de fleste andre teknologivirksomheder, og det tog åbenbart lang tid for Buffett at finde ud af det.

IBM leverer informationsteknologisk support til virksomheder over hele verden. Det meget attraktive ved IBM er, at mere end halvdelen af deres omsætning er tilbagevendende, hvor næsten to tredjedel af omsætningen genereres fra internationale aktiviteter.

Virksomhedens voldgrav er idéen om, at så snart IBM er rodfæstet i en virksomhed (kunden), så er det meget svært (og prohibitivt dyrt) for denne virksomhed at bevæge sig væk fra IBM. Dette giver IBM den tilbagevendende omsætningsstrøm og forudsigelige pengestrøm, som Buffett elsker.

IBM’s pengestrøm er attraktiv, men det de gør med den er endnu mere attraktivt.

Den første del af IBM’s kapitalafkast ligger i form af udbytte. Til den nuværende kurs har aktien på nuværende tidspunkt et direkte afkast på 2,7%, hvilket, i en verden med nul renter, er meget attraktivt.

Den anden del af IBM’s kapitalafkast er i form af tilbagekøbsaftaler. Igennem de sidste fire år har IBM tilbagekøbt (ifølge deres seneste opgørelser) store mængder aktier:

År Aktier tilbagekøbt (mia. dollars)
2011 15
2012 12
2013 13,8
2014 (indtil september) 13,5

 

IBM har lige netop offentliggjort et tillæg på 5 mia. dollars i deres tilbagekøbsplan.

Nøglen til at gøre tilbagekøb af aktier effektivt er ved at gøre det, når aktiekursen er undervurderet. Dette mener Buffett er tilfældet.

Igennem de sidste fire år har IBM’s pengestrøm set sådan ud:

År Pengestrøm fra driftsaktiviteter (mia. dollars)
2011 19,9
2012 19,6
2013 17,4
2014 10,8

 

Med 991 mio. udestående aktier og en aktiekurs på 161$ har IBM en markedsværdi på 160 mia. dollars. Tillæg den langsigtede udestående gæld på 32 mia. dollars, og du har en enterprise value på 192 mia. dollars.

Baseret på en gennemsnitlig driftmæssig pengestrøm over de sidste tre år (2011 til 2013) handles IBM til en driftmæssig pengestrømsforretning på 9,8% (=18,9 mia. $ / 192 mia. $). Deres price/earnings værdi er ligeså kun mere end 10 gange.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Disse nøgletal er for en blue chip virksomhed som IBM meget billigt. En verdensklasse virksomhed bør som det mindste handles til en p/e værdi på 16 eller mere.

Selv hvis IBM’s aktiekurs forbliver stagnerende, så vil kapitalafkastet i form af udbytte og aktietilbagekøb over tiden gøre dette til en attraktiv investering. For hver aktie IBM tilbagekøber, stiger indtjeningen pr. aktie for de resterende aktionærer. Så mens indtjeningen og omsætningen ikke stiger (på det seneste) i absolut forstand, fortsætter indtjeningen pr. aktie med at stige.

Dette er det smukke ved at eje en stor pengestrømsmaskine som IBM, og det er uden tvivl en stor del af det, Warren Buffett ser i virksomheden.

Risikoen er dog: Ingen er perfekte, selv ikke Buffett. Man bør altid indtage en position, der stemmer overens med éns risikotolerance.

Del denne artikel

Invested.dk