Din kapital er i fare. Andre gebyrer forekommer. For mere information besøg denne side

aktiekurser

Aktiekrise? Investorerne flokkes om guld. Skal du også købe?

I de seneste dage er aktiekurserne faldet stejlt – mest som en reaktion på optrapningen af handelskonflikten mellem USA og Kina. For private investorer kan de store kursfald betyde urolige nætter, for er verdensøkonomien i virkeligheden sund, og hvor skal man søge hen, hvis det hele kommer til at gå helt galt?

Prisen på guld siden september sidste år.

Generelt skal man som privat investor have is i maven, når aktiemarkedet falder. Igennem historien bliver de fleste kursfald nemlig indhentet relativt hurtigt igen, når aktiemarkedet atter har fundet fodfæste. En anden mulighed er at beskytte sine positioner ved blandt andet at investere i guld eller guldminer. Guld har det nemlig med at fungere som “sikker havn”, når de øvrige aktiekurser for alvor styrtdykker.

Her på invested.dk foreslog vi køb af guld eller guldminer allerede den 24. juni i artiklen “Guld i seksårig kursrekord“, hvor prisen på guld netop var slået igennem en gammel kursrekord (1350/1380 USD), der lå hele seks år tilbage. Siden 24. juni er prisen på guld da også blot steget og steget, og havde man f.eks. købt L&G Gold Mining ETF som vi foreslog dengang, så havde man allerede inkasseret en stigning på 12%, imens resten af markedet er faldet knap 2%.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Der er mange interessante grunde til at købe guld netop nu:

1. Store centralbanker opkøber store mængder af guld, største mængder siden 1971 (positivt for guld)
2. Forsat lave bankrenter (positivt for guld)
3. Storpolitisk uro/ Rusland, Kina, Storbritannien, USA, Iran etc. (positivt for guld)
4. Handelskrig / Kina, USA (positivt for guld)
5. Lempelig pengepolitik skaber risiko for pludselig inflation (positivt for guld)
6. Større og større risiko for recession (positivt for guld)
7. Befolkningernes tillid til stater og regeringer er i historisk krise (positivt for guld)

Guldprisen handles i disse dage højere og højere op, og den danske trader Peter Arendt fra Minagro.dk sigter i sin nyeste analyse af guldprisen (5. august 2019) mod en pris på 1900 dollar pr. troy ounce. I skrivende stund ligger prisen i 1450 USD, så det er en stigning på yderligere ca. 30%

Nedenstående graf viser, hvordan centralbankerne i de senere år er begyndt at købe rekordstore mængder af guld. Trenden skyldes sandsynligvis, at centralbankerne prøver at polstre sig selv mod den næste finanskrise. Samtidig tyder meget på, at især Kina og Rusland arbejder på at gøre sig mere uafhængig af amerikanske dollars. En af vejene til det, kan være at skabe en alternativ monetær orden, der f.eks. er funderet i en guldstandard ligesom det var tilfældet med dollaren før 1971. Denne udvikling vil for alvor ryste valutamarkederne og være ekstremt positivt for guld.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Nedenstående graf viser guldprisen i forhold til euro målt siden 1999. Som det ses er prisen steget med hele 367% i perioden. Oftest angives prisen på guld i dollars per ounce, men stigningen i forhold til euro er kraftigst, og det taler for at investere i guld og guldminer denomineret i euro i stedet for i dollars.

En meget langsigtet trend for guldprisen kan også findes i, at yderligtgående partier er i fremgang i store dele af verden – både på højrefløjen og venstrefløjen. Udviklingen sker samtidig med, at befolkningerne i stigende grad taber tilliden til politikere og regeringer. Nedenstående graf viser, hvordan tilliden er faldende i mange lande. Også i store vestlige lande såsom USA og Frankrig, hvor den i forvejen ikke er høj. Selvom resultatet af global mis-tillid skal måles over meget lange tidshorisonterne, så skal faldende tillid altid ses som en alvorlig advarselslampe, da velfungerende stater og stærk monetær orden i høj grad afhænger af befolkningens tillid. Hvis tilliden svigter kan stater såvel som lokal valuta hurtigt komme i meget alvorlig krise. I den type kriser kan guld blive tilflugtsted.

Hvis man ønsker at investere i guld, kan man gøre følgende:

  1. Investere i guldprisen direkte på spotmarkedet via kontrakten XAU eller GOLD (Bedst til kortsigtet handel, da du betaler udgifter over natten. Til gengæld kan du ofte gearer disse kontrakter og også shorte). Dette kan for eksempel gøres hos eToro.
  2. SPDR Gold Shares er en ETF, der alene er eksponeret mod guldprisen og samtidig understøttet af rigtig guld. Fonden ejer en af verdens største guldreserver. Dette er en relativt kost-effektiv måde at eksponere sig i guld, og den kan f.eks. købes igennem f.eks. Saxo Bank.
  3. VanEck Vectors Gold Miners ETF, forkortet GDX. Her investerer du på een gang i 45 af verdens største guldminer, f.eks. Newmont Goldcorp Corp og Barrick Gold Corp. Dette er en god løsning, hvis ikke ønsker at være eksponeret direkte i guld, men derimod vil sprede risikoen ud på guldminer. Kan handles igennem f.eks. Saxo Bank.
  4. ETFS Physical Gold Fund, forkortet PHAU. Denne ETC rummer den store fordel, at den kan handles på EuroNext i Amsterdam og her er denomineret i euro. Dermed er du ikke direkte eksponeret i dollars. Ligesom SPDR Gold Shares er også dette papir undersøttet af egentlig guld. Kan handles igennem f.eks. Saxo Bank.
  5. L&G Gold Mining UCITS ETF er en børshandlet fond, der tracker de største guldminer i lighed med GDX. Denne ETF kan handles på EuroNext i Amsterdam og er her denomineret i euro. Den kan handles igennem f.eks. Saxo Bank.

Husk i øvrigt, at vi på invested.dk afholder gratis webinar om investering i guld den 9. oktober.

Del denne artikel

Invested.dk