Guides

Identificering af markedstrends

Med simple ord er kort-, mellem- og langsigtede trends de tre typer trends, som vi ser hver eneste dag, vi studerer teknisk analyse. ”Trenden er din ven”, er bare et af de ordsprog, som er udsprunget fra studiet af primære såvel som sekulære trends. Givet forståelsen for at det er markedspsykologien, der faktisk bevæger markederne, kan vi anerkende, at psykologi udvikler og ender de trends, som vi kigger på i dag.

Guide: Teknisk analyse: Introduktion

At lære hvordan man identificerer en trend bør være det første, man skal vide, når man lærer om teknisk analyse. De fleste investorer, der først har investeret i en optrend, vil blive der, indtil tegn på svaghed begynder at komme frem, hvilket er indikatoren for at hoppe ud og tage sin profit.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Primære markeder

Bull– og bearmarkederne er kendt som primære markeder: Historien har vist os, at længden på disse markeder generelt varer i et til tre år.

trends på primære markeder

Du kan ovenfor på grafen se de fremtrædende markedstrends i det danske OMXC20-indeks for perioden 2000 til dags dato. Bullmarkedet op til finanskrisen var længere end den gennemsnitlige varighed på primære markedstrends.

 

Sekulære trends

En sekulær trend (en der varer i to eller tre årtier) har mange primære trends indbygget i sig, og de er for det meste meget nemme at tyde på grund af den store tidsramme. Jeg har nedenfor valgt at vise dig en graf, der viser stigningen i markedet fra 80’erne og op til årtusindskiftet.

sekulære trends på markeder

 

Mellemtrends

Inden for alle primære trends er der mellemtrends, der holder journalisterne og markedsanalytikerne konstant søgende efter svar om, hvorfor et emne eller et marked pludseligt skifter retning. Pludselige stigninger og skift skaber mellemtrends og er som regel et resultat af et politisk eller økonomisk emne.

Historien fortæller os, at stigningerne under et bullmarkedet ofte er stærke, mens reaktionerne er forholdsvis svage. På et bearmarked er reaktionerne stærke og stigningerne korte. Fortiden fortæller os også, at hvert bull- og bearmarked vil have mindst tre mellemcyklusser. Hver mellemcyklus kan vare så lidt som to uger eller så længe som seks til otte uger.

Langsigtede trends

For at bestemme langsigtede trends bruger veterananalytikere ofte en stokastisk indikator. En storfavorit er indikatoren kaldet ændringsraten (rate of change):

Den normale tidsramme for måling af ændringsraten er 10 dage. Det nøgletal der bruges til ændringsraten er som følger:

Ændringsrate = 100 (Y/Yx)

”Y” repræsenterer den seneste lukkekurs, og Yx repræsenterer lukkekursen for et bestemt antal dage siden. Så hvis kursen på en aktie lukker højere i dag, end den gjorde for 10 dage siden, vil ændringsraten ligge over ligevægt, hvilket er svar på, at kurserne på det bestemte værdipapir stiger. Hvis kursen i dag dog ligger lavere, end den gjorde for 10 dage siden, vil raten ligge under ligevægt, hvilket indikerer at kursen falder. Det er sikkert at sige, at hvis ændringsraten er stigende, giver det et kortsigtet positivt tegn, og omvendt. Analytikere bruger forskellige tidsrammer, når de kigger på ændringsraten afhængig af, om de er langsigtede eller kortsigtede.

 

Konklusion

Markeder bliver skabt af forskellige typer trends, og anerkendelsen af disse trends kan have en afgørende betydning for din succes i dine kortsigtede og langsigtede investeringer.

Del denne artikel

Invested.dk