Guides

Hvordan man vælger en aktie

Du har endelig besluttet dig for at begynde med at investere. Du ved, at en lav P/E værdi generelt er bedre end en høj P/E værdi, at din portefølje bør spredes over forskellige sektorer, en virksomhed med mange kontanter på deres balance er bedre end en virksomhed begravet i gæld og at analytikeres anbefalinger altid bør tages med et gran salt. Nu da du har forstået de basale fundamenter af investering (og måske har studeret mere komplicerede koncepter som teknisk analyse), er du klar til at vælge aktier.

Men vent! Med tusindvis af aktier at vælge fra, hvordan skal tilgangen så være? At gå igennem hver eneste virksomheds balance og resultatopgørelse for at se hvilke virksomheder, der har en favorabel bruttogældsposition og forbedrer deres bruttomargener er en umulig opgave. Samtidig vil valget af en investering baseret på strenge kriterier ved brug af en ”stock screener” ikke fortælle den fulde historie af en virksomhed. Til sidst vil det at ”kopiere” af institutionelle investorer ikke hjælpe dig med at finde de aktier, der virkelig kan score højt, da fond managere har en tendens til at fokusere primært på sikre blue chip aktier.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Fastlæg dine mål

Det første skridt til aktivt at vælge aktier fra det store hav af tilgængelige alternativer er ved at fastlægge, hvad målet med din portefølje er. Investorer der fokuserer på indkomst, kapitalbevarelse eller værdistigning vil have forskellige investeringskriterier. Indkomstfokuserede investorer vil som regel fokusere på lavvækstvirksomheder i industrier og sektorer såsom forsyning, selv om der er andre alternativer såsom REIT’er. De som har en lav tolerance for risiko og primært er bekymret for kapitalbevarelse har en tendens til at investere i stabile blue chip virksomheder. Investorer der leder efter værdistigning bør sigte efter virksomheden i forskellige markedsværdier og livscyklusstadier.

Ved at huske på diversifikation vil man sagtens kunne benytte sig af en blanding af strategierne. Det at vælge hvilken kategori, man falder under, er den nemme del. At finde ud af hvilke aktier man faktisk skal vælge, er der hvor processen bliver mere kompliceret. Selvom der ikke er en enkelt korrekt metode, hvorpå man skal vælge aktier, er en basal strategi en hjælp for investorer for at indskrænke søgningen, før de begynder at analysere de finansielle aspekter hos en virksomhed.

 

Hold dine øjne åbne

For at blive en velorienteret investor, er det afgørende at være opdateret med de nyeste begivenheder og meninger. At læse blogs, magasiner og online finansnyheder er en simpel form for passiv research, hvilket kan gøres på dagsbasis. Nogle gange vil en nyhedsartikel eller et blogindlæg forme fundamentet af en underliggende investeringstese.

Ved for eksempel at læse en avisartikel om et stort virksomhedsopkøb kan man foretage nærmere research ind i fundamenterne, som driver den pågældende industri. Internettet leverer et vældigt niveau af fordele, hvorpå en stor begivenhed kan analyseres igennem forskellige perspektiver af forskellige professionelle inden for finansverdenen. Nogle gange kan det underliggende argument være så enkelt som ”der er pt. en bevægelse væk fra fattigdom i udviklingslande, hvilket skaber et stigende antal af mennesker, der krydser grænsen til middelklassestatus – Som resultat vil der være en stigende efterspørgsel efter produkt/råvare X.” Ved at tage dette argument et skridt videre, kan investoren udlede, at via en stigende efterspørgsel for X vil producenterne af X have fremgang.

Denne form for basal analyse former basen af helheden af ”historien” bag investeringen, hvilket retfærdiggør købet af en aktie i en specifik industri. Et vigtigt krav for research er dog at gennemgå antagelserne og teorierne af det oprindelige argument: Hvis udbuddet af X er uendeligt, vil en opadgående efterspørgsel antagelsesvis have en minimal effekt på virksomheder, der sælger/producerer produkt X. Så snart du er komfortabel og overbevist om det generelle argument, efter du har gennemgået denne form for kvalitativ research, er virksomheders pressemeddelelser og investorpræsentationer en godt sted at fortsætte sin analyse.

At finde virksomheder

Det næste skridt i aktievalgsprocessen involverer at finde virksomheder, som du potentielt er interesseret i. Der er tre simple metoder at tage denne opgave til sig på.

  1. Find den ETF, der følger den fundne industrien og tjek dens beholdninger. Det kan være så nemt, som at søge efter ”Industri X ETF”; den officielle ETF hjemmeside vil fremvise enten alle beholdninger eller topbeholdningerne.
  2. Brug en screener til at filtrere aktier baseret på specifikke kriterier såsom sektor og industri. Screenere tilbyder brugere ekstra funktioner såsom at sortere virksomheder baseret på markedsværdi, udbyttesats og andre nyttige investeringsmålinger. Du kan finde en god aktiescreener her.
  3. Fortsæt søgningen via blogs, aktieanalyseartikler og finansielle nyheder for ideer af virksomheder i det valgte investeringsområde. Husk at være kritisk omkring alt, hvad du læser, og analysér begge sider af argumentet.

Disse tre metoder er på ingen måde de eneste måder, hvorpå man kan vælge en virksomhed, men de tilbyder en god mulighed for start. Der er også klare fordele og ulemper tillagt hver strategi, som investorer bør huske.

At lede efter virksomheder baseret på ETF beholdninger er sandsynligvis den hurtige måde at indskrænke sin søgning. Dog fremviser ETF’er typisk kun de største virksomheder, hvorpå de ignorerer micro- og small cap virksomheder. Aktiescreenere tilbyder et meget effektivt alternativ til at indskrænke listen af virksomheder efter ønskede inputs. At lede efter eksperters meninger via nyhedskilder er det mest tidsfordrivende alternativ, men det vil utvivlsomt bære betydelige fordele. For det første vil det at læse aktieanalyser fremme din forståelse for industrifundamentaler. For det andet vil investorer ofte komme forbi yngre virksomheder, som nogle gange ikke kan findes i screenere og ETF beholdninger. Til sidst vil research på dette stadie skære ned på din efterfølgende researchtid senere i aktievalgsprocessen.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Gå videre til virksomhedspræsentationer

Så snart at du er overbevist om, at ”industri X” er en solid investering, og du er bekendt med de store spillere, er det tid til at vende dit fokus mod investorpræsentationer. Selvom præsentationer er mindre dybdegående end årsregnskaber, bidrager de med et generelt overblik over, hvordan virksomheder tjener deres penge og er meget nemmere at gå igennem end årsregnskaber og kvartalsregnskaber (amr. 10K og 10Q). Oven i dét vil præsentationsrapporter som regel have fremsynet information over den forventede retning af virksomheden og dens industri.

Informationen i en investorpræsentation inkluderer materiale såsom balance, resultatopgørelse, pengestrøm, driftshøjdepunkter, fremtider vækstmuligheder og et generelt overblik over industrien. Det at analysere præsentationer involverer mere granskning i dybden af den aktuelle virksomhed for at kunne beslutte, hvorfor en speciel aktie er sandsynlig for at overgå en af dens konkurrenter. Man bør som investor nu bestemme, hvilke virksomheder der er mest attraktive baseret på den præsenterede information og indskrænke søgningen endnu en gang. En hovedovervejelse er, at formålet med en investorpræsentation er at give virksomheden muligheden for at vise sig fra dens bedste side.

 

Konklusion

Nu bør du stå tilbage med kun en enkelt investeringsudsigt eller en liste på 10 eller flere virksomheder. Efter al den tid du har lagt i at finde en aktie, vil du måske beslutte at den industri, du valgte at undersøge, ikke er den rette. Denne form for beslutning er vital i kunsten af at vælge aktier, siden din research har hjulpet med at forhindre en potentielt dårlig investering.

Hvis du er overbevist om din originale tese, bør din research nu fokusere på en dybdegående årsregnskabsanalyse.

Del denne artikel

Invested.dk