aktiekurser

Denne aktie lever op til næsten alle krav fra den krævende, langsigtede investor

Ørsted er et vedvarende energiselskab, som udelukkende fokuserer på den grønne udvikling. De udvikler, opfører og driver hav- og landvindmølleparker samt bioenergi-, solcelle- og energilagringsanlæg og leverer energiprodukter til deres kunder. Her ligger de i toppen som en af verdens mest bæredygtige virksomheder, og har et mål om at være en CO2-neutrale i 2025. Men det bliver ikke Ørsteds nuværende direktør Henrik Poulsen som skal klare den opgave. Han fratræder som CEO fra januar 2021, hvorfra Mads Nipper skal føre Ørsted videre med sine kompetencer fra sin tid som CEO i Grundfoss.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Skarp ung investor: Frederik Nikolajsen laver aktieanalyser for invested.dk. Frederik læser erhvervsøkonomi på Aarhus Universitet og fik i 2019 en tredjeplads blandt 52.000 deltagere i Børsens Aktiespil. Han vandt desuden førstepladsen i gruppen for aktive tradere under daytrader.dk

Der sættes større ambitioner i forhold til grøn energi, hvor flere lande involverer sig med høje investeringssummer. Det har for nyligt givet fart på kursen, at blandt andet den britiske premierminister Boris Johnson og den kommende præsident i USA Joe Biden har grøn energi som en af de store målsætninger. En anden stærk faktor er Europas nylige ambitioner om klimaneutralitet. Det skal gøres gennem European Green Deal, hvor især grøn energi er omdrejningspunktet for at missionen skal lykkedes.

Vi vil derfor se massive investeringer, hvor over 1.000 milliarder euro forventes at blive mobiliseret over det næste årti. Blandt andet 15% af Europas elektricitet leveres på nuværende tidspunkt af vindenergi, og den andel forventer man at skulle øge til 50% mod 2050. Det giver store forhåbninger for Ørsted, der må anses som værende en af hovedaktørerne, i en sektor som får endnu mere fart på over de næste mange år.

Den grønne trend får derfor mange investorer til at anse Ørsted som en stærk kandidat til deres portefølje. Ørsted betaler desuden udbytte og har over de seneste 5 år haft en stærkere performance end fleste af selskaberne i C25. Alene i år har selskabet haft en stigning på omtrent 60%. Men hvis man undersøger diverse kursmål og analyser i forhold til fremtiden, ser man naturligvis mange forskellige holdninger og meninger, dog med en overvægt mod køb.

Ørsted var en af de første i branchen til at omstille sig i forhold til den grønne trend, hvilket har resulteret i adskillige konkurrencemæssige fordele, herunder gjort dem til markedsleder inden for hav vind. Her er mange selskaber om buddet, som også tæller flere store olieselskaber som f.eks. Equinor, der har øget deres investeringer i vedvarende energi markant. Det medvirker til en stigende konkurrence, hvor især olieselskaberne kan komme til at spille en større rolle fremadrettet.
Hvis man undersøger de finansielle resultater, ser man at Corona krisen har haft en minimal påvirkning. Ørsted har haft stærke kvartal regnskaber, hvor de blandt andet i tredje kvartal landede et driftsresultat der var en smule højere end analytikernes forventning. Her fastholdes forventningerne til 2020 med EBITDA på 16-17 mia. kr. og et brutto investeringsniveau på 28-30 mia. I forhold til det generelle marked, er flere virksomheder ramt, her ser markedet ud til at være højt prissat hvis man ser på den gennemsnitlige udvikling gennem tiden. Men med forventninger om en snarlig vaccine, lave renter og stærke regnskaber fra flere virksomheder i C25, ser jeg ikke mange bedre investerings alternativer end aktiemarkedet. Derfor tror jeg at vi fortsat vil se et bull marked et godt stykke tid endnu.

Kursen på Ørsted målt på en ugegraf

Mine forventninger

Jeg synes at Ørsted ligger med en høj kurs, hvilket i stor grad kan skyldes valget i USA, men som også afspejler store forventninger til fremtiden. Konkurrencen øges og fremtidig vækst kan allerede være indpriset, hvilket kan gøre det mindre attraktivt at investere i Ørsted på nuværende tidspunkt. Men de har en stor erfaring at trække på, og viser stærke resultater i et marked som desuden er i høj vækst. Derudover ligger de i en positiv trend, hvorfor jeg også er i en tro på at Ørsted vil forsætte væksten med Mads Nipper ved roret over de næste år.

Jeg ejer aktier i Ørsted

Udkig efter noget andet end ørsted? Stærk indeks-investering kan være svaret!

Med indeksinvestering (ETF) køber du en hel håndfuld aktier med et enkelt klik! Det er en snusfornuftigt og smart løsning for mange private investorer. Download vores omfattede guide. ETF'er fra mange brancher og hele verden samlet i en praktisk PDF lige til at printe.

Del denne artikel

Invested.dk