Valuta

Risiko og gevinst ved handel med eksotiske valutaer

Valutamarkedet er som regel delt op i tre grupper: Større, mindre og eksotiske valutaer. ”Eksotisk valuta” er et begreb, der bruges til at beskrive tyndt handlede valutaer, som er illikvide og mangler markedsaktivitet.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Eksotiske valutapar

Fordi handelsmønstre bliver ved med at ændre sig igennem tiden på grund af økonomiske og geopolitiske udviklinger, vil listen med eksotiske valutaer måske ændre sig over tid. Her er en liste med eksotiske valutaer:

AED UAE Dirham ARS Argentinsk Peso BRL Brasiliansk Real
CLP Chilensk Peso CNY Kinesisk Yuan Renminbi CZK Tjekkisk Koruna
EGP Egyptisk Pund HKD Hong Kong Dollar HUF Ungarnsk Forint
IDR Indonesisk Rupiah ILS Israelsk Shekel INR Indisk Rupee
IRR Iransk Rial ISK Islandsk Krona JOD Jordansk Dinar
KRW Sydkoreansk Won KWD Kuwaitisk Dinar MXN Mexicansk Peso
MYR Malaysisk Ringgit PHP Filippinsk Peso PKR Pakistansk Rupee
PLN Polsk Zloty RUB Russisk Ruble SAR Saudiarabisk Riyal
SGD Singaporeansk Dollar THB Thai Baht TRY Tyrkisk Lira
TWD Taiwansk Dollar ZAR Sydafrikansk Rand ZWD

Zimbabwisk Dollar

 

Alle disse valutaer har karakteristikaene af tynd handel, bred bud/udbud spredning og begrænset interesse fra markedsdeltagerne.

At en valuta er eksotisk betyder ikke nødvendigvis, at den er svag eller undervurderet. Det betyder, at møntenheden ikke er ”populær” med hensyn til handelsaktivitet. For eksempel er den kuwaitiske dinar og den saudiarabiske riyal to højt vurderede møntenheder, men de bliver stadig set som eksotiske på grund af den begrænsede handelsvolumen.

 

Risiko ved handel med eksotiske valutaer: På grund af lav likviditet og lignende faktorer findes der følgende risici, som er forbundet med handel af eksotiske valutaer:

  • Til trods for spekulation er valutakurser fundamentalt fastlagt via udbud og efterspørgsel, som følger ”købekraftsparitet” samt forskelle i de forskellige økonomiske renter. Det er meget svært at holde øje med samt forudsige udviklinger på sådanne makroøkonomiske faktorer i fjerne lande. Denne usikkerhed og udfordring skaber en højere risiko.
  • Lav likviditet betyder, at det er sværere at handle eksotiske valutaer. De fleste handler foregår i banken, når folk veksler penge eller overfører penge.
  • En analyse af historiske data hos disse eksotiske valutaer kan skabe gode profitable muligheder på kort, mellemlangt og langt sigt. Dog kan de høje mark-up gebyrer hos de fleste valutadealere ødelægge dette profitpotentiale. Derfor er der store risici forbundet med kortsigtet handel af disse valutaer.
  • I tilfælde hvor der er politisk usikkerhed i møntenhedens land, skaber dette store kursudsving, hvilket gør det svært for selv erfarne tradere at handle eksotiske valutaer. For eksempel kunne man se store kursudsving i den russiske rubel fra 33,5 til 39 per USD inden for en kort tidsperiode fra juli 2014 til september 2014 på grund af konflikten i Ukraine.

 

Gevinst ved handel med eksotiske valutaer: Til trods for de nævnte risici findes der også store potentielle gevinster, når man handler med eksotiske valutaer, både på kort og på langt sigt. Dette er på grund af den store volatilitetet og de store kursbevægelser, disse valutaer har.

  • Forestil dig at have været på den rigtige side af ovenstående eksempel med den russiske rubel i forbindelse med konflikten i Ukraine. I mindre end 2,5 måned ville man kunne tjene et afkast på 16,5% (antagelsesvist mere ved brug af gearing).
  • I den langsigtede periode mellem 2008 til midten af 2013 steg den amerikanske dollar (USD) i forhold til den indiske rupee (INR) fra ca. 39 til 69, hvilket svarer til et 77% afkast.

Foruden direkte at købe den ønskede valuta findes der mange andre investeringsmuligheder, som kan benyttes, når man vil handle eksotiske valutaer. Man kan evt. kigge på valutafutures, valutaoptioner eller selv former for barriere optioner. Man skal dog tage højde for den komplekse natur, der er ved disse instrumenter, hvilket gør handel med eksotiske valutaer endnu mere indviklet. Hvis man dog forstår denne kompleksitet og mekanismen bag disse finansielle instrumenter, er der mange penge at tjene.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Skal jeg handle eksotiske valutaer?

Hvis vi opsummerer det, vi har diskuteret i forhold til risici og gevinst ved handel med eksotiske optioner, er disse i særdeleshed ikke anbefalet til nybegyndere eller tradere med begrænset mængde kapital.

De erfarne market makere og dealere er som regel de, der drager fordel af disse valutaer ved at tjene penge på den bredere spredning.

Eksotiske optioner egner sig mere til de erfarne langsigtede investorer eller internationale fondmanagere, som er villige til at sprede sine investeringer på et globalt niveau.

Del denne artikel

Invested.dk