Valuta

Valutahandel via MACD og glidende gennemsnit

Mens størstedelen af individuelle investorer og tradere fokuserer på traditionelle investeringer såsom aktier, ETF’er, optioner og obligationer, er faktum det, at valutamarkedet er langt det mest aktive og likvide marked i verden. Som flere og flere lægger mærke til valutamarkedet og ikke bare lærer at handle valutapar men også lærer om mekanikken og de kapitalkrav, som er involveret, fortsætter deltagelsesniveauet med at vokse. Selvom mulighederne er mange, skal tradere som er nye på dette marked stadig finde ud af, hvornår de rigtige tidspunkter er for at træde ind og ud.

At finde trenden

Det meste handel på valutamarkedet er kortsigtet. Store tradere og institutioner med kraftige computere og meget sofistikerede handelsalgoritmer står for meget af handlen i alle valutapar. Og selv for mindre tradere er fristelsen for kortsigtet handel stærk, da det begrænser den mængde tid, som pengene er under risiko i. Faktisk er der ikke noget galt i at handle kortsigtet. Ikke desto mindre skal man stadig beslutte, om man er ”bullish” eller ”bearish” omkring et givet valutapar, før man træder ind i en handel. Det er her, det langsigtede overordnede billede kan bidrage.

Måske er det ældste ordsprog inden for trading, at ”trenden er din ven”. Og dette ordsprog har bestået tidstesten. Selvom der er mange måder at tjene penge på kortsigtet, er det i de fleste tilfælde nemmere at tjene penge på at handle i retningen af den store trend, end det er at handle imod den. Derfor skal valutahandleren først forsøge at identificere den nuværende store trend på markedet. Derfra kan man forsøge at finjustere sine faktiske ind- og udgangspunkter. Den primære målsætning er at fokusere på lange positioner, når markedet er i optrend og korte positioner, når markedet er i nedtrend. Lad os kigge på et eksempel på, hvordan man gør det.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

At fokusere på den lange trend

Figur 1 viser en simpel månedlig graf af den britiske pund/japanske yen (GBP/JPY). Ligesom hos alle andre værdipapirer er der tider, hvor det går op, hvor det går ned og tider, hvor det bevæger sig i et interval. Vores primære funktion er her at skabe nogle få simple metoder til objektivt at skønne den store trend som ”bullish”, ”bearish” eller ”neutral” på ethvert givet tidspunkt. Der er ingen metode, som forventes altid at være korrekt, men vores hovedformål er her at bestemme en retning at handle i (hvis der er nogen) og ikke at finde specifikke indgangs- og udgangspunkter.

Langsigtet trend af valutapar

 

Tilføjelse af trendfilter nr. 1

En af de mest simple måder at filtrere trends på er at tilføje et glidende gennemsnit til et datasæt. I figur 2 kan du se samme graf, hvor der dog er blevet tilføjet et 12-måneders eksponentielt glidende gennemsnit. Der er fordele og ulemper ved at bruge glidende gennemsnit. Den gode nyhed er, at de kan få traderen til hurtigt at visualisere den nuværende trend ved at observere, om kursbevægelsen ligger over eller under det glidende gennemsnit. Den primære ulempe ved at bruge glidende gennemsnit er, at en streng benyttelse af disse til indgangs- og udgangspunkter næsten uundgåeligt kan skabe whipsaw signaler.

Valuta GBP/JPY med glidende gennemsnit

En grov fortolkning af figur 2 tillader os at identificere fem primære ”handelsperioder” i valutaparret mellem 1992-2010.

  • Fra 1992 til slutningen af 1995 – Den primære trend er ned
  • Fra slutningen af 1995 til slutningen af 1998 – Den primære trend er op
  • Fra starten af 2001 til slutningen 2007 (med en hurtig whipsaw i det sene 2003) – Den primære trend er op
  • Siden slutningen 2007 – Den primære trend er ned

Som du kan se, kan identificeringen af disse primære trends hjælpe dig som trader med at fokusere på de bedste muligheder.

Tilføjelse af trendfilter nr. 2

I forsøget på yderligere at finpudse vores identificering af den primære trend – og også til at spotte tidspunkter, hvor det er bedst ikke at lave nogen handel overhovedet (f.eks. når to indikatorer er uenige i trenden) – lad os da tilføje endnu en indikator. Figur 3 viser den samme graf som i figur 2, hvor MACD indikatoren dog nu er plottet under grafen.

De tidspunkter hvor MACD skiftede fra bearish til bullish er markeret med opadpegende grønne pile. Omvendt er de tidspunker, hvor MACD skiftede fra bullish til bearish, markeret med nedadpegende røde pile. Bemærk, at vi har brugt relativt langsigtede parameterværdier på 18, 37 og 9 for vores MACD (de mest brugte værdier er normalt 12, 26 og 9). Der er ingen ”korrekte” værdier, og det er måske nødvendigt med lidt eksperimentering fra marked til marked. De værdier, vi har brugt, passer fint til at fokusere på den langsigtede trend.

Trend hos valuta med MACD

Vi kan nu konstatere, at vi kun vil indtage lange positioner, hvis:

  1. GBP/JPY ligger over dets 26-måneders eksponentielle glidende gennemsnit
  2. Det seneste signal fra MACD er en grøn pil.

Omvendt vil vi kun indtage korte positioner, hvis:

  1. GBP/JPY ligger under dets 26-måneders eksponentielle glidende gennemsnit
  2. Det seneste signal fra MACD er en rød pil.

Derudover ville vi se på markedet som neutralt (og ikke foretage handler), hvis:

  1. GBP/JPY ligger over dets 26-måneders glidende gennemsnit, men det seneste MACD signal er en rød pil
  2. GBP/JPY ligger under dets 26 måneders glidende gennemsnit, men det seneste MACD signal er en grøn pil.
Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Konklusion

En af nøglerne til at få succes i trading er at udvikle evnen til at spotte muligheder og finde måder at udnytte dem på. Der er på ethvert givet tidspunkt en masse muligheder, som man kan drage fordele af på de mange valutapar, der befinder sig på valutamarkedet. At handle i retning af den store trend har længe været den bedste måde at forbedre éns chancer på de finansielle markeder på.

De specifikke metoder som er blevet nævnt i denne artikel bør ikke ses som de eneste værktøjer, som kan bruges til at identificere trends – overhovedet. De repræsenterer blot et par eksempler på metoder, hvorpå man objektivt set kan kategorisere den langsigtede trend. Herfra skal den næste brik i puslespillet lægges: At finde specifikke indgangs- og udgangspunkter.

Del denne artikel

Invested.dk