Investering

Utrolig udvikling: Prisen på bitcoin gør eksperter målløse

For få uger siden brød prisen på en bitcoin op over sin gamle rekord på 20.000 dollars, og siden har udviklingen været helt ustoppelig. I skrivende stund er kursen rundet 30.000 USD, og dermed er en prisstigning på omkring 800% på under 12 måneder en realitet. Fortalere for bitcoin mener, at kryptovalutaen har potentiale til at ramme 50.000 USD i dette år. I denne artikel lister vi nogle af årsagerne.

Men lad os slå fast med det samme, at mange traditionelle investorer stadig undrer sig over, hvordan en virtuel valuta som bitcoin overhovedet kan have værdi, men måske er det på tide at skifte holdning? I hvert fald er det et faktum, at mange og meget anerkendte investorer nu er parate til at købe sig ind i bitcoin, og udviklingen ser ud til at fortsætte.

Før vi behandler dette, vil vi kort beskrive, hvor du selv kan handle bitcoin. Hvis du allerede har købt den virtuelle valuta, kan du springe denne afsnit over.

Hvor kan man købe bitcoins?

Hvis du er fristet til at købe bitcoin, så bør du kende risikoen. Bitcoin svinger meget i pris, og du skal derfor kun bruge penge, du kan tåle at tabe. Dernæst bør du bruge en handelsplatform, der er reguleret og under kontrol af de europæiske tilsynsmyndigheder for broker-virksomhed.  Det gælder for eksempel for handelsplatformen eToro, hvor du både kan købe bitcoin som en finansiel kontrakt, men også “rigtige” bitcoin, der kan trækkes ud i en wallet, hvis du ønsker det.

Hvis du køber hos eToro skal du lede efter den kontrakt, der hedder “bitcoin”. Hvis du vil eje rigtige bitcoin, skal du vælge gearing “1X”, når du køber hos eToro. Så spekulerer du ikke kun i prisudviklingen, men ejer også selve den virtuelle valuta.

Hvis du kun ønsker at spekulere i kursudviklingen, kan du også bruge handelsplatformen Markets. Her skal du lede efter den finansielle kontrakt, der hedder “Bitcoin”. Denne kontrakt gør det muligt at investere i bitcoin uden gearing. Du bør være opmærksom på, at begge handelsplatforme sponsorerer invested.dk, så vi har derfor et økonomisk samarbejde med de to handelsplatforme. Det ændrer dog ikke ved, at vi alligevel ville anbefale netop disse to handelsplatforme, hvis du ønsker at spekulere i prisen på bitcoin. Det skyldes bl.a., at begge platforme er lette at komme i gang med og så selvfølgelig fordi de i forvejen er regulerede af EU-regler. Man skal dog være opmærksom på, at rigtig kryptovaluta som sådan ikke er omfattet af EU-reguleringen, hvilket det dog bliver, hvis man handler kryptoen som en finansiel kontrakt.

Video: Sådan spekulerer du i prisudviklingen på bitcoin hos eToro

Du kan tilmelde dig eToro her.

Derfor kan bitcoin  måske stige endnu mere i 2021

Bitcoin stiger voldsomt i disse dage, men ifølge mange eksperter er der ingen grund til at tro, at bictoins vilde himmelflugt vil stoppe her. Det er der flere årsager til, og dem har vi beskrevet i det følgende.

  1. Udbuddet af bitcoin er det laveste i flere år. Ifølge virksomheden Glassnode, der blandt andet analyserer bitcoin, var der for få uger siden kun omkring 2,4 millioner bitcoin tilgængelig på de største kryptovaluta-børser, og det er det laveste tal i flere år. Dette lavere udbud er omvendt korreleret med prisen, så når udbuddet er faldet, er prisen omvendt steget. Det kan ses på grafen herunder.

Lige nu skabes der kun 900 nye bitcoin om dagen, mod tidligere 1800 bitcoin. Det skyldes, at bitcoin har været udsat for en såkaldt halvering. Denne halvering er indbygget i koden og gør, at der kun udstedes halvt så mange bitcoin som før. Dette giver naturligvis et pres på prisen.

2. I de seneste måneder har efterspørgslen været høj på mange niveauer. Vigtigst af alt er en række virksomheder og meget store fonde på det seneste begyndt at investere meget store milliondollar-beløb i kryptovalutaen, og det betyder, at markedet simpelthen bliver støvsuget for bitcoins i øjeblikket.

Blandt de større aktører, som for nylig har investeret i bitcoin er:

  • Microstrategy:  Ejer nu for 900 mio. dollars i bitcoin og har annonceret, at de har planer om at købe for yderligere 400 mio. dollars mere
  • Ruffer Investment Management: Investerede for 745 mio. USD i kryptovalutaen i november, hvilket udgør omkring 2,7% af fondens samlede aktiver
  • Massachusetts Mutual Life Insurance Company:  Annoncerede, at de i september havde investeret 100 mio. dollars i bitcoin.

Samtidig er den største kryptovaluta også blevet blåstemplet af meget anerkendte investorer. Mest bemærkelsesværdigt to legender inden for investering Stanley Druckenmiller og Paul Tudor Jones, der begge offentligt har udtalt, at de nu invester i bitcoins.

3. De økonomiske vinde blæser i retning af bitcoin. Det skyldes, at centralbankerne i disse år trykker penge i stor stil. Hver eneste gang, der bliver udstedt en ny dollars-seddel, bliver den gamle dollar-seddel mindre værd i henhold til praksis om udbud og efterspørgsel. Bitcoin går derimod den modsatte vej, og det er indbygget i koden, hvor mange bitcoin, der kan udstedes. Det betyder, at mange ser kryptovalutaen som en mulig risikoafdækning mod inflation, en rolle som guld tidligere har haft, og stadig har.

4. Bitcoin bliver mere og mere enkelt at købe og bruge, og det betyder, at bitcoin er et nemt investeringsobjekt for unge. Betalingsvirksomheden PayPal har f.eks. meldt ud, at de vil gøre det lettere for deres brugere at veksle om til kryptovaluta, pg at man nu kan bruge bitcoin til køb på deres platform. I den senere tid er der endda rapporter om, at også Visa er i gang med at lang række kryptorelaterede projekter.

5. Bitcoin er rent teknisk inden i momentum i forhold til kursudviklingen,og det betyder, at man investorer i øjeblikket bliver tiltrukket af investering i bitcoin. Det er en selvforstærkende proces, der kan få kursen til at stige yderligere.

“Det kæmpe hop i prisen har fjernet massevis af salgsordrer fra børserne, og derfor så ser man, at likviditeten på salgssiden er meget tyndere end på købssiden, fordi vi er i et uberørt territorium prismæssigt. Det betyder, at bitcoins pris kan stige hurtigere nu”, vurderer Andrew Tu fra kvant-virksomheden Efficient Frontier.

Bør man investere i bitcoin lige nu?

Man skal naturligvis passe på, når man investerer i bitcoin. Kursen bevæger sig kraftigt, og man kan risikere meget store stigninger, men også meget store fald på kort tid. Man skal derfor ikke investere for mere, end man kan tåle at tabe, og man skal sætte sig grundigt ind i, hvad man gør, hvis man vil investere i bitcoin.

Ikke desto mindre giver bitcoin stadig mulighed for at foretage et godt, asymmetrisk bet, forstået på den måde, at der er en reel mulighed for, at prisen kan flerdoble over de kommende år, det vil sige 200, 300 eller 400% op, mens man stadig kun kan tabe 100% af sin investering. Og disse forhold bør man indrette størrelsen af sin investering efter.

Hvis man er snusfornuftig, kan man vente på en større korrektion på måske 15-25%. Den slags forekommer ofte i kryptovaluta, men man skal kunne klare ærgrelsen, hvis det ikke sker lige med det samme.

Hvis man mener, at bitcoin allerede er løbet for lang, kan man tage et kig på kryptovalutaen Ethereum. Hvor bitcoin af mange opfattes som digital guld, så opfattes Ethereum som digital sølv. Og Ethereum har endnu ikke slået sin egen prisrekord fra 2017. Hvis den ligesom bitcoin skal op og så nye kursrekorder, så er der et stykke vej endnu, og det kan man måske udnytte som investor. Du kan også købe Ethereum hos eToro.

Herunder kan du se et webinar fra invested.dk fra foråret 2020, hvor vi overordnet forklarer bitcoin, og hvad halveringen dengang forventedes at betyde for kursen. Videoen er god, hvis du vil blive lidt klogere på den digitale valuta.

Du kan investere i bitcoin via eToro.

Disclaimer: Flere medlemmer af redaktionen på invested.dk ejer bitcoin og Ethereum. 71% af private mister penge ved at handle CFD hos denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at risikere at miste dine penge. Daytrader.dk modtager betaling fra brokere, der er omtalt på siden. På den måde finansieres siden.

Del denne artikel

Invested.dk