Hvis du er investor, er high-frequency trading (HFT) en del af dit liv, selvom du måske ikke ved det. Du har sandsynligvis købt aktier tilbudt af en computer eller solgt købte aktier, der med det samme bliver solgt af en anden computer. High-frequency trading er blevet et kontroversielt emne på det seneste. I marts og april 2014 offentliggjorde FBI og SEC, at de ville igangsætte en undersøgelse af HFT. Tilfældigvis blev Michael Lewis’ omtalte bog ”Flash Boys: A Wall Street Revolt” udgivet i marts 2014. Michael Lewis, der for to årtier siden blev velkendt for sin bestseller ”Liar’s Poker”, har sammenlignet high-frequency trading med at snyde i poker.
Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog |
HFT er i princippet ikke et forbryderisk og uretfærdigt koncept. Det er et bredere begreb for adskillige tradingstrategier, der involverer køb og salg af finansielle produkter med ekstrem hurtighed. Konceptet udnytter det faktum, at computerprocessorer er blevet så eksponentielt hurtigere, hvilket har gjort, at handelsperioder er blevet indskrænket til millisekunder, mikrosekunder osv. Computere kan identificere markedsmønstre og købe og sælge disse produkter baseret på algoritmer.
Én strategi er at udstå som en market maker, hvor HFT selskaber leverer produkter på købs- og salgssiden. Ved at købe til budprisen og sælge til udbudsprisen, kan high-frequency traders skabe profit svarende til små ører pr. aktier. Dette kan skabe enorme profitter, når det ganges med millioner af aktier.
Faktisk ingenting. Men Michael Lewis og de amerikanske autoriteter har sagt, at high-frequency trading begynder at blive tvivlsomme, når de begynder at rykke deres servere tættere og tættere på børsen for at få information før alle andre. Denne konkurrence blandt tradere, som pludselig er blevet et spørgsmål om geografi er blevet til et våbenkapløb. Og nogle mener, at denne kamp går imod fair play.
Der er også spekulation om, at high-frequency trading er blevet grunden til mange tekniske fejl. Nasdaq blev i oktober 2012 nødt til at annullere al handel af Kraft Foods, efter aktien var steget 29% inden for det første handelsminut.
På grund af volumen af data og virksomhedernes ønske om at holde deres aktiviteter hemmelige, er det svært for regulatorerne at forstå og opstille en normal handelsdag for disse virksomheder. De der debatterer dette emne henviser ofte til ”flash crash”.
Den 6. maj 2010 dykkede Dow Jones indekset pludselig på mystisk vis med 10% på få minutter og steg uforklarligt pludselig igen. SEC offentliggjorde d. 1. oktober 2010 derefter en rapport, der skyldte skylden på en meget stor handel i S&P e-mini futures, hvilket skabte en strømmende effekt imellem high-frequency tradere. Så snart én algoritme hastigt begyndte at sælge, begyndte den næste. Pludselig var det ikke kun high-frequency tradere, der skubbede markedet ned, men alle helt ned til private tradere begyndte at sælge. ”Flash crash” var en sneboldeffekt.
Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her |
Det mest vigtige for offentligheden er, om high-frequency trading skader den private investor. Det er ofte disse personer, der har deres pensionsopsparing inde i markedet, eller de der investerer i markedet for at få bedre afkast end deres lille bankrente. Mange økonomiske studier undersøger netop dette.
En undersøgelse i 2012 lavet af økonomerne Matthew Baron, Jonathan Brogaard og Andrei Kirilenko fokuserede på S&P 500 e-mini futures’ne. Økonomerne fandt ud af, at high-frequency tradere havde en gennemsnitlig profit på 1,92$ for hver kontrakt handlet med store institutionelle investorer og et gennemsnitligt profit på 3,49$, når det var med private investorer. Dette kunne gøre, at den mest aggressive high-frequency trader kunne tjene et dagligt gennemsnitligt profit på 250.000 kr. ifølge den data, der blev samlet i 2010. Rapporten konkluderede, at disse profitter var på vegne af andre tradere, og dette kunne være skyld i, at tradere ville forlade futuresmarkedet.
Selvom økonomerne ikke studerede aktiemarkedet, hvor high-frequency tradere står på en stor del af aktiehandelsvolumen (muligvis 70% eller mere ifølge flere rapporter) siger de, at de sandsynligvis ville drage samme konklusion.
På grund af den forholdsvise friskhed i high-frequency trading, er reguleringer langsomt begyndt at komme. Men en ting der ser ud til at være sikkert er, at HFT ikke hjælper den mindre trader.