Strategier

Sådan tjener du penge på Wyckoff-måden

Den legendariske tekniker Richard Wyckoff skrev om de finansielle markeder på samme tid som Charles Dow, Jesse Livermore og andre ikoniske personligheder i de tidlige årtier af det 20. århundrede. Hans banebrydende tilgang til teknisk analyse har overlevet i den moderne æra og har guidet tradere og investorer på bedste vis i at vælge vindende aktier, de bedste tidspunkter at købe dem på og de mest effektive former for risikostyring.

Hans observationer af kursbevægelser smeltede sammen til Wyckoff Market cyklussen, som giver et overblik over nogle kerneelementer i udviklingen af en trend, der markeres via akkumulering og distribution. Cyklussen består af fire faser: akkumulering, markup, distribution og markdown. Han skitserer også et sæt regler, som bør bruges i forbindelse med hver fase for yderligere at kunne identificere kursens lokalitet inden for det brede spektrum af optrends, nedtrends og sidelæns markeder.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Wyckoff-reglerne

Wyckoffs første regel fortæller tradere og investorer, at markedet og individuelle værdipapirer aldrig bevæger sig på samme måde to gange. I stedet opstår trends via en bred mængde lignende kursmønstre, der har uendelige variationer af størrelser, detaljer og forlængelser, hvor hver inkarnation ændrer sig lige præcist nok til at overraske og forvirre markedsdeltagerne. Mange moderne tradere vil kalde dette for et formskiftende fænomen, der altid er et skridt foran søgen efter profit.

Den anden regel omtaler det meget misforståede emne om markedsrelativitet og fortæller tradere og investorer, at kontekst betyder alt på finansmarkederne. Med andre ord kan man kun vurdere kursbevægelserne i dag ved at sammenligne dem med, hvad der skete i går, sidste uge, sidste måned og sidste år. En følgeslutning til denne regel angiver, at man vil frembringe ukorrekte konklusioner, hvis man som det eneste kigger på i dags kursbevægelser.

Wyckoff skabte nogle simple men meget kraftfulde observerende regler med hensyn til trendgenkendelse. Han fastlagde, at der fandtes tre former for trends: op, ned og flad og tre tidsrammer: kortsigtet, mellemlangsigtet og langsigtet. Han observerede, at trends varierede betydeligt i de forskellige tidsrammer, hvilket satte rammen for fremtidige teknikere i at skabe kraftfulde tradingstrategier baseret på trendenes samspil. Alexander Elders Triple Screen metode, som blev skitseret i Trading for a Living giver et pragtfuldt eksempel som opfølgning på dette arbejde.

 

Wyckoffs markedscyklus

illustration af en optrend efter akkumulation

Den nye cyklus begynder med en akkumuleringsfase, der skaber et handelsinterval. Mønstret viser ofte et fejlpunkt eller et spring, der viser et købs- eller salgsklimaks før en stærk trend, der før eller senere kommer forbi den modsatte ende af intervallet. Det sidste fald består af, at algoritmer udløser en masse stop-loss ordrer, når kursen bryder under bunden, som efterfølgende kommer tilbage over støttelinjen (punktet på grafen som hedder spring).

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Markupfasen kommer bagefter, som måles via hældningen af den nye optrend. Tilbagetrækninger til nye støtteniveauer tilbyder købsmuligheder, som Wyckoff kalder for throwbacks (modstand), hvilket minder meget om de buy-the-dip mønstre, der er meget populære på de moderne markeder i dag. Reakkumuleringsfasen afbryder markupfasen med små konsolideringsmønstre. Hvis tilbagetrækningerne er meget skarpere, kalder Wyckoff dem for korrektioner. Markup og akkumulering fortsætter, indtil disse korrektive faser ikke kan skabe nye højdepunkter.

illustration af nedtrend efter distribution

Dette svigt signalerer starten af distributionsfasen med samme trendkanal som akkumuleringsfasen, men som er markeret af, at de smarte spillere tager deres profit og igen stiller sig på sidelinjen. Dette efterlader værdipapiret i de svages hænder, som er tvunget til at sælge, når intervallet/kanalen fejler via et nedbrud og ny markdownfase. Denne pessimistiske periode skaber throwbacks til nye modstandsniveauer, som kan bruges til at time shorthandler.

Hældningen af den nye nedtrend måler markdownfasen. Denne fase skaber sin egen redistributionsfase, hvor trenden pauser, mens værdipapiret tiltrækker nye positioner, som før eller senere vil blive solgt. Markdownfasen slutter til sidst, når den næste trendkanal eller base signalerer starten af en ny akkumuleringsfase.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Konklusion

Richard Wyckoff udviklede i starten af det 20. århundrede nogle nøgleprincipper i at læse den tekniske del af aktiemarkedet, som vi i denne artikel hurtigt har skitseret. Disse tidsløse koncepter fortsætter gang på gang med at uddanne tradere og investorer næsten 90 år senere.

Del denne artikel

Invested.dk