Strategier

Risiko og gevinst ved investering med margin

Hvad hvis du nu ser en virkelig god investeringsmulighed men ikke har pengene til at putte i den? Vidste du, at det er muligt at låne pengene til at lave denne investering? – en praksis der hedder investering med margin, eller gearing.

Det er meget normalt, at folk låner store summer penge, når de investerer i deres hus. I dette tilfælde er huset sikkerhedsstillelsen i lånet. Så længe ydelserne til lånet betales, så vil husejeren få lov til at blive. Hvis værdien af ejendommen samtidig stiger i værdi, så vil investeringen vokse.

Investering med margin virker på en lignende måde, bortset fra at sikkerhedsstillelsen i dette tilfælde vil være aktier eller andre værdipapirer, som du køber.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Det at købe på margin har dog et dårligt rygte. I 1920’erne var denne praksis en del af grundene til aktiemarkedets krak, da der kom en stor mængde margin calls, hvilket skabte et enormt salg på markedet.

 

Hvordan det virker

Så hvordan virker det? En investor vil måske gerne købe 150 aktier i Apple Inc., fordi han/hun tror, at kursen vil stige. Han/hun har ikke penge nok til at købe 150 aktier, hvilket er 100$ værd (600 kr.). Derfor vælger investoren at smide 10.000$ (60.000 kr.), hvilket er nok til at købe 100 aktier. Hans børsmæglerselskab låner ham/hende de sidste 5.000$, hvor aktierne i sig selv er sikkerhedsstillelsen.

Den lånte mængde er som regel baseret på mæglerens marginkrav, hvilket i sig selv er en procentdel af den investerede mængde (10.000$ i dette tilfælde), som et børsmæglerselskab vil have, investoren har som egenkapital – i bund og grund aktier eller kontanter, som kan sælges for at dække lånet. Børsmæglerselskabers krav varierer, men de starter som regel ved 50%.

I dette eksempel er mæglerens krav 50%, så den lånte mængde er på et maksimum af 5.000$. Hvis kravet var 60%, så ville den højest mulige mængde, investoren kunne låne, være 4.000$ (100%-60%) x (investeret mængde).

Mæglere vil også have det, der kaldes et vedligeholdelseskrav (eller vedligeholdelsesmargin), som er hvor meget, der kræves at være egenkapital for at forhindre aktierne i at blive solgt for at dække lånet, mens investoren venter på at se, om hans/hendes sats er et godt sats. Det betyder, at aktien kan falde, men kun en bestemt mængde før børsmægleren begynder at kræve penge eller værdipapirer for at dække denne gæld. Vedligeholdelseskrav varierer, men de svarer generelt til 30-40% af den lånte mængde.

Hvis de nævnte Apple aktier nu eksempelvis stiger til 120$, så vil investoren måske overveje at sælge dem og tage profitten, fordi aktierne nu er 18.000$ værd. Investoren ville få 13.000$, fordi de 5.000 var lånt af børsmægleren og skal betales tilbage. I realiteten vil der også være nogle renter.

 

Margin calls

Hvis Apple aktien dog vælger at falde til 50$, så vil den totale værdi af aktierne være 9.000$. Det efterlader mægleren med et 5.000$ udestående lån, der er dækket af aktier, som nu er mindre værd. For at afhjælpe dette vil børsmæglerselskabet bede investoren om flere penge, eller de vil sælge aktierne. Dette kendes som et margin call. Hvis investoren ikke kan komme med flere penge inden for 24 timer, vil alt blive solgt for at dække lånet og betale investoren tilbage til et tab. Investoren ville tabe de 5000$, som han/hun lånte af børsmægleren plus aktierne og vil så stå tilbage med 4.000$. Det totale tab: 6.000$ plus eventuelle renter. Havde den samme investor bare købt de 100 Apple aktier og solgt dem med det samme, da kursen ramte 50$ (ikke en god strategi i noget tilfælde), så ville tabet have været begrænset til 5.000$.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Sådan beregner man

Hvis du gerne vil vide, hvilken kurs du vil få et margin call til, er der her en formel, som er nem at huske:

Kurs for margin call = (aktiekurs da aktierne blev købt) x (1 – marginkrav) / (1 – vedligeholdelseskrav).

Det lyder måske indviklet, men det er det ikke. I ovenstående eksempel antager vi, at børsmægleren har et vedligeholdelseskrav på 30%. I dette tilfælde ville aktierne til kurs 100$ blive ganget med (0,5) / (0,7), hvilket giver 0,7142, så margin callet ville komme ved kurs 71,42$.

Investering med margin kan også gøres op i, hvor meget man som investor kan tåle at tabe, ligesom med enhver anden aktieinvestering. Der er dog det twist, at det er med lånte penge, så der er derfor mindre muligheder for at vente og håbe på, at aktien kommer tilbage, hvis den begynder at falde.

 

Konklusion

Investering med margin kan forstærke din profit, hvis satset er godt. Hvis ikke, kan det skrue op for dine tab og koste dig dyrt. For de fleste investorer er det en risikabel forretning, og man bør sandsynligvis ikke bruge det uden at have styr på en strategi, såsom at bruge stop loss.

Del denne artikel

Invested.dk