Spørgsmål

Hvordan bruger hedgefonde gearing?

stor bygning med hedgefondforeningHedgefonde bruger forskellige former for gearing for at skabe et højere afkast. De køber værdipapirer på margin, hvilket betyder, at de gældssætter en mæglers penge for at lave større investeringer. De investerer ved brug af kreditbevillinger i håb om, at deres afkast vil overstige renteudgifterne. Hedgefonde handler også derivater, som de ser på med asymmetrisk risiko: Det maksimale tab er meget mindre end den potentielle gevinst.

 

Hvad er hedgefonde?

Hedgefonde består af store puljer penge, der typisk kommer fra ultra-rige personer eller institutionelle investorer, som fondsforvalteren bruger til at jagte høje afkast via uortodokse investeringsstrategier. Disse strategier indebærer at kigge på undervurderede og overvurderede værdipapirer og derefter tage en lang eller kort position baseret på undersøgelsen samt at bruge optionsstrategier såsom dobbelte præmieforretninger og intervalkontrakter for at kapitalisere på markedsvolatiliteten uden at skulle gætte rigtigt med hensyn til bevægelsens retning.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Køb på margin

En særdeles populær hedgefondmetode for at skabe høje investeringsafkast er ved at købe værdipapirer med gearing. En marginkonto er lig med lånte penge fra en mægler, som bruges til at investere i værdipapirer. Handel på margin forstærker den potentielle gevinst, men det forstærker samtidig også den potentielle risiko. Tag for eksempel en investor, der køber aktier for 10.000 kr., som består af 5.000 af sine egne penge og 5.000 på margin. Aktiens kurs stiger til 20.000 kr. I stedet for blot at fordoble sine penge, hvilket er tilfældet med de 10.000, så har investoren firdoblet sit afkast ved brug af gearing. Antag nu i stedet, at kursen falder til 2.000 kr. I dette tilfælde sælger investoren aktien for et tab på 3.000 og skal tilbagebetale 5.000 kr. til sin mægler med et totalt tab på 8.000 kr. plus renter og kommissioner. På grund af denne gearing har investoren tabt flere penge end med sin originale investering.

 

Kreditbevilling

Når hedgefonde investorer i værdipapirer via brug af kreditbevillinger, så er det med samme princip som med margin, men hvor fonden i stedet låner pengene fra en tredjepart. Så længe den underliggende investering stiger i værdi, er dette en vindende strategi. Dog kan én dårlig investering skabe katastrofale tab, især når man tager renteomkostningerne for lånet i betragtning.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Derivater

Et finansielt derivat er en kontrakt, som er udledt af et underliggende værdipapir. Futures, optioner og swaps er alle eksempler på derivater. Hedgefonde investorer i derivater, fordi de tilbyder asymmetrisk risiko.

Antag, at en aktie handles til 1.000 kr, og fondsforvalteren forventer, den vil stige kraftigt. Ved at købe 1.000 aktier direkte, risikerer han at tabe 1 mio. kr., hvis han gætter forkert, og aktien styrtdykker. Ved i stedet at købe en lille fraktion af aktiekursen, køber han en call option for 1.000 aktier. Dette giver ham muligheden for at købe aktien til dagens kurs på ethvert tidspunkt før en forudbestemt dato. Hvis han gætter korrekt, og aktien stiger, så udnytter han optioner og tjener et hurtigt profit. Hvis han gætter forkert, og aktien ligger stille, eller værre kollapser, så lader han bare optionen løbe ud, og hans tab vil være begrænset til den lille præmie, han har betalt for den.

Del denne artikel

Invested.dk