Basal trading

Gambler eller investerer du, når du trader?

Gambling er defineret ved at satse på tilfælde. Men når der bliver talt om aktiv handel/trading, er gambling pludselig en meget mere kompleks dynamik. Mange tradere gambler uden at vide det.

I denne artikel vil vi kigge på skjulte måder, hvorpå gambling sniger sig ind i tradingens praksis samt den drivkraft, der kan få en person til at trade (og måske gamble) i det hele taget.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Skjulte gamblingtendenser

Det er sandsynligt, at enhver som tror de ikke har gambling tendenser ikke vil indrømme det, hvis det pludselig viser sig, at de faktisk handler som en gambler.

Før vi hopper ind i gamblingtendenserne, når man faktisk trader, er der én tendens som er tydelig i mange mennesker, før de overhovedet begynder at handle. Denne motivation fortsætter med at have indflydelse på tradere, når de skaber erfaring og bliver faste deltagere på markedet.

 

Social imprægnering

Nogle mennesker har måske ikke engang den store interesse i trading og investering i finansmarkederne, men socialt pres forårsager, at de trader eller investerer alligevel. Dette sker ofte, når et stort antal mennesker taler om investering i markederne (ofte når der er opgang). Folk føler sig presset til at føjes af deres sociale gruppe. Derfor investerer de for ikke at føle sig ude.

At købe aktier eller trade for at behage de sociale kræfter er ikke gambling som sådan, hvis folk ved præcist, hvad de laver. Hvis man foretager en finansiel transaktion uden en solid forståelse for investering er det gambling, uanset hvad medierne siger. Sådanne mennesker mangler indsigten til at tage kontrol over lønsomheden af deres valg. Der findes mange variabler på markederne, og misinformation hos investorerne eller traderne skaber et scenarie med gambling. Når man skaber viden og indsigt, bliver oddsene for at tabe mindre, og gamblingtendensen bliver derfor også mindre.

 

Gambling (trading) for spændingens skyld

Selv det at tabe kan vække følelser og en form for tilfredsstillelse, specielt når det handler om social imprægnering. Hvis alle i en social gruppe taber penge på markederne, vil det at tabe penge i en handel tillade personen at deltage i samtalen med sin egen historie. Når en person handler for spændingens skyld, er det med stor sandsynlighed, at han/hun handler med en gamblingtendens i stedet for på en metodisk og testet måde.

Trading på markederne er spændende. Det linker personen til det globale netværk af tradere og investorer med forskellige idéer, baggrunde og værdier.

 

At trade for at vinde og ikke via et handelssystem

At handle på en metodisk og systematisk måde er vigtigt i ethvert scenarie, der baseres på odds. At handle for at vinde virker som den mest indlysende grund til at handle. Hvorfor overhovedet gøre det, hvis du ikke kan vinde? Men der er en skjult fejl, når det kommer til denne form for tænkning/handel. Selvom det at tjene penge er det overordnede ønskede resultat, kan det at handle for at vinde faktisk drive os væk fra at tjene penge. Hvis det at vinde er vores primære motivation, er der stor sandsynlighed for, at det følgende scenarie forekommer: Thomas køber en aktie, som han føler er oversolgt i forhold til resten af markedet. Aktien fortsætter med at falde, hvilket giver ham en dårlig position. I stedet for at indse, at aktien simpelthen ikke er oversolgt, og at der må foregå noget andet, vælger han at beholde aktien og håbe på, at den ville komme tilbage, så han kan vinde (eller være lige) på handlen. Ved at fokusere på at vinde, presser det traderen til ikke at komme ud af dårlige positioner, fordi han/hun derfor ville skulle indrømme, at han/hun tabte handlen.

Gode tradere laver mange tab. De indrømmer, at de tog fejl og gør skaderne små. Det at de ikke behøver vinde hver eneste gang og tage nogle tab, når det viser sig at de burde, gør, at de kan tjene penge over mange handler. Det at beholde positioner efter de originale indgangsvilkår er blevet ændret eller blevet negative betyder, at traderen nu er blevet en gambler og ikke længere bruger logiske handelsmetoder (hvis han/hun overhovedet gjorde det i forvejen).

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Konklusion

Gamblingtendenser ligger dybere, end de fleste folk faktisk opfatter. Gambling kan tage form af, at folk vil bevise noget socialt, hvilket kan lede dem ind i områder, de ikke ved en anelse om. At lade være med at trade via systematik og i stedet gøre det via følelser er en sikker metode til at tabe penge, hvilket indikerer at personen gambler i markederne og sandsynligvis ikke får succes igennem mange handler.

Vil du gerne lære at trade ordenligt? Så læs også vores guide til, hvordan du begynder at trade.

Del denne artikel

Invested.dk