Basal trading

4 tegn på at du er afhængig af investering

At lave investeringer kan være en sjov måde at spilde tiden på en regnfuld dag, men det kan lige så hurtigt ødelægge éns tilværelse. Finansmarkeder er kolde og kyniske. De tilgiver ikke, er ikke til at lege med og grænsen mellem ”hobby” og ”afhængighed” er meget fin. Kompulsiv handel vil fyre dine transaktionsomkostninger, dit stressniveau og tidsfordriv i vejret og væk fra de vigtige ting i dit liv. Her er 4 ting, der kunne være grund til, at du er besat af at investere.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

En online mæglerkonto

Før de online børsmæglere kom på markedet, skulle fremtidige investorer gå igennem finansielle mellemmænd med adgang til børser. Denne proces, som både var besværlig og bekostelig, var en stor mulighed for mellemmænd at træde ind og sænke transaktionsomkostningerne. I 1969 skabte grundlæggelsen af det første elektroniske kommunikationsnetværk (ECN) banen for online børsmæglere, hvilket revolutionerede industrien for evigt. ECN’er er netværk, der automatisk matcher fremtidige købere med fremtidige sælgere på en børs.

Til trods for de fordele, de kommer med, har letheden og komforten ved online børsmæglere fået skub i en retning af usund afhængighed af investering. En investor kan nemt logge ind på sin Saxo, Nordnet eller netbank og lave handler for under 30 kr.

 

Daytrading

Et udbredt symptom på investeringsafhængighed er daytrading. I 1990’erne sagde mange mennesker deres job op for at bruge tiden på at handle med værdipapirer via deres online depotkonto. Den boomende økonomi gjorde det svært at tabe penge, men da boblen bristede, gik mange af disse tradere konkurs og blev arbejdsløse. Moralen i denne historie? At være så god til daytrading, at man kan leve af det er ingen norm. Tænk trods alt på højfrekvenshandel (HFT). Disse er computere, der kører med utroligt komplekse algoritmer, der fører milliarder af penge ud og ind af aktier på millisekunder. Det er meget svært at konkurrere med en masse robotter.

Private, såvel som institutionelle investorer, slår ofte bare sig selv i det spil, der hedder aktiemarkedet. Det er menneskets natur. Mange investorer har det med at sælge lavt og købe højt. Når markedet går op, er der mange spekulative uvidende, der investerer med håbet om, at det vil fortsætte sådan. Ligeså, når meget trækker sig tilbage, vil de samme investorer ofte sælge for at tage deres tab. At tage koldblodede, rationelle beslutninger med dine penge kan være svært, men det betaler sig.

 

Stress og søvnløshed

Hvis du overvåger dag-til-dag bevægelserne på de finansielle markeder, kan det være usundt. Mange undersøgelser har vist, at et tab ikke bliver opvejet med en gevinst i livet: I økonomisk teori kendes dette som ”aversion mod tab”. Som resultat kan investorer, der er besat af præstationen af deres portefølje, nemt stå over for et følelsesmæssigt trauma, der ikke kan balanceres selv med en gevinst.

I Burton Malkiel’s bog ”A Random Walk Down Wall Street” påstår forfatteren, at éns søvnkvalitet er en ekstremt god indikator for sin risikotolerance. Malkiel sammenligner forskellige aktivklasser med forskellige søvnniveauer, såsom investeringsforeninger med en god nattesøvn, udviklingsmarkedsporteføljer med et regelmæssigt mareridt og guld med søvnløshed. Malkiel skaber en god pointe: Kun påtag dig den risiko, du kan holde ud at bære.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Ignorering af offeromkostninger

At bruge al sin tid og sine ressourcer på at være besat af investering er for bekosteligt fra et økonomisk standpunkt. Offeromkostninger kan pålægges investering, fordi de er produktet af spildte aktiviteter. For eksempel kan en rejse til Paris medføre en ekstremt høj offeromkostning i forhold til en rejse til Bahamas med hensyn til, hvor meget sol man kan få. Folk der er besat af investering står måske over for højere offeromkostninger end mere tålmodige og rolige investorer. Offeromkostninger skal have en reel indflydelse på dine beslutninger. Den tid du bruger på at handle hos en online mægler kunne bruges på mere produktive ting, når man tænker på, at det er meget få tradere, der overgår markedet alligevel.

 

Konklusion

En afhængighed af investering kan være svær at diagnosticere i starten, da mange voksne mennesker enten laver investeringer eller ejer en portefølje/værdipapirer på en eller anden måde. De symptomer som er diskuteret i denne artikel vil dog kunne hjælpe dig med at identificere problemer og stoppe det, før det er for sent. Ifølge Paul Samuelson skal investering mere være ”som at se maling tørre eller græs vokse”.

Del denne artikel

Invested.dk