Spørgsmål

Hvorfor har Bitcoins en værdi?

Bitcoin blev lanceret i år 2009 som verdens første decentraliserede, digitale valuta. Fordi den ikke har nogle fysiske værdienheder, eksisterer Bitcoin kun inden for et sammenkædet computernetværk. Dette er dog ikke helt unikt. En stor del af alle ”almindelige” valutaer eksisterer også som en digital kontobalance, hvor der ikke er en fysisk tilsvarende mængde penge.

Bitcoins bliver genereret via nogle komplekse matematiske formler, der køres igennem computer. Den anonyme skaber af Bitcoins satte en grænse for den totale mængde Bitcoin-volumen. Så snart tallet rammer 21 mio., vil Bitcoins stoppe med at blive genereret. Disse digitale mønter kan så købes eller sælges via andre valutaer, bruges som en investering eller bruges til at købe varer og serviceydelser hos de sælgere, der accepterer dem som betaling.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Hvorfor har Bitcoins værdi?

Samfundsøkonomien lærer mennesker, at værdier er subjektive. Varer har økonomisk værdi, fordi folk ønsker dem af en eller anden grund. Valutaer står for forskellige og essentielle funktioner i en økonomi. De gør handel nemmere. Valutaer ”penge” kan bruges til at handle med næsten alle former for varer og serviceydelser.

Antag for eksempel, at en person har 5 stk. stole og ønsker at købe en hund. Uden valuta ville hans eneste mulighed være at finde en stole-ønskende hundeejer. Med valuta, såsom danske kroner, kan han sælge stolene til nogen, der ønsker dem, og så bruge pengene til at købe en hund.

Valutaer giver også en god universel måleenhed af bogføringsmæssige formål. Uden valuta er det for eksempel svært at sammenligne virksomheder, der sælger forskellige produkter. Valuta bruges som en værdidepot, der gør opsparing, investering og bankpraksis nemmere.

 

Hvorfor værdiansætter folk Bitcoins?

Bitcoins har ikke en værdi som en fysisk råvare såsom guld og er ikke et udbredt accepteret og ”lovligt” betalingsmiddel. I stedet har Bitcoins værdi af følgende grunde:

De er populære. Kort sagt accepterer folk og handler med Bitcoins, fordi andre mennesker accepterer og handler med Bitcoins.

Bitcoin er decentraliseret og begrænset. Det er en enorm faktor for Bitcoin-brugere. Det er svært for regeringer at spore og beskatte dem. Og til trods for lovlige betalingsmidler der udstedes af centralbanker, er der sat en begrænsning for det totale antal Bitcoins, hvilket begrænser, hvor meget valutaen kan devaluere under inflation.

Bitcoin agerer som en aktieinvestering. Markedsværdien for Bitcoins har store udsving. De er også et socialt netværk. Bitcoin ”netværket” virker som mange andre online sociale netværk.

 

Her kan du stille et finansielt spørgsmål

Del denne artikel

Invested.dk