Den 27. februar i år 2007 stod det kinesiske aktiemarked over for en korrektion, der skabte svingende markeder over hele verden. Indekset i Shanghai, Shanghai Stock Exchange (SSE), tabte 9% af dets værdi og fik det amerikanske Dow Jones Industrial Average til at falde med 416 point.
Kinas bevægelse mod kapitalisme startede i 1970’erne. Dog blev den først bemærkelsesværdig i 1990’erne, da landet begyndte at se hastig vækst i både produktionen og forbruget, og beboerne i verdens mest befolkede land begynde at få forbedret deres levestandard. Den kinesiske økonomi fortsatte med at varme op i starten af det 21. århundrede, da flere store spillere, såsom investeringsforeninger, skød penge ind i landets forretninger. Med så mange penge der blev ved med strømme ind i landet, begyndte mange af virksomhederne at blive børsnoteret. Virksomheder, der blev handlet på det kinesiske marked, blev handlet til værdier, der lå langt over deres indtjening, da flere og flere investorer ville være med. Dette fik aktiekurserne for de kinesiske virksomheder til at skyde i vejret.
Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog |
Den kinesiske regering begyndte at bekymre sig om, om landets økonomi voksede for hurtigt, og om inflationen var blevet skadelig. Selvom der ikke blev foretaget nogen handlinger, fik rygterne om regeringens indtræden mange investorer til at miste selvtilliden. Shanghai Stock Exchange indekset tabte 9% af dets værdi, da for mange investorer begyndte at sælge ud.
Den integrerede globale økonomi gjorde, at faldet i Kina havde en påvirkning på hele verden. Amerikanske DJIA og andre store indeks faldt alle sammen med SSE. Den globale påvirkning var en lille optakt til den globale påvirkning, som finanskrisen skabte senere på året.