Spørgsmål

Hvad er forskellen på arbitrage og spekulation?

Arbitrage og spekulation er to meget forskellige strategier. Arbitrage har at gøre med et konstant køb og salg af et aktiv for at profitere fra små forskelle i priser. Nogle arbitragører køber aktier på ét marked (for eksempel et finansielt marked i USA som NYSE), mens de samtidig konstant sælger den samme aktie på et andet marked (såsom London Stock Exchange). I USA ville aktien blive handlet i amerikanske dollars, mens den i London ville blive handlet i pund.

Da hvert marked for den samme aktie bevæger sig, kan markedsineffektiviteter, misforhold af kurser og selv valutakurserne for dollar/pund påvirke markedet midlertidigt og skabe profitable arbitragemuligheder. Arbitrage er dog ikke kun begrænset til identiske instrumenter. Arbitragører kan også drage fordel af forudsigelige forhold mellem lignende instrumenter såsom guldfutures og den underligge kurs på fysisk guld.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Fordi arbitrage handler om konstant at købe og sælge et aktiv, er det i bund og grund en form for risikoafdækning og involverer derfor begrænset risiko, hvis det udføres korrekt. Arbitragører indtager ofte store positioner, fordi de forsøger at tjene penge på ekstremt små forskelle i kurser/priser.

Spekulation er på den anden side en form for finansiel strategi, der involverer en betydelig mængde risiko. Finansiel spekulation kan involvere handel med alle former for instrumenter såsom aktier, obligationer, råvarer, valuta, derivater osv. Spekulanter forsøger at tjene penge på stigende og faldende kurser. En trader kan for eksempel åbne en lang position (købe) i en aktieindeks futureskontrakt med forventningen om at profitere fra en stigende kurs. Hvis værdien af indekset stiger, vil traderen måske lukke handlen med fortjeneste. Omvendt, hvis værdien af indekset falder, lukkes handlen måske med et tab.

Spekulanter forsøger i nogle tilfælde også at tjene penge på faldende markeder ved at shorte (shortsælge) instrumentet. Hvis kursen falder, vil positionen være med fortjeneste. Hvis kursen dog stiger, vil handlen være i et tab.

 

Her kan du stille et finansielt spørgsmål

Del denne artikel

Invested.dk