Spørgsmål

Hvad er forskellen mellem profitmargin og driftsmargin?

Begge nøgletal, profitmargin og driftsmargin, måler en virksomheds effektivitet ved at sammenligne virksomhedens profit med dens omkostninger på resultatopgørelsen. I sig selv fortæller disse nøgletal ikke så meget, men de er super værdifulde, hvis man sammenligner med virksomhedens nøgletal fra de forrige år eller med konkurrenternes nøgletal. Forskellen mellem profitmargin og driftsmargin kan fortælle en del og kan hjælpe en virksomhed med at finde områder i dens drift, som går til spilde.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Profitmargin

Der er to former for profitmargin: Bruttoprofitmargin og nettoprofitmargin. Bruttoprofitmarginen reflekterer forholdet mellem virksomhedens bruttoomsætning og vareforbruget, hvor alle variabler der har mindre at gøre med salget af varer vil blive ignoreret. Nettoprofitmarginen tager derudover også hensyn til skatter og rentebetalinger, og den giver et lidt mere detaljeret billede af virksomhedens finansielle helbred, end bruttoprofitmarginen gør.

Begge nøgletal viser, hvor meget af hver krone omsætning der beholdes som indtjening, og de kan være meget brugbare, når man sammenligner virksomheder.

 

Driftsmargin

Driftsmarginen tager et bredere kig på omkostningerne, end profitmarginen gør. Ved at tage hensyn til variable omkostninger såsom lønninger, er driftsmarginen en bedre refleksion af effektiviteten af virksomhedens overordnede prissætningsstrategi. I modsætning til nettoprofitmarginen, tager driftsmarginen ikke hensyn til renteomkostninger.

 

Sammenligning af drifts- og profitmargin

Hvis der er et stort misforhold mellem en virksomheds profitmargin (specielt dens bruttomargin) og dens driftsmargin, så antyder det, at virksomheden er mere effektiv i at skabe og sælge dens produkter men er måske mindre effektiv i at styre træningen af deres medarbejdere, styre administrationen, foretage research eller andre dag-til-dag driftsomkostninger.

 

Her kan du stille et finansielt spørgsmål

Del denne artikel

Invested.dk