Spørgsmål

Hvad er forskellen mellem en kontantkonto og en marginkonto?

Hovedforskellen mellem en kontantkonto og en marginkonto er, at alle transaktioner i en kontantkonto bliver lavet ud fra den tilgængelige mængde penge, der er på kontoen. Når man køber værdipapirer via en kontantkonto skal man have den rette mængde penge til at udføre ordren. Det er også kun muligt at gå langt via en kontantkonto. En marginkonto gør derimod, at man som investor kan låne penge imod værdien af éns aktiver i kontoen for at købe nye positioner eller shorte. På denne måde kan man som investor bruge margin for at geare sin position og tjene penge på både markedets op- og nedture.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

For investorer der ønsker at låne penge til at investere for, kan en marginkonto være meget brugbar og omkostningseffektiv. Når man har gearet sin position via sin marginkonto (købt en position for mere end éns egenkapital), så opkræver mægleren en daglig rente for lånet. Denne rente er ofte meget lavere end traditionelle udlånsrenter fra banker, hvilket gør det meget attraktivt som et kortsigtet lån til at købe investeringer uden at skulle betale for meget i omkostninger.

På et bearmarked kan en investor vælge at indtage en kort position i en aktie, hvis han/hun mener, at kursen sandsynligvis vil falde. Hvis kursen faktisk falder, kan investoren dække sin position ved at indtage en tilsvarende lang position i aktien. Her vil investoren så tjene penge på differencen mellem den mængde han/hun modtog via den foreløbige shorttransaktion og den mængde, han/hun betalte for at købe aktierne tilbage til en lavere kurs, minus diverse omkostninger.

En pessimistisk investor med en kontantkonto ville i dette tilfælde skulle finde andre metoder at drage fordel af det nedadgående marked på, da han/hun kun kan indtage lange positioner.

Marginkonti skal altid vedligeholde et bestemt marginforhold. Hvis kontoen falder under denne grænse, bliver investoren advaret af mægleren om at sætte flere penge ind på kontoen eller bringe kontoværdien ned til grænsen, ellers vil hans/hendes position blive lukket.

 

Her kan du stille et finansielt spørgsmål

Del denne artikel

Invested.dk