Hjem & bil

Sælger du dit hus? Undgå disse fejl

At sælge dit hjem (specielt hvis du ikke har gjort det før) kan være fuld af overraskelser, tidskrævende og følelsesmæssigt udfordrende. Fremmede vil komme forbi dit hus og kigge i skabene og kabinetterne. De vil kritisere et sted, som måske er mere end bare fire vægge og et tag for dig, og så vil de oven i købet tilbyde dig færre penge, end du tror, dit hus er værd. Med ingen erfaring og en meget kompleks og følelsesmæssig transaktion i dine hænder, er det nemt for begyndere at lave mange fejl, men med en smule know-how kan disse små faldgruber blive helt undgået. Læs videre for at finde ud af, hvordan du kan få den højest mulige pris for dit hjem inden for en rimelig tidsramme – uden at tabe sindet.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Fejl nr. 1 – At blive følelsesmæssigt involveret

Så snart du beslutter at sælge dit hjem, kan det være behjælpeligt at begynde at se dig selv som forretningsmand og hussælger i stedet for hjemmets ejer. Ved at kigge på denne transaktion fra et rent finansielt perspektiv kan du distancere dig selv fra de følelsesmæssige aspekter ved at sælge den ejendom, som du uden tvivl har skabt mange minder i.

Forsøg også at huske, hvordan du følte, da du selv købte huset. De fleste købere vil også være i en følelsesmæssig tilstand. Hvis du kan huske, at du ikke bare sælger en ejendom men også et image, en drøm og en livsstil, vil du højst sandsynligt lægge ekstra kræfter i at fremstille og omrokere for at få den absolut bedste pris for dit hjem. Disse ændringer på det ydre vil ikke kun hjælpe på salgsprisen, men vil også hjælpe dig med at skabe denne følelsesmæssige distance, fordi hjemmet vil se mindre genkendeligt ud for dig.

 

Fejl nr. 2 – Ikke at hyre en mægler

Selvom ejendomsmæglere tager en heftig kommission for deres ydelse, bør du ikke rådes til at prøve at sælge dit hjem selv, specielt hvis du ikke har prøvet det før. En god ejendomsmægler vil hjælpe dig med at sætte en fair og konkurrencedygtig salgspris for dit hjem, som vil hæve dine chancer for at sælge hurtigere. En mægler kan også hjælpe med at tage noget af det følelsesmæssige ud af processen ved at interagere direkte med potentielle købere, så du ikke behøver gøre det samt eliminere osere, der kun vil kigge på din ejendom men ikke har en eneste intention om at lægge et bud.

En mægler vil også have mere erfaring i at forhandle transaktioner end dig, hvilket potentielt kan hjælpe dig med at skaffe flere penge, end du selv ville kunne gøre. Og hvis ethvert problem skulle dukke op igennem processen – hvilket der ofte gør – vil en erfaren professionel være der til at hjælpe dig. Til sidst er mæglere bekendt med at stå for alt papirarbejdet samt løse faldgruber med hensyn til transaktionerne, hvilket kan hjælpe med, at processen vil køre meget mere glat.

 

Fejl nr. 3 – At antage, at du skal hyre en mægler

På den anden side er der mange mennesker, der styrer salget af deres hjem selv. Du vil blive nødt til at undersøge og analysere de senest solgte ejendomme inden for dit område samt nuværende ejendomme på markedet for at bestemme en attraktiv salgspris, hvor du samtidig bør huske, at mange af ejendommene på markedet har mæglerens kommission indregnet i prisen, og du måske skal lave et prisnedslag. Du vil være ansvarlig for at markedsføre selv for at nå det maksimale antal af potentielle købere. Du vil også være den person, der viser huset frem og forhandler salget med køberen (køberens mægler), hvilket kan være tidskrævende, stressfuldt og meget følelsesmæssigt for nogle mennesker.

Hvis du vælger ikke at benytte en mægler, så overvej at benytte en ejendomsadvokat, der kan hjælpe dig med de finere kanter ved processen. Selv med advokatens salær kan det at sælge huset selv spare dig flere tusinde kroner. Husk dog på, at køberens mægler vil forvente at blive kompenseret, så du vil ikke kunne spare hele kommissionen, da du vil blive nødt til at betale en lille procentdel af salgsprisen til køberens mægler.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Fejl nr. 4 – At sætte en urealistisk pris

Hvad end du arbejder med en mægler eller alene, er det at sætte den rette pris hovedpunktet. Kan du huske den research af markedet og huspriserne, du selv lavede, da du købte dit hus? Køberne vil lave den samme research, og som sælger skal du være et skridt foran.

Som efterfølge af boligboblen bliver overprissatte ejendomme ikke solgt. Bekymr dig ikke alt for meget over at sætte en pris på den lave side, fordi dette i teorien vil indsamle flere bud, hvilket alligevel vil skubbe prisen op til den sande markedsværdi. Faktisk kan det at underprissætte dit hus være en strategi til at skabe ekstra interesse.

 

Fejl nr. 5 – At forvente at få din udbudspris

Enhver klog køber vil forhandle, og hvis du gerne vil fuldføre salget, vil du blive nødt til at spille spillet. De fleste mennesker vil gerne annoncere deres ejendom til en pris, som vil tiltrække købere men stadig efterlade lidt plads til forhandling. Dette kan få køberen til at føle, at han/hun får en god værdi. Hvad end du ender med mere eller mindre end din udbudspris, er det selvfølgelig afhængigt af, om du er på købers marked eller sælgers marked, og hvor godt du fremviser dit hjem.

 

Fejl nr. 6 – At sælge om vinteren (når du har mulighed for andet)

Vinteren (især omkring jul og nytår) er normalt en langsom tid for ejendomsmarkedet. Folk har travlt med sociale arrangementer, og det kolde vejr gør det mere attraktivt at blive hjemme. Fordi der sandsynligvis vil være færre folk til at kigge, kan det måske tage længere tid for at sælge dit hjem, og du får måske ikke så mange penge. Men samtidig kan du også bruge argumentet, at til trods for der måske er færre købere, vil der også være færre konkurrerende sælgere.

 

Fejl nr. 7 – At sløse med annoncebilleder

Næsten alle boligkøbere kigger online nu om dage, og rigtig mange af disse ejendomme har billeder, så du skyder dig selv i foden, hvis du ikke også bidrager med billeder. Samtidig er der mange dårlige billeder af de ejendomme, der er til salg, så hvis du gør jobbet godt, kan du adskille din annonce fra de andre og generere ekstra interesse. Gode billeder bør være friske og skarpe, bør være taget i dagslys og bør vise dit hjems bedste sider.

 

Fejl nr. 8 – At prøve at skjule alvorlige problemer

Ethvert problem med ejendommen vil blive opdaget under køberens inspektion, så det er ikke det værd at prøve at skjule det. Enten løs problemet på forhånd, prissæt ejendommen under markedsværdien som opvejning af problemet eller annoncér ejendommen til en normal pris men tilbyd køberen kredit til at fikse problemet. Indse, at hvis du ikke ordner problemet på forhånd, vil du måske skræmme en stor mængde købere væk. Det kan være en god idé at få sit hjem undersøgt, hvis du gerne vil undgå dyre overraskelser, så snart huset er under kontrakt.

 

Fejl nr. 9 – Ikke at forberede dit hjem til salg

Sælgere der ikke rengør og forbereder sit hjem smider penge lige ud af vinduet. Hvis du ikke kan hyre en professionel, er det helt fint – der er mange ting, du selv kan klare. Hvis man dog ikke kan gøre disse ting, vil det kun reducere salgsprisen og måske forhindre én i at sælge overhovedet. Hvis du for eksempel har valgt ikke at fikse små problemer som et ødelagt håndtag, vil køberen måske spekulere på, om huset har større og dyrere problemer, som ikke er blevet sagt. Få en ven eller mægler med nogle friske øjne til at pege på områder ved dit hjem, som skal have en kærlig hånd, fordi du måske selv er immun over for problemer, da det er dit eget hjem.

Fejl nr. 10 – Ikke at imødekomme potentielle købere

Hvis nogen gerne vil kigge på din ejendom, vil du blive nødt til at imødekomme denne person, selv hvis det er ubelejligt for dig. Og ja, du vil blive nødt til at rengøre og rydde hele huset op før hvert eneste besøg. En køber vil ikke vide eller vil være ligeglad med, om dit hus var rent sidste uge, hvis det ikke er rent, når han/hun kigger på det. Det kræver meget arbejde, men fokusér på belønningen.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Konklusion

Selv hvis du gør alle disse ting, når du sælger dit hjem, er det bedst er forberede dig mentalt og finansielt på overraskende scenarier. Huset vil måske sidde på markedet i meget længere tid, end du forventer, specielt på et faldende marked. Hvis du ikke kan finde en køber i tide, ender du måske med at skulle betale af på to lån, hvor du måske vil blive nødt til at leje dit hjem ud, indtil du kan finde en køber. Men hvis du dog undgår de fejl, som er nævnt i denne artikel, vil det hjælpe dig rigtig langt.

Del denne artikel

Invested.dk