Budget

Investér eller reducér gæld?

Mange investorer står ofte over for dilemmaet om enten at betale sin gæld ned med sine overskydende penge eller investere dem med håbet om at vokse dem til endnu større velstand. Hvis du betaler for meget gæld af og reducerer din gældsætningsgrad, er der måske ikke de optimale aktiver at hente, når du går på pension. Omvendt, hvis du er for aggressiv, kan du måske ende med at tabe det hele. For at beslutte om du skal betale din gæld eller investere, bør du overveje dine bedste investeringsmuligheder, din risikotolerance og pengestrømssituation.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Investeringsmuligheder

Fra et matematisk perspektiv bør din beslutning baseres på din omkostning ved at låne efter skat vs. dit afkast ved investering efter skat. Antag for eksempel, at du betaler 45% i skat og har et 30-årigt lån med en fast rente på 6%. Fordi du kan bruge din renteudgift som fradrag, vil din sande omkostning ved gæld efter skat være ca. 4%.

Hvis du har en diversificeret portefølje med investeringer, der indeholder både aktier og obligationer med fast indtægt, vil du måske finde ud af, at dit afkast efter skat vil være højere end din omkostninger ved gæld efter skat. Hvis dit lån for eksempel er til en lavere rente, og du er investeret i mere risikofyldte værdipapirer (såsom small cap aktier), så ville investering være den bedre mulighed. Hvis du er iværksætter, vil du måske også investere i din forretning i stedet for at reducere din gæld. Hvis du på den anden side er tæt på at pensionere og din investeringsprofil er mere konservativ, så vil det måske være bedst at bruge pengene på at reducere din gæld.

 

Risikotolerance

Når man skal bestemme sin risiko, skal man tage højde for følgende ting:

  • Alder
  • Indkomst
  • Indtjeningsevne
  • Tidshorisont
  • Skattesituation
  • Andre unikke kriterier

Hvis du for eksempel er ung og har mulighed for at tjene alle de penge tilbage, som du evt. kunne tabe, og du har en høj disponibel indkomst i forhold til din livsstil, så har du måske højere risikotolerance og har bedre mulighed for at investere mere aggressivt i forhold til at nedbringe gæld.

I stedet for at investere den overskydende mængde penge i aktier eller andre aktiver med forholdsvis høj risiko, kan du måske også vælge at holde en større portion i kontanter og investeringer med fast indkomst. Jo længere tidshorisont du har, indtil du stopper med at arbejde, des større potentielle gevinst vil du kunne nyde ved at investere i stedet for at reducere din gæld, fordi historien har vist, at aktier i gennemsnit stiger 10% eller om året (før skat) over tid.

Du bør også overveje din villighed til at påtage dig risiko. Din personlighed vil her bestemme, hvad du bør gøre. Hvis du er en aggressiv investor, vil du sandsynligvis investere dine ekstra penge i stedet for at nedbringe gæld. Hvis du er rimelig risikoavers i en sådan forstand, at du ikke kan tåle tanken om potentielt at tabe penge via investering samt hader enhver form for gæld, vil du nok have det bedre med at nedbringe din gæld.

Dog kan denne strategi give tilbageslag. Mens de fleste investorer tror, at det at nedbetale sin gæld er den mest konservative beslutning at tage, kan det at nedbringe (men ikke fjerne gæld) faktisk give det modsatte resultat end det, der var meningen. Hvis man som investor for eksempel vælger aggressivt at nedbringe sin gæld, indtil man har en meget lille kontantreserve, kan det være en meget dårlig beslutning, hvis man mister sit arbejde og stadig skal betale de månedlige ydelser til lånet.

 

Kontanter og gæld

De fleste økonomiske rådgivere giver det råd, at man skal gemme, hvad der svarer til mindst seks måneders udgifter i kontanter, og at man ikke bør have et gæld/indkomst forhold på mere end 25%-33% af sin indkomst før skat. Før du begynder at investere eller reducere din gæld, bør du opbygge denne sikkerhed først, så du er godt rustet mod enhver slem hændelse, der kunne ske i dit liv.

Som det næste bør du eliminere enhver gæld på dit kreditkort. Denne gæld har ofte en rente, som er højere end det, de fleste investeringer tjener før skat. At nedbetale din gæld sparer dig for den mængde, du betaler i rente. Hvis dit gæld/indkomst forhold derfor er for højt, fokuser da på at nedbetale din gæld, før du investerer. Hvis du har opbygget en solid kontantreserve og har et fornuftig gæld/indkomst forhold, kan du sikkert investere.

Husk på, at gæld (såsom realkreditlån) ikke er dårligt. Hvis du har en god kreditvurdering, vil dit afkast på investeringer efter skat sandsynligvis være højere end dine omkostninger ved gæld efter skat.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Hvis du er selvstændig, kan det at have kontanter på hånden betyde en hel del for din forretning. Antag for eksempel, at en iværksætter med en rimelig stram pengestrøm pludselig får en uventet ekstrafortjeneste på 100.000 kr., og han/hun har en gæld på samme mængde, nemlig 100.000 kr. Den ene forpligtelse ligger på 30.000 kr. til en 7% rente, og den anden ligger på 70.000 kr. til en 8% rente.

Selvom begge forpligtelser vil kunne blive betalt af, har iværksætteren valgt kun at betale den ene af for at holde på kontanterne. Forpligtelsen på 30.000 kr. har en månedlig betaling på 990 kr., mens den på 70.000 kr. har en månedlig betaling på 670 kr. Logisk set vil det være bedst at eliminere forpligtelsen på 70.000 kr. først på grund af den højere rente. I dette tilfælde vil det dog måske give mere mening at eliminere den, der bedst kan forbedre pengestrømmen. Med andre ord kan det at eliminere forpligtelsen på 30.000 kr. med det samme give iværksætteren næsten 1000 kr. ekstra om måneden til hans/hendes pengestrøm. De resterende 70.000 kr. kan bruges til at udvide forretningen eller som en reserve til nødsituationer.

 

Konklusion

Når man overvejer, om man skal nedbringe sin gæld eller investere sine overskydende penge, afhænger det ikke kun af de samfundsøkonomiske tilstande med også af ens egen økonomiske situation. Tricket er at sætte fornuftige finansielle mål samt evaluere éns muligheder, sin risikotolerance og sin pengestrøm.

Del denne artikel

Invested.dk