nyhed

Regnskaber fra tech-giganterne: Hvad kan vi forvente?

I løbet af 2023 har amerikanske Big Tech-aktier oplevet et stærkt comeback, og aktiekurserne er steget med mellem 35-180%. Det har været et imponerende år for sektoren, men spørgsmålet er, hvor længe dette rally kan fortsætte, og om der stadig er potentiale for yderligere vækst.

De store amerikanske IT-giganter som Microsoft, Alphabet, Meta, Amazon, og Apple, har alle haft et stærkt comeback i år. Forventningerne til selskaberne er enorme, og investorerne ser frem til de kommende kvartalsregnskaber for at vurdere, om aktierne kan opretholde deres momentum.

Microsoft – i førerposition på AI

Microsoft er blandt de førende i sektoren og har haft et stærkt år. Med lanceringen af ChatGPT fra OpenAI, som Microsoft er medejer af, har generative AI taget en central plads i deres strategi. Microsofts cloud computing-tjeneste, Azure, er blevet stadig mere populær, og det har nu sikret Microsoft andenpladsen på verdensplan efter Amazon. Siden januar har Microsoft tilbudt servicen Azure OpenAI Service, hvilket har givet kunderne adgang til OpenAI’s modeller såsom GPT-4, DALL-E 2 og Codex. Partnerskabet med OpenAI har positioneret Microsoft i en central rolle i forhold til det nuværende AI-boom.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Samtidig har Microsoft planer om at inkorporere generative AI i deres produkter, herunder Word og Excel, hvilket forventes at forbedre brugervenligheden og vil øge indtægterne, da prisen for at få adgang til disse funktioner kommer til at blive 30 dollar per måned, som lægges oven i det almindelig abonnement på Microsoft 365. Når regnskabet offentliggøres den 25. juli efter markedsluk, vil analytikere og investorer være særligt opmærksomme på, hvordan udviklingen omkring ChatGPT og generative AI påvirker Microsofts cloud-forretning, da forventningerne til selskabets præstationer er høje.

Alphabet vil overgå ChatGpt

Alphabet er en anden spiller med stort potentiale inden for AI. Ved sidste kvartalsregnskab genererede deres cloud-division for første gang overskud, hvilket har været positivt for aktien. Alphabet har reageret på lanceringen af ChatGPT ved lancere deres egen chatbot, Bard. På samme måde som Microsoft planlægger Alphabet at integrere AI-værktøjer i deres Workspace-programmer.

Alphabet har også annonceret, at de er i gang med at udvikle værktøjer, der vil overgå ChatGPT. Selvom det kan tage tid, før produkterne er klar til brug, viser det, at Alphabet er helt med fremme rent teknologisk. Dette kan være afgørende for aktiens langsigtede perspektiver. Når Alphabet præsenterer deres regnskab den 25. juli, vil investorerne nøje overveje, om selskabet opretholder momentum i annonce-forretningen, der stadig udgør hovedparten af deres omsætning.

Meta – en stærk vending

Meta-aktien har oplevet en bemærkelsesværdig vending efter et år med negativ vækst. Ved sidste kvartalsregnskab oplevede Meta en positiv vækst i omsætningen, og investorerne vil interessere sig for, om dette comeback i annonce-forretningen kan fastholdes. Meta har også fokus på AI, og deres sprogmodel LLaMA, som er deres svar på GPT, er blevet gjort åben for alle i open source-communityet. Dette træk har styrket Meta, da de har allieret sig med tusindvis af udviklere. Ved regnskabsaflæggelsen vil analytikere også se på, hvordan Meta effektiviserer og styrer udgifterne i Reality Labs, som arbejder på udviklingen af Metaverse – en tredimensionel videreudvikling af internettet.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Amazon – medvind som markedsleder på cloud computing

Amazon har som markedsleder på cloud computing-markedet også haft gavn af den stigende interesse i generative AI. Forventningerne er, at cloud-markedet vil vokse med 14-20% årligt i resten af årtiet, og Amazons cloud-division, AWS, forventes at drage fordel af denne udvikling. Spørgsmålet, der bekymrer investorer, er, om AWS kan fastholde sin markedsandel i konkurrence med stærke konkurrenter som Microsoft og Alphabet, der begge er toneangivende inden for AI.

Amazon har også indgået satsningen på large language models ved at introducere tjenesten Bedrock, som giver AWS-kunder adgang til modeller fra AI21 Labs, Anthropic, Stability AI og Amazon via et API. Dette træk ventes at bidrage til Amazons succes, hvis generative AI bliver så stort, som mange forudser. Analytikerne vil nøje vurdere, om væksten i cloud-forretningen fortsætter med pæne tocifrede procenter, når regnskabet offentliggøres den 27. juli.

Apple – næsten en milliard abonnenter

Apple, der har været en af de mest succesfulde brands, står stadig stærkt, selvom de har svært ved at opretholde tidligere vækstrater. Apple har imidlertid andre styrker, som gør aktien attraktiv for investorer. Virksomheden bruger store summer på at tilbagekøbe egne aktier, hvilket har en positiv effekt på aktiens værdi. Derudover har Apple opbygget en lovende forretning inden for “services”-området, herunder iCloud-backup, Apple TV+ og Apple Music. Ved sidste regnskab havde Apple 975 mio. (!) abonnenter på deres services, og virksomheden har ”pricing power” på nogle af disse produkter, hvilket giver dem en fordel i markedet.

Ved regnskabsaflæggelsen den 3. august vil investorerne være særligt interesserede i, om væksten i services-forretningen fortsætter med en højere overskudsgrad end andre forretningsområder.

NVIDIA – årets vinderaktie

NVIDIA har haft et fantastisk år og været en af de bedst præsterende aktier. Ved offentliggørelsen af deres salgsprognose for andet kvartal i år steg aktien eksplosivt i værdi. Forventningerne til virksomheden er høje, og mange analytikere har stadig en købsanbefaling på aktien. NVIDIA forventer en omsætning på 11 mia. dollar i andet kvartal, og investorer vil nøje følge, om de lever op til dette estimat, samt hvordan deres fremtidsudsigter er for de kommende kvartaler.

Dog er der også bekymring omkring eksportkontrol af AI-chips til Kina, som USA forventes at implementere. Dette kan potentielt påvirke NVIDIA negativt og få nogle investorer til at være forsigtige med deres investeringer i selskabet.

NVIDIA aflægger først regnskab henimod slutningen af august.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Makroøkonomiske medvinde og modvinde

Makroøkonomiske faktorer spiller også en vigtig rolle for Big Tech-virksomhederne. Højere renter kan påvirke forbrugernes og virksomhedernes efterspørgsel, hvilket igen kan påvirke indtægterne fra annoncer samt investeringer i cloud computing. Inflation og en mulig recession kan også påvirke aktiekurserne, hvis den makroøkonomiske udvikling går i den forkerte retning.

For at investere i Big Tech-selskaberne er det vigtigt at sprede risikoen. Dette kan gøres ved at købe aktierne enkeltvis eller igennem ETF’er, som giver mulighed for en mere diversificeret portefølje. Det er også vigtigt at overveje ens eget skattemiljø, da det kan have betydning for, hvilke ETF’er der er mest fordelagtige.

Alt i alt har første halvdel af 2023 været en succes for Big Tech-aktierne, men det er afgørende at holde øje med de kommende regnskaber og den makroøkonomiske udvikling for at vurdere, om sektoren fortsat vil storme frem i anden halvdel af året. Investorerne bør være opmærksomme på de potentielle risici, men samtidig være åbne for de spændende muligheder, som AI og generative AI kan bringe til disse teknologigiganter.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog
Del denne artikel

Invested.dk