Investering

Hvorfor hverken dig eller investeringseksperterne slår markedet

Selvom det kan lyde forholdsvis nemt at slå markedsafkastet, når du handler aktier, så er det i realiteten dog næsten umuligt. Megen forskning på området tyder på, at hverken private investorer eller investeringseksperter i gennemsnit formår at slå markedet efter omkostninger.

Det er kun indeksfondene, der formår at følge med markedet på den lange bane. Hos invested.dk afholder vi derfor gratis webinar den 20. juni om investering i netop indeksfonde.

Stol ikke blindt på investeringseksperterne

De færreste børseksperter formår at slå markedet på den lange bane. Det ser ikke bedre ud for private. Lige nu kan du deltage i et webinar hos invested.dk, hvor du lærer at droppe enkelt-aktier og i stedet satse direkte på markedsudviklingen. Tilmeld dig her.

Det amerikanske anderkendte kreditvurderingsbureau, Standard & Poors Indiced vs Active rapport (SPIVA), har for nyligt undersøgt performance af en lang række aktivt forvaltede investeringsfonde.

Konklusionen var entydig. Hverken de aktive- aktie eller obligationsfonde formåede at slå markedet efter omkostninger. Faktisk tabte hele 70 % af alle undersøgte fonde til markedet sidste år (år 2018). Endnu værre så det ud over længere horisonter. De sidste 5 år tabte 85 % til markedet og efter 15 år tabte hele 92 % til markedet.

I gennemsnit tabte hver fond efter omkostninger 1,36 % til markedet i 2018. Med tanke på renters-rente effekten, vil du på længere sigt miste rigtigt meget i afkast, sammenlignet med hvis du havde investeret i passive indeksfonde. Indeksfonde er i disse år i stærk fremgang globalt set samt i Danmark. Denne fremgang kan skyldes den store underperformance i de aktive investeringsfonde. Hos invested.dk afholder vi derfor gratis webinar den 20. juni om investering i netop passive indeksfonde.

Spil ikke plat eller krone med din formue ved selv at investere

Det er ikke kun investeringseksperterne, der ikke slår markedet. Et spillergén kombineret med en overdreven selvtillid kan som privatinvestor koste din formue rigtig dyrt i investeringsøjemed.

Mange mennesker lider af et spillergén, som de ofte har svært ved selv at kontrollere. De spiller eksempelvis poker på nettet, køber lottokuponer i kiosken, går på casino og/eller tipper. Nogle af disse får afløb for deres spillelyst på aktiemarkedet, hvor de sommetider bilder sig selv ind, at de er den nye Warren Buffet og at de er i stand til at slå markedet betydeligt. De læser måske Børsen hver dag og har en omgangskreds, hvor aktiesnakken hyppigt florerer, og det tror de hjælper dem med at finde ”vinderaktierne”.

De lider altså både af en spillelyst samt en overdreven selvtillid og dermed tro på, at de er i stand til at slå markedet (vel at mærke efter omkostninger).

Undersøgelser viser at den overdrevne selvtillid fører til hyppigere handel, hvilket er meget omkostningsfuldt med tanke på handelsomkostningerne derved.

Forskning i USA har vist, at de 20 % mest handlende personer, underperformede markedet med hele 10 % (risikojusteret nettoafkast) om året.

Det er dog ikke kun de mest handlende, der ikke formår at slå markedet. Over en bred kam underperformede den gennemsnitlige investor markedet med mere end 3 % om året.
En årlig gennemsnitlig underperformance på over 3 % er stærkt formueforringende, hvis markedet over lang sigt årligt forventes at stige med gennemsnitligt 5-8 % (hvilket markeder historisk set har gjort).

Chancerne er altså meget ringe for at slå markedet, hvis du enten selv vil forvalte dine penge ved selv at handle eller du får dine penge forvaltet aktivt af investeringseksperter. Selvom det ikke er umuligt at slå markedet, så kan være du er bedst tjent med at investere i passive indeksfonde. Hos invested.dk afholder vi derfor gratis webinar den 20. juni om investering i netop passive indeksfonde.

Denne artikel baserer sig på data fra bogen “Behavioral Finance (Lucy F. Ackert & Richard Deaves) (2014), og artiklen er skabt i samarbejde med NORD.Investments. 

Del denne artikel

Invested.dk