fbpx

Analyser & meninger

Ekspert: Din risiko-profil er alt for lav

Du skal ikke være så bange for at komme ind i markedet på et ”forkert” tidspunkt i forhold til prisniveaet. Over tid stiger markedet nemlig støt, og så bliver forskellen udlignet, så det ender med at betyde meget lidt, hvornår du købte.

Det er konklusionen fra Jens Balle, der er forfatter og foredragsholder med mere end 30 års erfaring med de finansielle markeder

Jens Balle har blandt andet kigget på tre investerings-strategier i det danske KFX 20-indeks fra 1997 og frem til 2019. I forsøget lader han tre fiktive investorer spare et beløb op hvert år, og giver dem tre investeringsstrategier:

A. Investerer hvert år den 1. januar
B. Køber på den billigste pris hvert år
C. Er uheldig og får købt på den dyreste pris hvert år

Det viser sig, at kun ganske få procentpoint adskiller de tre investerings-strategier fra hinanden. Er du heldig at købe på det laveste tidspunkt hvert år, så får du 9,4% i afkast, og hvis du er uheldig at købe på det dyreste tidspunkt hvert år, så får du i gennemsnit 6,8% i afkast i perioden. Disse to ”strategier” er dog umulige at følge, da man som investor jo ikke ved, hvornår markedet er dyrt eller billigt.

Køb aktier fra hele verden samt mulighed for shorting, hvis markedet falder >>> Brug Markets

Den nemmeste strategi er derfor at købe helt mekanisk den 1. januar hvert år – i så fald bliver afkastet hele 8,3% i gennemsnit over perioden. Altså ganske tæt på samme afkast, som hvis du er heldig at købe til den billigste pris hvert år.

”Lige nu har vi danskere sat ny rekord i indestående på konto i danske banker. Penge der lige så stille bliver mindre værd – blandt andet fordi flere og flere banker indfører negative renter. Har du en tidshorisont på bare 3-5 år er aktier slet ikke så farlige. Det er bare om at komme i gang”, siger Jens Balle.

Jens Balle har tidligere udgivet Hulemænd i habitter om adfærdsøkonomi, nudge og adfærdsdesign og i øjeblikket skriver han på Bedre investering  En bog om investorer og de fejl vi typisk begår, når vi investerer.

Jens Balle forklarer også ovenstående pointer i de to følgende videoer:

image_pdfimage_print
Del denne artikel

Invested.dk