Markeder

Top 10 største børsintroduktioner (IPO’er) nogensinde

Alibabas svimlende børsintroduktion til 25 mia. dollars knuste for nyligt alle rekorder og blev den største IPO nogensinde. Men hvordan ligger Alibaba sammenlignet med andre enorme IPO’er? Vi har samlet en liste med top 10 af de største børsintroduktioner nogensinde. Listen vil måske overraske dig. Der ligger kun én amerikansk virksomhed i top 5 (hint: ikke Facebook). Kinesiske selskaber fylder 3 af pladserne i top 5.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Top 10 globale IPO’er

1. Alibaba Holdings Group, en diversificeret, online e-commerce virksomhed baseret i Kina, blev børsnoteret den 18. september 2014 til den nette sum af 21,8 mia. dollars. Fire dage senere brugte underwritere en mulighed for at sælge flere aktier, hvilket skubbede den totale IPO op til 25 mia. dollars. Selvom teknologivirksomheder traditionelt set bliver noteret på NASDAQ, så valgte Alibaba the New York Stock Exchange til sin debut og benyttede sig af underwriting primært fra Credit Suisse.

2. ABC Bank, også kendt som Agricultural Bank of China (noteret på børsen i Shanghai og Hong Kong), er en af Kinas største banker. ABC Bank blev børsnoteret den 7. juli 2010 til en IPO, der skaffede 19,228 mia. dollars. Den efterfølgende overtildelingsoption af Goldman Sachs bragte den totale værdi over 22 mia. dollars.

3. ICBC Bank, eller Industrial and Commercial Bank of China (noteret på børsen i Shanghai og Hong Kong), blev børsnoteret den 20. oktober 2006 og indbragte en total værdi af 19,092 mia. dollars. På det tidspunkt var ICBC Bank den største kinesiske bank.

4. NTT DoCoMo, en Tokyo-baseret telekommunikationsvirksomhed, blev børsnoteret den 22. oktober 1998 og indbragte 18,099 mia. dollars. Med underwriting fra Goldman Sachs gjorde denne IPO NTT til den virksomhed med den tredjestørste markedsværdi i Japan.

5. Visa Inc. sniger sig ind i top 5. Denne debet- og kreditkortvirksomhed indtog det offentlige marked den 18. marts 2008 og skaffede 17,864 mia. dollars – ikke nogen lille sum midt i den finansielle krise. Det er den største børsintroduktion for en amerikansk virksomhed nogensinde.

6. AIA, et Hong Kong-baseret investerings- og forsikringsselskab, blev børsnoteret den 21. oktober 2010. Der blev skaffet 17,816 mia. dollars.

7. Enel S.p.A. blev børsnoteret på the New York Stock Exchange den 1. november 1999 efter der blev indbragt 16,452 mia. dollars. Denne italienske virksomhed konkurrerer på gas- og elmarkedet i Europa og USA. Det er den eneste forsyningsvirksomhed på denne liste.

8. Facebook var en af de mest hypede IPO’er i finansverdenens historie. De blev børsnoteret den 1. maj 2012 og skaffede 16,007 mia. dollars. Igennem processen opstod der mange problemer i forbindelse med trading og tvivlsomme informationsbeskyldninger. Til trods for det blev de stadig den største teknologiske IPO i USA’s historie.

9. General Motors fik sin debut på børsen den 17. november 2010 efter at opstået fra en konkursbegæring et år tidligere. Denne amerikanske bilproducent skaffede 15,774 mia. dollars under sin børsnotering.

10. Nippon Tel er en Tokyo-baseret telekommunikationsvirksomhed. Dette er den ældste IPO på listen. Virksomheden skaffede 15,301 mia. dollars den 9. februar 1987.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Konklusion

Den meget hypede Alibaba IPO var den største nogensinde. Et lille kig tilbage i historien over de top 10 globale IPO’er igennem tiden viser, at asiatiske virksomheder dominerer på denne front.

Del denne artikel

Invested.dk