Markeder

Skal investorer gøre sig klar til en ny Dot-Com boble?

Igennem de seneste år er den finansielle presse blevet fyldt med historier omkring det femte år af det nuværende bull marked. Bunden på markedet kom i marts 2009, og meget få ville have troet, at de næste fem år ville bringe er så glimrende marked med så store afkast.

Tilbage i marts 2000 under Dot-Com krisen ramte Nasdaq et niveau på 5000 for første gang nogensinde. Et par dage senere begyndte indekset dog at styrtdykke, og røg under 1500 nogle få år efter.

Grunden til faldet af Nasdaq generelt og specielt Dot-Com aktier i 2000 var, at værdiansættelser blev uforbundet fra virksomhedernes fundamentaler. Der var simpelthen ikke nogen måde, der kunne retfærdiggøre aktiepriserne i kontekst til salg eller profit, og mange investeringer blev derefter ren historie.

Da det er mere end et årti siden, er det let at glemme denne lektie. Men det burde du ikke. Imens S&P 500 indekset forbløffende er steget med 150% over de sidste fem år, og Nasdaq er steget med endnu mere forbløffende 200%, er en portion af ledende internetaktier (PNQI) steget med mere end 400%. Det svarer ca. til en stigning på 70% pr. år.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Forskellige tider

Grunden til at få investorer taler om Dot-Com boblen lige nu er, at den nuværende gruppe af Dot-Com stjerner har en solid omsætning og viser imponerende vækstrater. Dot-Com stjernerne i 00’erne var konstrueret for at tilfredsstille investeringsrådgivere og desperate IPO investorer.

I dag skal vi efter 400% stigning lige tage en pause og se, om vi kan drage en forbindelse mellem virksomhedernes fundamenter og nuværende kursniveauer.

For begyndere kan du kaste al boblesnak ud af vinduet omkring enhver virksomhed, der har bevist dens værd til at generere fri pengestrøm (Free Cash Flow – FCF). Dette undtager Google (Nasdaq: GOOG) fra bunken, da de har genereret mere end 10 milliarder dollars i fri pengestrøm over de seneste tre år.

De fleste af resten af internetbunken kan smides ind i to kategorier: Modne forretninger og yngre nystartere.

I den første kategori har vi eBay (Nasdaq: EBAY) samt Priceline.com (Nasdaq:PCLN) og Amazon.com (Nasdaq: AMZN).

Lad os tage et lille kig på eBay og Priceline for at se, om de er i en boble. Vokser disse virksomheder for det første i en solid fart, og forventes de at fortsætte med det?

Vækstrater for eBay og Priceline

Evnen til at bibeholde en tocifret vækst i den forudsigelige fremtid er imponerende, og international ekspansion får meget af æren. Dog er følgende forudsigelser ikke inkluderet i 2014 og 2015. eBay’s PayPal afdeling er højvækstmotoren, dog planlægger voksende betalingsplatforme fra Square, Google og Amazon at indtage markedsandele.

Priceline forventer at se fartsænkning i deres vækst (se skema) mest på grund af markedsmætning.

Er de to aktier så overvurderet? Lad os kigge på, hvordan de er vurderet i kontekst af schweiziske UBS’ finansielle forventninger til de to virksomheder.

Forventet nøgletal for eBay og Priceline 2016

Konklusionen er, at disse aktier ikke er i nogen boble, men deres værdiansættelser er skyhøje.

Priceline er en imponerende virksomhed med brutto- og driftsmargin i vejret. Aktierne sælges for næsten 20 gange prisen af den forventede frie pengestrøm for 2016, og det er usandsynligt, at fri pengestrøm vil vokse med en hast efter 2016. eBay viser lavere nøgleværdier og er tættere på en fair værdisættelse – Dog ikke hvis PayPal begynder at se markedserosioner.

Okay, så der er ikke nogen boble der. Men hvad med de internetaktier, der kom på børsen de seneste år, som alle har vist en skyhøj IPO præstation? Lad os starte med at kigge på forudsagte vækstrater:

Vækstrater for Dot-Com aktier

Denne tabel viser livscyklusserne for disse aktier. De har vokset med en enorm hast i 2011 og 2012 og viser stadigt gode vækstrater lige nu, og de vil ifølge UBS se fartsænkende vækstrater de næste få år. Det er næsten umuligt at vide, om disse virksomheder vil vokse i 2017, men de vil med sikkerhed sænke farten, da de er blevet så store.

Lad os se, hvordan den forventede vækst af profit og pengestrøm vil være for hver i 2016.

Forventet 2016 for Dot-Com aktier

Det faktum at alle disse aktier sælges for mere end 30 gange den forventede frie pengestrøm fortæller dig, at investorerne ikke er bekymret over, om disse virksomheder har evnen til at skabe reel aktionærværdi. Det er forståeligt at have den tilgang i de seneste år, da disse virksomheder er i højvækstmode. Men der er ingen grund til, at de ikke skulle være malkekøer (cash cows) når vi når til 2016, specielt fordi deres bruttomargener er så imponerende.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Hvor længe skal disse virksomheder have fripas? Som skrevet tidligere har virksomheder som Google evnet at fokusere på omsætningsvækst og solid fri pengestrøm (til reelt gavn for investorerne). Den rigtige alarm begynder at starte, når analytikerne begynder at kigge forbi de nuværende højvækstfaser og ser, hvilken slags fri pengestrøm disse virksomheder vil generere senere i dette årti. Det kunne signalere et slag på pengepungen for disse aktier.

Del denne artikel

Invested.dk