Basal investering

Sådan kan du handle på Hong Kong børsen

børshandel på Hong Kong børsenHong Kong er kommet langt. I dag er børsen i Hong Kong den fjerdestørste i verden. Den vil sandsynligvis snart blive den tredjestørste på grund af den stigende efterspørgsel efter kinesiske aktier såvel som de store investeringer, der kommer inde fra fastlandet. Men hvordan kan udenlandske investorer handle på Hong Kong børsen? Dette spørgsmål vil vi kigge på i denne artikel. Artiklen vil både tale om direkte og indirekte måder, hvorpå du kan handle på markedet i Hong Kong.

 

 

Lidt historie

Siden den britiske overførsel af suverænitet i 1997 har Hong Kong og fastlandet Kina været styret under princippet af ét land med to systemer. Hong Kong bliver kaldt en specielt administrativ region og kan frit stræbe efter kapitalisme og styre sine egne skatter, penge og valuta – Hong Kong dollaren. I midten af november 2014 blev et program ved navn ”Shanghai-Hong Kong Stock Connect” sat i gang, hvilket skabte en krydskanal til at få adgang til aktiemarkederne og investeringer. Denne arrangering gør, at investorer i disse respektive regioner kan handle specifikke virksomheder, som er noterede på hinandens børser via deres lokale børsmægler. Med denne plan vil omkring 600 virksomheder fra fastlandet være tilgængelige via børsen i Hong Kong.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Adgang til Hong Kong børsen

Udover den voksende tilstedeværelse af kinesiske virksomheder fra fastlandet bliver Hong Kong børsen også fremdrevet af regionens højtudviklede finansielle sektor, som er bakket op af handel, turisme, logistik og professionelle serviceydelser. Regionen blev opslugt af den asiatiske finanskrise for to årtier siden. Siden da har Hong Kong forbedret sin regulerende struktur for at fremme stabilitet. Her er nogle forskellige måder, at investorer kan handle direkte eller indirekte i virksomheder, som er noterede på børsen i Hong Kong:

 

  1. ETF’er

Denne nemmeste måde er via de såkaldte exchange-traded funds (ETF’er). Disse kan give dig som investor stor diversifikation uden valutarisiko. Nogle af de populære ETF’er i Hong Kong-kategorien er iShares MSCI Hong Kong Index Fund, Hong Kong AlphaDEX Fund og iShares MSCI Hong Kong Small-Cap ETF.

iShares MSCI Hong Kong Fund investerer i large-cap og mid-cap aktier, primært i finansindustrien. Den 19-årige fond er diversificeret over 40 beholdninger og forvalter aktiver for mere end 24 mia. kr. Den næste, First Trust Hong Kong AlphaDEX fund er en 3-årig fond, der forsøger at følge aktiemarkedet i Hong Kong ved at matche det definerede Hong Kong indeks. Fonden arbejder med en indekserende tilgang og har aktiver for omkring 1,2 mia. kr. under forvaltning. Den tredje er iShares MSCI Hong Kong Small-Cap ETF, som investerer i small-cap aktier på Hong Kong børsen. Den har en spredning over 90 aktier med 63 mio. kr. under forvaltning.

 

  1. American Depository Receipts (ADR)

En anden nem måde er ved at gå igennem det let tilgængelige amerikanske aktiemarked, hvor det er muligt at handle i det, der hedder American Depository Receipts (ADR) på børser som NYSE, Nasdaq eller OTC. ADR’er kan købes ligesom almindelige aktier via en mæglerkonto. Der er dog kun et begrænset antal af denne art.

Her er nogle populære Hong Kong ADR’er: AIA Group Ltd., Melco Crown Entertainment Limited., Sun Hung Kai Properties Limited, Hutchison Whampoa Ltd. og Hong Kong Television Network Limited.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

  1. Invester direkte via din mægler

En tredje måde er ved at åbne en konto hos et mæglerselskab, der udbyder international handel. De fleste af de mæglerselskaber, der tillader international adgang tilbyder ofte mange internationale børser, inklusiv Hong Kongs. Sikr dig, at du har undersøgt forskellige mæglere grundigt, før du handler hos dem. Tjek mæglerens kontotype, kommissionsstruktur og de lande og regioner, mægleren dækker. En passende dansk mægler til dette formål er Saxo Bank.

 

  1. Invester direkte via en mægler i Hong Kong

Investorer fra hele verden kan investere online via lokale børsmæglere i Hong Kong. Der er dog nogle restriktioner på beboere i bestemte lande.

 

Konklusion

Hong Kong børsen er de seneste år strøget i vejret sammen med de enorme kinesiske investeringer, der flyder ind på markedet. Hvis man som investor læner til at spille langsigtet, skal man dog være opmærksom på, at de seneste kursstigninger og den medfølgende volatilitet ikke er baseret på fundamentale faktorer. Som investor bør man grundig basere sine investeringsbeslutninger ved at analysere på mikroniveau i ikke blot på kurssvingningerne.

 

Skribenten holder ingen af de nævnte værdipapirer i denne artikel.

Del denne artikel

Invested.dk