Analyser & meninger

Indien kan blive en gylden investering for private

”Globalt kraftcenter” og ”Fremtidens lokomotiv”.

De positive overskrifter står i kø, når banker og investeringseksperter i disse måneder skal beskrive et af verdens største lande, nemlig Indien.

Imens både USA og Kina slås med væksten, hamrer Indien pludselig afsted på alle cylindre, og meget tyder på, at den vilde udvikling kun lige er begyndt for det gigantiske land i centrum af sydasien. Målt i USD er verdensindekset de seneste 12 måneder nede med over 17% (Endnu værre for både USA og Kina), men midt i stormen har Indien overrasket med et fald på kun ca. 9% (iShares MSCI India).

Indien er centralt placeret i forhold til Asien, Mellemøsten, Europa og Afrika.

Sagen er, at Indien er rigtig godt placeret i forhold til fremtiden på en række meget vigtige parametre. Det betyder, at Indien kan vise sig at være et optimalt sted at placere sig i forhold til langsigtede investeringer – f.eks. via ETF’er. (Det fortæller vi mere om i bunden af denne artikel)

Vigtigst af alt i forhold til Indiens vækstmuligheder er, at Indiens befolkningstal stiger. Det står i modsætning til mange andre lande i verden, og i særdeleshed i modsætning til Kina, hvor befolkningskurven er knækket nedad, så Indiens befolkningstal allerede i år overtager Kina som verdens mest folkerige land med 1.4 milliarder mennesker.

Samtidig med befolkningstilvæksten vokser også økonomien og uddannelsesniveauet, og det har sat turbo på udviklingen i hele Indien. Se evt. også en tidligere Talk afholdt om Indien på invested.dk.

”Indien er allerede den hurtigst voksende økonomi i verden med en gennemsnitlig vækst i bruttonationalproduktet på 5,5 % i løbet af det seneste årti. Og nu sætter tre megatrends scenen for en hidtil uset økonomisk vækst i landet, nemlig global offshoring, digitalisering og energiomstilling,” skriver storbanken Morgan Stanley således i en nylig rapport om Indien.

For at blive klogere på Indien som investeringscase vil vi i det følgende kigge på 4 vigtige parametre, der gør Indien meget interessen:

1. Voksende økonomi og teknologisk viden

Indien er på vej til at blive verdens tredjestørste økonomi, og forventes allerede i 2027 solidt at overgå både Japan og Tyskland. Indiens vækst har ligget på mellem 5-8% siden finanskrisen (med undtagelse af COVID-året), og samtidig forventes indtægten per indbygger at fordobles frem til 2031.

Nogle af de nyeste indiske Unicors.

En af Indiens helt store økonomiske overraskelser er en eksplosion i antallet af såkaldte Unicorns, hvilket vil sige privat opstartede virksomheder, der har opnået en værdi over 1 milliard dollars. På få år er antallet vokset til over 100, og dermed har Indien verdens tredjestørste base af Unicorns, kun overgået af Kina og USA. Nogle af de mest spektakulære er fintech-virksomhederne CRED og BharatPe, der begge blev startet for mindre end 5 år siden, og som allerede nu er nogle af Indiens største tech-virksomheder.

Børsintroduktioner på Indiens indenlandske børser nåede et nyt højdepunkt i 2021, og en nylig undersøgelse blandt startups i Indien har desuden afsløret, at over 42 % ønsker at udvide og udnytte de globale markeder i de kommende år – heraf er 64 % virksomhedens inden for software-as-a-service. Den udvikling støttes offentligt af den indiske regering, der i modsætning til Kina opfordrer til mere privat initiativ og frihandel inden for tech-sektoren – senest med en udtalelse fra indiens erhvervsminister om, at man vil øge støtten til IT-sektoren markant.

Desuden har Indien en ny og prisvenlig rumfartsindustri i stærk fremmarch, der er begyndt at opsende kommercielle satellitter med egne raketter.

2. Unge veluddannede borgere

Indien har fortsat massive problemer med fattigdom og analfabetisme, men samtidig vokser middelklassen eksplosivt, og den indeholder millioner af veluddannede unge på vej frem. 65% procent af indiens befolkning er under 35 år svarende til omkring 900 millioner mennesker. De bedste 38 millioner er fordelt på Indiens over 50.000 uddannelsesinstitutioner og 1000 universiteter, hvilken gør Indiens til verdens næststørste land inden for videregående uddannelser.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Samtidig har Indiens regering et mål om at fordoble antallet af universitetsstuderende inden for de kommende år, hvor især IT-uddannelser har særlig fokus. Allerede nu har Indien to universiteter rangeret som de 100 bedste inden for IT- og Informationsteknologi (Danmark har nul).

En anden stor fordel for inderne er, at de i høj grad behersker engelsk og uden videre kan kommunikere med store vestlige virksomheder. Som gammel engelsk koloni er engelsk ligefrem officielt sprog i flere indiske provinser, og bruges også i den indiske administration og på universiteterne på linje med hindi.

Indien bruger flere og flere penge på uddannelse.

Indien bruger flere og flere penge på uddannelse.

3. Købestærk og voksende middelklasse

Indiens middelklasse er vokset fra 14% af befolkningen til nu over 30% af befolkningen på ikke engang 20 år, og det forventes af fordobles yderligere frem til 2050. Efterhånden som den indiske økonomi fortsætter med at vokse, og flere mennesker kommer ind i middelklassen, er der en kæmpe mulighed for virksomheder i at udnytte det voksende forbrugsmarked i Indien.

I 2020 havde Indien over 749 millioner internetbrugere over hele landet. Dette tal forventes at vokse til tæt på befolkningstallet i 2040, hvilket indikerer et stort markedspotentiale inden for internettjenester. Faktisk blev Indien rangeret som det næststørste onlinemarked på verdensplan i 2019 lige efter Kina.

Byggeri i den indiske storby Mumbai

4. Geopolitisk fleksibel

I en stadig mere opdelt verden har Indien foreløbig formået at holde sig fleksibel og samarbejde med både øst og vest. Situationen kan blive udfordret i de kommende år, hvor både Rusland, Kina og USA vil forsøge at trække Indien i deres retning.

Men i takt med, at Indien bliver stadig mere magtfuld øges chancen også for, at Indien kan gå sine egne veje. Foreløbig insisterer den indiske regering på, at ”verden er multipolær”, og hvis det fortsat lykkes for Indien at ”spille på flere heste”, kan det på sigt sætte Indien i en særdeles gunstig position i forhold til handel og teknologisk udvikling.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

På produktionsfronten ser man allerede nu et skift til Indien og – blandt andet væk fra Kina. I en rapport fra sommeren 2022 konkluder storbanken JP Morgan, at Apple er ved at flytte den globale iPhone 14-produktion til Indien, og at Apple dernæst ønsker at udvide sin produktionskapacitet i landet, så 25% af alle iPhones produceres i Indien allerede i 2025. Samme rygter høres hos andre store amerikanske virksomheder, blandt andet Walmart, der efter sigende håber at forøge eksporten fra Indien til 10 milliarder dollars i 2027.

Sådan kan du som privat investere i Indien

Hvis man gerne vil eksponeres mod Indien findes en del passive ETF´er samt en lille håndfuld aktivt forvaltede investeringsforeninger. Nedenfor har vi udvalgt 4 forskellige fonde, som alle har fuldt fokus på Indien. Fondene er bl.a. udvalgt efter årlige omkostninger og den skattemæssige behandling. Alle nedenstående fonde kan handles hos Saxo Bank og hos Nordnet.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Vær opmærksom på, at afkastet på de udenlandske ETF´er hos udbyderne er angivet i USD. Afkastene, der vises nedenfor, er derfor omregnet til euro for at kunne sammenlignes på tværs via hjemmesiden justETF.com. På denne hjemmeside kan man via ETF screeneren søge på flere fonde fra Indien og sammenligne diverse oplysninger.

Kortnavnet som er angivet i parentes på de omtalte ETF´er refererer til den tyske børs, hvor fondene med fordel kan handles i euro. Alle fondene er desuden godkendt efter de europæiske UCITS regler. Læs evt. mere om fordelene ved at investere i passive ETF´er her.

Alle fondene kan købes hos de fleste banker og investeringsplatforme for frie midler og pensionsmidler, men ikke nødvendigvis på aktiesparekontoen. To af fondene kan desuden købes uden betaling af købskurtage via Nordnets månedsopsparing mens man hos Saxo Bank kan købe alle fondene med lav minimumskurtage.

Passive ETF´er handlet i euro:

Hvis man gerne vil beskattes som aktieindkomst efter lagerprincippet findes den akkumulerende iShares MSCI India UCITS ETF USD (QDV5 – IE00BZCQB185) fond med årlige omkostninger på 0,65%. Fonden investerer i indiske large og mid cap selskaber. Fonden gav i 2022 et negativt afkast på -2,9% og hele 36% i 2021. Blandt de største investeringer er Reliance Industries, som udgør ca. 10% efterfulgt af Infosys, ICICI Bank og Housing Development Finance som hver udgør ca. 6-7%.

Apple flytter i disse år dele af produktionen til Indien

Den ovennævnte fond kan udover for frie midler også købes både i pensionsordninger og på aktiesparekontoen.

Den akkumulerende fond Lyxor ETF MSCI India (LYMD – FR0010361683) beskattes ligeledes som aktieindkomst efter lagerprincippet. Denne fond har årlige omkostninger på 0,85%. Fonden gav i 2022 et negativt afkast på -3,4% mens 2021 resulterede i et afkast på 33%. Fonden er syntetisk (swap baseret) og investerer i et free float markedsværdibaseret indeks for Indien, som omfatter ca. 85% af den samlede markedsværdi for indiske aktier. De største investeringer er de samme som for iShares fonden.

Lyxor fonden kan udover for frie midler også købes i pensionsordninger og på aktiesparekontoen. Fonden kan desuden købes igennem Nordnets månedsopsparing, hvorved man kan spare købskurtagen. Den kan også købes via Saxo Bank.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Hvis man gerne vil beskattes som kapitalindkomst efter lagerprincippet findes bl.a. den akkumulerende fond Franklin FTSE India UCITS ETF (FLXI – IE00BHZRQZ17) , som med årlige omkostninger på bare 0,19% gør fonden klart billigere end øvrige sammenlignelige fonde på markedet. Fonden investerer i indiske large og mid cap selskaber. Fonden gav i 2022 et negativt afkast på -2% og 35% i 2021. Den største investering er også her Reliance Industries efterfulgt af Infosys, Housing Development Finance og Tata Consultancy Services.

Franklin fonden kan udover for frie midler også købes i pensionsordninger, men ikke på aktiesparekontoen. Fonden kan desuden købes igennem Nordnets månedsopsparing, hvorved man kan spare købskurtagen. Den kan også købes via Saxo Bank.

Aktivt forvaltet dansk investeringsforening handlet i danske kroner:

Vil man gerne beskattes som aktieindkomst efter realisationsprincippet findes den aktivt forvaltede danske investeringsforening C WorldWide Indien KL A (CWIIA). Fonden er relativt nyetableret og er udbyttebetalende. Idet fonden er aktivt forvaltet ligger de årlige omkostninger i den høje ende på 1,71%. I 2022 opnåede fonden et negativt afkast på -11,6% mens 2021 kastede 29% af sig. Fonden har mulighed for at investere bredt i indiske aktier og gør bl.a. brug af tematiske investeringsmuligheder, som C WorldWide er bredt kendt for. De største investeringer er ICICI Bank med 9%, Infosys 8%, Reliance med 7% og HDFC Bank med 6%.

Den ovennævnte fond kan udover for frie midler også købes både i pensionsordninger og på aktiesparekontoen. For eksempel igennem Saxo Bank.

Ovenstående graf viser udviklingen i iShares MSCI India.

Udkig efter noget andet end Indien? Stærk indeks-investering kan være svaret!

Med indeksinvestering (ETF) køber du en hel håndfuld aktier med et enkelt klik! Det er en snusfornuftigt og smart løsning for mange private investorer. Download vores omfattede guide. ETF'er fra mange brancher og hele verden samlet i en praktisk PDF lige til at printe.

Del denne artikel

Invested.dk