Guides

Hvordan man tilpasser sig et bear-marked

At være vidne til et bear-marked for aktier behøver ikke at tage skade på éns pengepung, selvom det måske er uundgåeligt at lide en smule. Som investor bør man i stedet altid se det, man bliver givet, som en mulighed – en chance for at lære, hvordan markederne reagerer på de begivenheder, der indebærer et bear-marked eller andre uventede pullbacks.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Hvad er et bear-marked?

Standarddefinitionen siger, at når et indeks falder mere end 20% fra sit forrige højdepunkt, er et bear-marked i effekt. De fleste økonomer vil fortælle dig, at bear-markeder simpelthen skal komme sommetider for at ”holde alle ærlige”. Med andre ord er det en naturlig måde at regulere de lejlighedsvise ubalancer, som kan bryde frem mellem virksomhedernes indtjening, forbrugerefterspørgsel blandet sammen med lovgivningsmæssige og regulerende ændringer. Cykliske aktiemønstre er ligeså fremtrædende i fortiden som de konjunkturbestemte mønstre, man kan se i økonomisk vækst og arbejdsløshed, der har eksisteret i århundreder.

Bear-markederne kan tage en stor bid af den langsigtede aktionærs afkast. Hvis man som investor (ved et mirakel) kunne undgå nedturen helt ved kun at deltage i opadgående bull-markeder, ville éns afkast være spektakulært – selv bedre end Warren Buffett’s og Peter Lynch’. Selvom denne form for perfektion er rettere sagt umulig, kan kløgtige investorer nå rigtig langt ved at tilpasse deres portefølje og beskytte sig selv mod tab.

Disse tilpasninger er en kombination af asset allocation ændringer (bevæge sig ud af aktier og ind i produkter med fast indkomst) og ombytninger inden for selve porteføljen.

 

Når bear-markedet banker på

  • Vækstaktier: Hvis det viser sig, at et bear-marked kunne være lige om hjørnet, så få styr på din portefølje ved at bestemme den relative risiko ved hver beholdning, hvad end det er et enkelt værdipapir, en investeringsforening eller selv hårde aktiver som ejendomme og guld. De aktier, der falder mest i et bear-marked, er de som er højt vurderet baseret på nuværende og fremtidig profit. Disse bliver ofte omtalt som vækstaktier (aktier med høj price-earnings værdi og indtjeningsvækst der ligger over gennemsnittet).
  • Value aktier: Disse aktier kan måske overgå det brede markedsindeks under et bear-marked på grund af deres lavere P/E værdier og antaget indtjeningsstabilitet. Value aktier betaler ofte udbytte, og denne indkomst bliver mere værd under en nedtur, hvor egenkapitalvæksten forsvinder. Når vi befinder os på et bull-marked bliver disse aktier ofte overset til fordel for vækstaktier, men når tingene vender, er det ofte disse aktier der får den generelle interesse.
  • Mindre kendte aktier: Mange nye investorer har det med at fokusere på virksomheder, der har stor indtjeningsvækst (og tilsvarende høj værdiansættelse), opererer i højprofilerede industrier eller sælger produkter, som investorerne kender til. Der er absolut ikke noget galt med denne industri, men når markederne begynder at dykke, er det en fantastisk tid til at udforske nogle mindre kendte industrier, virksomheder og produkter. De kan måske være kedelige, men de karaktertræk, der gør dem kedelige under de gode tider, gør dem meget interessante, når regnen kommer.
  • Defensive aktier: Når du bestemmer den potentielle risiko i din portefølje, så fokuser på virksomhedsindtjening som risikobarometer. Virksomheder, som har høj indtjeningsvækst, har ofte en høj tilsvarende P/E værdi. Og de virksomheder der kæmper om forbrugernes rådighedsbeløb vil måske få svære ved at nå deres resultatmål, hvis økonomien begynder at dykke. Industrier, der passer til denne risiko, er underholdning, rejser og medievirksomheder. Det vil være en god tid til at sælge eller skære i de positioner, der har overgået markedet og deres konkurrenter i industrien, også selvom virksomhedens prospekter måske er intakte. Selv din ”favoritaktie” skal ses på med et skeptisk syn.
  • Optioner: En god måde at beskytte din portefølje på er via optioner. Hvis du føler, at et bear-marked er på vej, så kan det være en god idé at sælge calls eller købe puts, hvis du ved, hvordan optioner fungerer. Hvis du føler, at bear-markedet er ved at slutte, og de økonomiske indikatorer peger opad, så er det måske på tide at købe calls eller sælge puts.
  • Shorting: At shorte aktier kan være en anden god måde at tjene penge på et bear-marked på. Denne praksis består af at låne aktier, du ikke ejer, sælge dem mens kursen er høj og så købe dem tilbage, efter kursen falder. Selvfølgelig er der risiko ved dette ligesom alt andet. Hvis aktien begynder at stige, vil du tabe penge. Dette er dog en anden effektiv metode at tjene penge på et nedadgående marked på, hvis du timer det rigtigt.

Et historisk eksempel: 2008 bear-marked

Tænk på det bear-marked, der kom i begyndelsen af 2008. Investeringsbankerne tjente ufattelige mængder penge på at sælge Collateralized Debt Obligations (CDO’er), som blev opbakket af forbrugernes ejendomsgæld og så Credit Default Swaps (CDS’er), som var spekulative forsikringsinstrumenter, der ville betale, hvis låntagerne af CDO’erne, som de forsikrede, ikke kunne betale lånet. På grund af Wall Street’s grådighed og appetit for indkomst fra disse CDO’er begyndte udstederne at indsætte subprime lån i dem, og nu var långiverne frie til på uansvarligt vis at udlåne penge til købere, der ikke ville kunne eje et hjem. Lån med variabel rente var nu det sidste, der væltede korthuset. Så snart låntagerne begyndte at misligholde disse, kollapsede hele systemet. Den amerikanske regering blev nødt til at træde ind og redde AIG, den ultimative forsikrer af CDS’erne, som skyldte enorme summer penge til de, der havde betalt præmier for dem.

På dette tidspunkt havde disse CDO’er fundet vej til mange institutionelle porteføljer, pensionsfonde og investeringsbanker. Bear Stearns var den første finansielle aktie, der styrtdykkede, og de fleste andre store finansielle konglomerater fulgte derefter efter, inklusiv Bank of Amerika, AIG og Lehman Brothers, der gik konkurs og ikke blev reddet af regeringen.

De der havde studeret de økonomiske signaler kunne se den kommende krise, da ejendomsmarkedet nåede sit højdepunkt i 2007, og antallet af misligholdelser begyndte at stige. Investorer der shortede finansielle aktier i 2007 og købte puts på markedsindekserne har tjent store summer penge.

 

Et historisk eksempel 2: IT-boblen

Som der altid sker, når man nærmer sig en bobles bristepunkt, begyndte selvtilliden af skvulpe over, og aktieværdiansættelserne steg meget over historiske normer. Nogle analytikere mente endda, at internettet havde medbragt sådan et paradigmeskift, at traditionelle værdiansættelser godt kunne smides ud. Men dette var i den grad ikke tilfældet, og det første bevis kom fra de virksomheder, der havde været Wall Street’s darlings, da aktieræset susede opad – det store antal internetudbydere der sørgede for fiberoptiske kabler, routere og server hardware. Efter disse steg med enorme mængder, begyndte salget at falde i år 2000, og dette fald i salget ramte derefter virksomhedernes leverandører og så videre i logistikkæden.

Snart indså kunderne, at de havde den teknologi, de behøvede, og de store ordrer stoppede med at komme. En massiv produktionskapacitet og lagerbeholdning var blevet opbygget i virksomhederne, så priserne faldt hurtigt og hårdt. Til sidst vendte mange af de virksomheder, der tre år tidligere var værdiansat til flere milliarder af dollars, på hovedet uden nogensinde at have omsat for mere end et par mio. dollars.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Begynd at kigge på makrodata

Nogle mennesker holder øje med specifikke makroøkonomiske data såsom BNP eller arbejdsløshedsprocent, men mere vigtigt er, hvad disse tal kan fortælle os om de nuværende tilstande. Et bear-marked er i stor grad drevet af negative forventninger, så derfor betyder det, at tingene ikke vil vende, før disse forventninger bliver positive i stedet for negative. For de fleste investorer – specielt de institutionelle der styrer flere billioner af investeringspenge – er positive forventninger mest drevet af stærk BNP-vækst, lav inflation og lav arbejdsløshed. Så hvis disse økonomiske indikatorer har vist dårlige tal i adskillige kvartaler, vil et skift i trenden have en stor effekt på forventningerne. En mere dybdegående analyse af disse økonomiske indikatorer vil kunne lære dig, hvilke der påvirker markedet mest.

 

Tilbage på markedet

Du finder måske dig selv mest udkørt og bange, når bear-markedet lakker mod enden, når kurserne har stabiliseret sig, og positive tegn på vækst begynder at kunne ses.

Det er nu, det er på tide, at du går imod din frygt og begynder at træde ind på markedet igen og gå ind i sektorer og industrier, som du havde holdt dig væk fra. Før du hopper direkte tilbage i dine favoritaktier, kig da grundigt på, hvor godt de har reageret på nedturen. Sikr dig, at deres målgruppe stadig er stærk, og at ledelsen beviser sig ansvarlige for de markedsbegivenheder, som er hændt.

På et eller andet tidspunkt vil der være beviser for, hvad der startede bear-markedet. Det er sjældent, at man kan skylde skylden på en enkelt hændelse, men et kernetema vil begynde at dukke op, og hvis man kan identificere dette tema, kan det hjælpe en med at finde ud af, hvornår bear-markedet måske snart slutter.

Bear-markeder er uundgåelige og ligeså deres restitution. Hvis du skulle være så uheldig, at du investerer igennem et sådan marked, så giv dig selv den gave at lære så meget som muligt om markederne såvel som dit temperament, svagheder og styrker. Vær ikke bange for at have din egen mening, der strider imod det, medierne siger. De fleste af dem lever af at fortælle dig, hvordan tingene er i dag, men som investor har man som regel en tidsramme, der siger fem, 15 eller selv 50 år fra nu, og hvordan man slutter ræset er meget vigtigere end dag-til-dag mekanismerne på markedet.

Del denne artikel

Invested.dk