Markeder

Hvordan du gør klar til næste nedgang

Det har været lidt rosenrødt på aktiemarkedet den seneste tid. Forskellige geopolitiske begivenheder samt nylige dårlige data i blandt andet Kina er begyndt at gøre investorer nervøse i stor grad. Mange af aktiemarkederne er begyndt at falde, imens iPath S&P 500 VIX ST Futures ETF (der måler markedernes ”frygt”) er begyndt at tikke opad til ugentlige højdepunkter.

Alt i alt forudser analytikerne nu, at en nedgang er på vej for alle aktier.

Givet de strenge forudsigelser, skal man som investor måske gøre sig klar nu. Heldigvis er der mange måder den gennemsnitlige person kan beskytte sin portefølje på. Det er på tide at risikodække.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Fare truer forude

Det har været nogle imponerende år for aktierne siden slutningen af den økonomiske krise. Flere aktieindekser er steget med op til 200% de sidste fem år.  Disse stigninger er nok til at få investorer til at tage en pause og overveje at tage nogle penge af bordet. Især hvis du også tager hensyn til, at nogle ting begynder at se strenge ud i den globale økonomi.

For det første er situationen i udviklingslandene begyndt at se ud på samme måde som i 2011. Et stigende antal røde tal i nationer som Tyrkiet og Argentina har fået investorer til at flygte fra disse økonomier. Det har svækket deres valuta og tvunget deres centralbanker til at hæve renterne. Alt i alt vil det lamme og sænke økonomisk vækst. Samtidig er økonomisk vækst i BRIK-landet Kina begyndt at sænke fart.

Lignende problemer i udviklingsmarkederne i 2011 gjorde, at S&P 500 indekset næsten faldt med 20%.

Problemer er også begyndt at påvirke økonomien i USA. Svagheden er begyndt at lave buler i indtjeningen hos flere multinationale virksomheder. Og situationen er den samme i udvalgte europæiske multinationale virksomheder. Indtjeningsvæksten er blevet rimelig svag, og målinger af økonomisk aktivitet er faldet.

Janet Yellen, det nye overhoved i Den Amerikanske Centralbank, er begyndt at sænke deres massive tilbagekøbsprogram af statsobligationer. Denne likviditetsindsprøjtning kunne være en af grundene til at markederne er så høje, som de er. At sætte en ende på den billige kilde af penge er måske ikke den bedste ting at gøre for at bibeholde høje aktiekurser.

 

Forsikringsstrategier

Givet disse problemer er det måske tid for investorer at tænke på at tilføje en smule forsigtighed til deres porteføljer. ETF boomet har skabt nogle meget sofistikerede værktøjer  til at bekæmpe nedture.

En potentiel direkte metode til at risikodække imod markedsnedture kunne være at shorte i sin portefølje. At shorte ETF’er ville være et godt sted at starte. Hvis du gerne vil være aggressiv i dit short, kan en ETF ved navn AdvisorShares Ranger Equity Bear ETF (Nasdaq:HDGE) være en god mulighed. Fonden identificerer og følger aktier med indtjening af lav kvalitet og aggressiv bogføring, hvilket er vellagret til at falde. Under markedernes stigning er HDGE ikke rigtigt fulgt med, men hvis der skulle komme en stor nedgang, vil virksomheder som CenturyLink, der er en del af HDGEs beholdninger, sandsynligvis dykke.

Udbytte forbliver en af de mest idéelle måder at hjælpe med at afbøde nedture. Ved at få lidt ekstra procentpoint i direkte afkast, kan det betyde forskellen mellem gevinst og tab.

Som det sidste er der ikke noget galt i at tage pengene ud og beholde dem i kontanter. Det er en god strategi i ethvert marked at gemme kontanter og vente på den næste mulighed for stigning. Og når man overvejer, at renterne kan stige når som helst nu, kunne disse kontanter være mere værd i morgen.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Konklusion

Efter et forbløffende løb på aktiemarkedet, vil der måske snart komme nogle ridser i lakken. Nylig data og forskellige politiske begivenheder har taget meget af opturens energi. Det betyder, at det måske er på tide for investorer at overveje at risikodække og blive defensive. De ovenstående idéer er nogle af metoderne hvorpå, investorer kan gøre sig klar til nedturen.

Del denne artikel

Invested.dk