Analyser & meninger

Disse selskaber hjalp hedge fonde med at vinde stort

De 25 højest betalte hedgefond managere over hele kloden har samlet tjent ca. 116 mia. kr. i 2013 – det er næsten en stigning på 50% fra sidste år. Dette hop i honorarerne er hovedsageligt på grund af nogle af de mest robuste aktiemarkeder siden finanskrisen i 2008.

 

Stor satsning på flyindustrien skaffer førstepladsen

Den højest betalte leder for andet år blev David Tepper, som startede hedgefonden Appaloosa Management. David Tepper skaffede 19,3 mia. kr., som i stor grad var takket være hans korrekte optimistiske syn på den amerikanske flyindustri, der inkluderer satsninger i Chicagos United Continental Holding, Inc. og American Airlines Group, Inc. fra Texas.

Steve Cohen der grundlagde SAC Capital kom på andenpladsen til trods for en bøde på næsten 10 mia. kr., som hans selskab skulle betale for at afvikle en sag om insiderhandel. Stadig ved at indsamle et honorar på 50%, har Cohen skaffet et imponerende beløb på 13,2 mia. kr. Han ramte stort med satsninger på Idaho-baserede Mircon Technology, Inc. og New Jersey baserede Zoetis, Inc. (en producent af dyrevaccine og medicin).

SAC Capital ændrede for nyligt deres navn til Point72 Asset Management for at signalere, at de har lukket sig selv fra udestående investorer for kun at fokusere på Cohens private aktiver.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

63% afkast på boliger

John Paulsons fond Paulson & Co. fik tredjepladsen. Ved at satse stort imod den amerikanske boligboble samt store satsninger på finansielle aktier så han sin Recovery Fund skyde afsted til 63% og tjene 12,7 mia. kr. i honorarer igennem processen. Han ramte stort med et sats på Extended Stay America, Inc., hvis aktier steg 26% fra sin IPO d. 13. november til slutningen af måneden.

Jim Simons der grundlagde New York baserede Renaissance Technologies (en computerbaseret tradingfond) har ikke aktivt administreret penge for sit selskab i årevis. Men i 2013 tog motorcykelentusiasten styret og indtjente næsten 12,3 mia. kr. og skaffede fjerdepladsen. Hans største gevinst var via et sats på New York baserede Bristol Myers Squibb Co.

Andre topledere inkluderer aktivistinvestoren Dan Loeb, som er kendt for at skrive aggressive breve, hvor han kritiserer virksomhedsdirektører som grundlægger af Third Point LLC. Han tjente næsten 3,9 mia. kr. og fik niendepladsen på listen med satsninger på Japans Sony Corp., amerikanske Yahoo! Inc. og Finlands Nokia. Ray Dalio der grundlagde Bridgewater Associates (den største hedge fond baseret på aktiver) tjente 3,3 mia. kr. Dalios sater på valutapar, råvarer, obligationer og i en mindre grad aktier.

Typiske hedgefonde bruger en ”to og tyve” provisionsstruktur, hvilket betyder, at hedge fondene kræver 2% af de aktiver, der administreres samt en provision på 20% af profitterne.

 

Konklusion

Selvom toplederne forøgede deres indtjening i 2013 via nogle kløgtige satsninger, formåede størstedelen af hedgefonde ikke at overgå det generelle marked. Mens det amerikanske aktiemarked steg mere end 32%, var det gennemsnitlige hedge fond afkast 9% ifølje Hedge Fund Research.

Del denne artikel

Invested.dk