Basal investering

Sådan investerer Carl Icahn

Carl Icahn er en af de mest magtfulde og notoriske personer i investeringsverdenen. Carl Icahn er formentlig den mest kendte aktivistinvestor i historien, og han holder ikke igen med at lave store ændringer og reformer i enorme virksomheder. Hans virksomhed, Icahn Enterprises LP, er en gigantisk spiller på Wall Street.

Icahn Enterprises: Et konglomerat

Icahns imperium fungerer som et konglomerat, der er udviklet fra American Real Estate Partners og har sit hovedkvarter i General Motors bygningen i New York City. Organisationens mange typer investeringer række ikke blot fra ejendomme til autodele men også fra kasinoer, mad, råvarer, energi og underholdning.

Virksomheden blev grundlagt i 1987 og blev sat op som et diversificeret holdingselskab navngivet efter sine majoritetsaktionær, Carl Icahn. Selvom Carl Icahn er en verdenskendt investor, og hans virksomhed er velkendt og sommetider frygtet i forretningsverdenen, så har den engang filosofistuderende fra Princeton en meget bredere vifte af forretningsinteresser.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

I holdingselskabet findes der navne som CVR Energy, CVR Refining og CVR Partners. CVR ligger i Sugar Land, Texas, og arbejder primært i olieraffinering og produktion af kunstgødning. Den store bilafdeling i Icahn Enterprises er Federal-Mogul Holdings Corporation, som er etableret i adskillige lande såsom Indien, Mexico, Rusland, Kina, Japan, Tyskland, Frankrig, Italien og Australien. Disse er blot få af de virksomheder, der ligger i Icahn’s kontrol. Der er bogstaveligt talt hundredevise af andre holdingselskaber, limited partnerships, general partners, datterselskaber og virksomhedsinteresser under Icahn Enterprises’ paraply.

Det store investeringssegment i Icahn Enterprises er opbygget af forskellige private fonde, såsom Icahn Partners, Icahn Partners Master Fund, Icahn Partners Master Fund II og Icahn Partners Master Fund III. Alle er general partners i enten Icahn Onshore LP eller Icahn Offshore LP. Så snart Icahn ønsker at indtage en aktivistposition i en udestående virksomhed, så bliver aktierne som regel købt stykke for stykke af de forskellige fonde i Icahn Enterprises’ investeringsafdeling. Der er en anden unik funktion ved Icahn Enterprises, som separerer dem fra mange andre investeringsselskaber: deres portefølje er næsten udelukkende valgt af én mand, Carl Icahn.

Carl C. Icahn

Carl Celian Icahns rygte som aktivistinvestor og ”corporate raider” er blevet bygget op over mange årtier og generalforsamlinger. Igennem årene har Icahn skabt sig mange fjender og ubehagelige alliancer i forretningsverdenen. En chef for en mergers & acquisitions afdeling sagde engang om Icahn: ”Carls drøm her i livet er at eje den eneste brandbil i byen. Når dit hus så står i flammer, kan han revse dig for alt, hvad du har.”

Icahn voksede op i Queens i en lavere middelklassefamilie og var søn af to undervisere. Han tjente sin vej til en Ivy League uddannelse hos Princeton, før han forsøgte sig med medicinskole. Det passede aldrig rigtigt til ham, og Icahn har engang fortalt CNN at, ”en af de bedste ting jeg har gjort for menneskeheden er ikke at blive læge.” Efter et kort visit hos den amerikanske hær kom Icahns første finansjob i 1961 som børsmægler for Dreyfus, da han var 24 år gammel.

Icahn blev senere hen optionstrader, og med en smule hjælp fra sin rige onkel fandt han vejen til New York Stock Exchange’s trading floor. I 1968 grundlagde han Icahn & Co., en virksomhed som engagerede sig i arbitrage og optionshandel.

Inden for 10 år var Icahn klar til at overtage, kontrollere og på anden vis få indflydelsesrige positioner i virksomheder med problemer. Nogle af de første mål var Tappan, RJR Nabisco, Texaco, TWA og Western Union. På TWA-handlen tjente Icahn den nette sum af næsten 470 mio. dollars.

Med hensyn til hans investeringsfilosofi og forretningsstrategi har Icahn igennem årene både været upræcis og direkte på samme tid. Han har fortalt CNBC, at han tjener penge på at ”kontrollere underpræsterende virksomheder” og ”få tingene vendt rundt”. Icahn er en helt for contrarianske investor, og han er måske mest kendt for at være ham, der ”køber virksomheder, ingen andre vil købe”, hvorefter han forbedrer dem og sælger dem for en hurtig profit.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Vigtige involveringer som aktivist

Ifølge Wall Street Journals Activist Investor Repord Card har Carl Icahn og Icahn Enterprises haft store aktivistpositioner i intet mindre end ni virksomheder. Disse ni virksomheder inkluderer Apple, Tegna, Ebay, Chesapeake Enery Corporation, Heinz, Clorox, Forest Laborations og Nuance Communications.

Målvirksomheden har givet mindst én plads i bestyrelsen i seks af Icahns aktivistforetagende. Den nok mest kendte begivenhed kom i 2014, da eBay endeligt gik med til at give Icahn to bestyrelsesposter. Icahn havde i en længere periode offentligt udskældt og mobbet eBay for en manglende evne til at separere sin primære auktionsside fra PayPal, den online betalingsudbyder, som Icahn mente tyngede ned på resten af virksomheden. EBay frasolgte til sidst PayPal og blev kort tid efter børsnoteret.

Hvis eBay tæller som Icahns største og vigtigste aktivistsejr, så er hans aktion mode Clorox hans værste. Clorox, der producerer husholdningsmidler, haltede ind i 2011 på basis af en dårlig årsrapport og stagnerende aktiekurs. Senere på året købte Icahn omkring 10% af virksomheden i håb om at lave ændringer i virksomhedens strategi. Da Clorox stejlede, tilbød Icahn 10,2 mia. dollars for at overtage hele virksomheden. Clorox’ reprimande var endnu hårdere denne gang. Icahn prøvede igen og lagde 500 mio. dollars til beløbet men kom ingen vegne. Icahn forsøgte at give bestyrelsen sparket men måtte efter nogle måneder trække sig tilbage.

Icahns aktivistprojekter er særlige og separate fra hans andre overtagelser og fusioner, inklusiv hans offentliggørelse om at absorbere Pep Boys i Icahn Enterprises for ca. 1 mia. dollars i første kvartal af 2016.

Investeringer i 2015

Størstedelen af Icahns store træk i 2015 tæller ikke helt som investoraktivisme. I maj 2015 lavede Icahn for eksempel en 100 mio. dollar investering i Lyft, men det var ikke for at lave ændringer. Icahn troede blot på, at autoserviceselskabet havde stor værdi.

Icahn byttede også alle sine eBay-aktier for PayPal-aktier i november 2015. Dette var kulminationen af Icahns langsigtede agitation af eBay.

En ny aktivistrolle for Icahn bliver måske hans 7,1% beholdning i Xerox, som var en position, han offentliggjorde den 24. november 2015. Icahn kaldte Xerox for ”undervurderet” og så en stor mulighed for at hoppe ind i en virksomhed, der havde lidt et 25% tab i aktiekursen igennem året. Han vil måske kunne skaffe sig selv en plads i bestyrelsen under næste valg, som finder sted i maj 2016.

Del denne artikel

Invested.dk